Nějak nám starší diskusní témata uvadla a tak si dovolím nadhodit téma nové.
Letos to bylo s plísněmi hodně špatné a tak kdo chtěl udržet úrodu, musel hodně stříkat, častěji, než v minulých letech (alespoň v našich končinách). Při sklizni úrody řeším jeden související problém, na který bych rád znal názor ostatních : Po postřicích měďnatými fungicidy zůstávají na plodech dlouhodobě viditelné skvrny - zbytky z postřiků. Nejsem chelmik, ale laicky tuším, že měďnaté přípravky obsahují nezanedbatelné procento mědi ve formě chemických sločenin. Měď patří do skupiny těžkých kovů, pochybuji, že zdaví prospěšných. I když dodržím předepsanou ochrannou lhůtu před sklizní, stejně na plodech zůstávají zřetelné a viditelné stopy po těchto přípravcích. Zejména letos, kdy v srpnu a v září téměř nepršelo, zůstaly skvrny z postřiků na bobulích déle než dva měsíce. Ptám se : myslíte si, že postačí běžné omytí hroznů tekoucí vodou, aby člověk nekonzumoval měďnaté soli, či oxidy? A jak to řeší velcí pěstitelé, kteří hrozny zpracovávají na mošt? Ať mi nikdo netrvdí, že každý hrozen bývá pečlivě omytý...