Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Porovnávat dobu zrání a trvanlivost Alexy s Chrupkou bílou a odrůdou Muscat bleu není (alespoň pro mne) úplně jenoduché, protože Chrupku jsem vyřadil téměř před 10 lety a Muskat bleu letos. Chrupka má sice výbornou chuť, ale ostatními vlastnostmi už v konkurenci neobstojí. Muscat bleu má také výbornou chuť, je celkem odolný k chorobám atd., ale přece jen bobule jsou menší a hlavně byl u mne zcela mimořádně napadán hmyzem. Zejména srovnání s Chrupkou je problém, protože před 10 lety bývalo poněkud jiné počasí. Aby bylo srovnání zcela korektní, muselo by probíhat (nejlépe keře vedle sebe) v období několika let.

Ale přece to zkusím. Pokud si pamatuji, tak nejranější bývala Chrupka. Brzy jsme ji zkonzumovali, tedy z tohoto důvodu na keři dlouho nevydržela. Na druhou stranu pokud nějaká bobule zůstala schována a objevila se po opadu listí, byla ve slušném stavu a sladká jako med.

Na druhém místě zrál Muscat bleu, tak týden nebo 10 dnů před Talismanem. Jeho muškát byl opravdu silný, bobule krásně voněly (možná proto tak přitahovaly hmyz), ale právě kvůli hmyzu na keři také dlouho nevydržel. V posledních horkých letech ovšem už ani ten muškát nebyl takový jako dříve, na východě tvrdí, že horka muškátové chuti neprospívají, zřejmě mají pravdu.

Jako poslední dozrává Alexa, ta až na úrovni Talismanu. Podle mne má Alexa z uvedených tří odrůd nejhorší chuť (pokud vůbec lze srovnávat odrůdy s různým obdobím zrání a odlišnými druhy chutí, i tak je to subjektivní), ale jinými parametry vítězí.. Díky pozdnější době zrání a malé všímavosti hmyzu zůstává na keři nejdéle, letos ve slušné kvalitě do druhé poloviny října. Zřejmě ji bude možno i pár týdnů skladovat.

Z výše uvedeného vyplývá, že nejdelší trvanlivost bude mit zřejmě Alexa. Vzhledem k výše uvedenému ovšem zdůrazňuji slovo "zřejmě".

Na druhé straně pokud někdo chce skutečně trvanlivou odrůdu, tak ani ta Alexa nepatří ke špičce a zcela jistě jsou v tomto směru lepší odrůdy, o mých zkušenostech s některými jsem již psal.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 11 a číslo 13.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika