Pokud budete chtít pěstovat víno při RH vedení, je třeba aby mezi sazenicemi bylo cca 1,2m. Při vertiku lze méně. Nicméně pomněte, že se stejně uvádí zatížení keře v jednotce počet oček/m2. Takže do důsledku řečeno, můžete plochu zatížit konstantním počtem oček. Jestli to bude rozloženo na více, či méně keřů bude asi v rozumných intencích jedno. Osobně nevidím přínos mít více keřů více nahusto a pak je méně zatěžovat. Je to v konečném důsledku více práce. Snad jen v otázce stolních odrůd je tam výhoda více různých odrůd na stejné ploše.
Co se týká výnosu, tak při sponu 2x1,2m jsem loni vyzískal s 10 hlav Hibernálu cca 30kg hroznů-->15l vína. 10hlav na mošt mi přijde jako minimum.
Co se týká moštových vín. Zkuste si někde ochutnat moštové hrozny. Rozdíl mezi moštovým vínem lze trochu s nadsázkou přirovnat rozdílu chuti mezi třešněmi a višněmi. Stolní budou sladká s různými příchutěmi, vůněmi a pod. Moštová mají svěžejší chuť s kyselinkami, popř. tříslovinami, které udělají víno vínem. Dovolil bych si dokonce tvrdit, že víno ze stolních hroznů bez přikyselení třeba k. vinnou, či citronovou se bude sanžit kazit apod. O chuti nemluvě. Ale určitě se někdo ozve, že zrovna ta jeho drůda stolního vína je moštovatelná a pitelná.
No a perlička na závěr. I při solidním výběru stolních odrůd mi celá rodina chodí zobar kuličky Hibernálu, protože jim hrozně chutná právě ta svěží chuť.
GB