Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Dobrý den Wimpi,

Zkušenosti nějaké jsou, ale jen s několika sortami. Ostatní výsadba je nová z důvodu obnovy vinohradu po vykopání Děvínu (bakteriální nádorovitost v místě roubování) a dále z deprese mrazové kotliny, kdy jsem minimálně 4x měl  za tu dobu slzy v očích, kdy 0,5 m dlouhé výhony s květenstvím byly spálené na prach. Z tabulky je vidět, že jsem do vinice začal vysazovat jabloně a rybíz.

1.Concordia - v roce 1998 zakoupena jako ZW, předloňské rozklíčování odrůdy jako američan. Modrá odrůda, každoročně bohatě plodí, odolná na 95% všem chorobám, chuť a vůně po polních jahodách (u nás se jim za mládí říkalo truskavce), cukernatost 2013 - 19oNM, nynější výsadba je pravokořenná, vůně vína těžko definovatelná, odborníka na degustaci jsem zde neměl, požívám hrozno na jídlo a případně na čerstvý mošt.

2. Cabernet Cordis - zakoupeno 2010, podnož K125AA, celkem odolná proti chorobám, z 25 ks sazenic zůstalo pouze 10ks, ostatní jsou nová pravokořená výsadba, cukernatost 2013 - 18,5oNM, víno tvrdšího charakteru, cabernetová vůně.

3.Solaris - zakoupeno 2010, podnož SO4, sorta odolná chorobám (až na poslední problém s květenstvím - ale zatím malý počet), z 25ks zůstalo na podnoži 14ks, ostatní pravokořenná výsadba, cukrnatost 2013 - 22oNM, výborné víno se silnou ale příjemnou muškátovou vůní a kyselinkami (letos musím u všech vín více odkyselovat). Kamarádi si moc pochvalovali.

4.Děvín - zakoupeno v Kobylí v roce 2005, měl jsem panenskou úrodu a pak mě začala zlobit nádorovitost a plísně. Klasická odrůda s požadavkem na četnou chemickou ochranu. Zkouším ji znovu ze zbylých 2 ks původní výsadby. Z Děvínu jsem zkoušel pouze burčák - byl výborný.

5.Rondo - zakoupeno 2007 od pana Jedličky od Vlašimi. Odolná odrůda proti chorobám, Cukrnatost 2013 - 16oNM, víno příjemné chuti bez tříslovin s rozumnou dávkou kyselinek.

6.Festivalnyj - výsadba 1999 do skleníku, posledních 5 let ji zkouším i ve vinici. Cukrnatost 2013 - 19oNM z vinice.

7.Prim - výsadba 1999 do skleníku, nyní poslední roky zkouším ve vinici. Náchylná odrůda na plíseň. Požívám ji jako stolní odrůdu - chuťově výborná. Letos byla dost poničena jarním mrazem.

Vinicí mi prošlo ještě minimálně 11 odrůd, které jsem však již dříve vyřadil.

Ostatní jsou nové odrůdy z různých zdrojů, které jsem vysadil v roce 2013.  

Poznámka: půda je jílovitá až místy kamenitá, v sousedství je totiž bývalá cihelna, proveden výkop-rygolace brázd bagrem do hl.cca 1m, vsázka do výkopu hnůj, průmyslová hnojiva i posečená tráva a zem (to už bylo vše rukama s lopatou a kolečkem ve svahu).

Vlastamann

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 16 a číslo 11.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika