Odstranění pařezu



   Předchozí příspěvky  |  <  11,  12,  13,  14,  15   
         
Marvella - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (820) - 35.114 (?) 
7.3.2011 17:08

Tak já jsem pařezy využila právě jako podstavce na květináče. Nemořila jsem se s likvidací pařezů, květináče osázela kytičkama a vypadá to dobře. Než Vám pařezy vyhnijí, tak to chvilku trvá!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
            
host - 215.190 (?), 7.3.2011 17:22

Hm, už jsem myslel že toto vlákno bude vzhledem k jeho stáří mrtvé ale naštěstí se tak nestalo takže děkuji za další dva příspěvky které jen potvrdili mou vizi, řekl bych že je to asi slušný kompromis, udělat nejdřív z pařezů improvizované květináče aby splnili aspon dočasně účel zamasakování/zakrytí/pařezů samotných a pochopitelně zhruba po 2-5 letech až zvětrají budou se dát snadněji zlikvidovat, možná jen sekerou apod. to ostatně by chtělo další příspěvky těch kteří něco podobného provedli aby se podělili svými zkušenostmi.Ted by to už jen chtělo nějaké doporučení plazivé rostliny která by se zhostila dočasně na okrašlení pařezů, takže sem s nápady a konkrétními výhonky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Marvella - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (820) - 23.66 (?), 7.3.2011 21:28

Dobrý večer, tak pařezy se z mojí zkušenosti dají využít různě. Záleží také, jak vysoko stromy uříznete. To co mám ve výšce cca 1 metr, tak se dá pnout břečťan, trubač, zimolez (ten roste asi nejrychleji) nebo jakákoliv popínavá letnička. Zbytek kmenu je obrostlý a pak se vytvoří jakási koruna, která začne přepadávat, vypadá to opravdu moc pěkně, ale chvíli to trvá. Nebo dát nahoru květináč ve který osadíte převislými letničkami (muškát, begonie, různé druhy nekvetoucích popínavek) je toho opravdu spoustu. Záleží samozřejmě na umístění. Pařezy uříznuté nad zemí se dají ozdobit jen květináčem ve kterém je opět osázeno to, co se Vám líbí. Ovšem pozor na zvěř. Třeba u muškátů jim potvůrkám chutnají jenom květy, lupeny vždycky zůstanou jen s ukousanými stonky. Marcela

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 49.39 (?), 8.3.2011 15:20

Řekl bych, že jakoukoli snahou o zakrývání těchto pařezů je spíše ještě zdůrazníte a přiděláte si práci. Já osobně bych pařezy nijak nezakrýval ani bych z nich nedělal "květináče" (spíše pseudokvětináče). Ty budete muset hlídat, zalévat, letničkami vysazovat, atd.  (A úplně nejhorší je pařezy, které chcete zamaskovat, něčím nastavovat...)

Celé okolí Vašich pařezů bych osázel středně vysokými a kobercovitými trvalkami. jako příklady uvedu stálezelenou bergénii a barvínek, dál třeba ke všemu velmi odolné denivky, kakosty, krásnoočka, rudbékie atd.atd.; případně i nějaký menší či větší keřík: třeba tavolníky nízké či japonské, mochny, stálezelené brsleny... (výsadbu namulčujte kůrou a nebudete muset skoro zalévat a plít).  Prakticky během jedné sezóny Vám pařezy zmizí v zeleni tak, že je ani neuvidíte a až po letech ztrouchniví, zůstane Vám pěkná výsadba.

 Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 14.138 (?), 6.8.2012 12:14

Já osobně pařezy rvu hupcukama + auto lano. Vyrval jsem tímto dokonce i ořech, byť kořeny už začaly tlýt. Problém nastává v momentě když nemá člověk za co uchytit hupcuk neb ty síly jsou fakt ohromný a už se mi zadařilo že místo šípku mi začal povolovat pařez od jabloně. ten šel ale stejně hned po šípku :D

Jedna rada na konec. Stalo se mi že jeden kořen se urval takovou silou že proletěl kolem mě a pěletěl mě. Nechci ani domýšlet kdybych ho koupil ze zadu do hlavy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 159.230 (?), 12.11.2011 17:01

v tom svahu by to šlo vykopat i ručně, poradím jak.

ve svahu pod pařezem udělat díru, je to smrk takže má kořeny do stran, díru co nejvíc pod něj, shora odkrýt kořeny a hlínu, a strčit do díry pod silný kořen hydraulický zvedák na auto-tzv panenku podložit ji kusem trámu nebo betonu a zvedat pařez nahoru.Smrk má kořeny do stran takže by to neměl být problém.

Druhá možnost: vykopat zase stejnou díru co největší ve svahu pod ním, odkopat na vrchu a sehnat si buď hupcuk a nebo někoho s traktorem nebo náklaďákem a strhnout po svahu dolů, to že tam máte ten svah je velká výhoda.Zase takový problém to není, jen se to musí umět.Pokud jste z hradce kr. tak vám to klidně udělám.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 119.218 (?), 24.4.2011 19:52

Dobrý den,

my jsme se dnes zbavovali staré neplodící jabloně a hrušky. Celkově nám práce zabrala asi hodinku a půl času.

Postup sme volili tento: Po vydatném ranním dešti jsme se rozhodli shodit stromy, půda byla promočená a tak sme doufali, že to půjde lépe.
Nejprve se ořezaly veškeré větve, kmen sme nechali cca 1,5m nad zemí. Poté jsme okopali kmeny dookola dle potřeby tak, abychom dobře viděli největší kořeny, které sme přeřezali starou nepoužívanou motorovou pilou. Po uvolnění pařezů od největších kořenů jsme pomocí kurty a malého offroadu (Suzuki Vitara upravený stav) vytáhli ven. Kořeny krásně povolili a pařezy bez větší námahy, či rozbití trávníku šli ven.

Navíc jsme odstraňovali i malý ozdobný strom cca 2,5m (nelíbil se mi, protože byl hodně ostnatý) a ten šel ven ihned bez jakékoli práce okolo, stačilo jen přikurtovat.

Loni sme zhazovali cca 10m borovici, u té sme nechali pařez na ozdobu :)) květináč v ní bude krásný :)

Přeji Vám tedy snadné a rychlé se zbavování pařezů. :)))

Lucie

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 157.7 (?), 6.10.2011 14:52
Všechny rady na vykopání pařezů jsou hezké, ale hodí se jen na malé stromy. Teď jsem kácel ořech 80 let, výška 13m, kmen 70 cm, průměr koruny 15 m, nad plotem. Než jsem ho zpracoval a uklidil, tak utekl týden. Kdysi zamlada v 17 letech jsem jeho dvojníka poctivě vykopal. Díra měla průměr snad 4 metry. Už nikdy více! Jestli někdo podal podobný výkon, tak má jistě pochopení.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 159.230 (?), 12.11.2011 17:08

To samé jsem dělal já před 2 měsíci, jen to byl obrovský topol stejnej mrzák jako ořech, taky to pěkně drží, jen jsem to nekopal ručně ale vytrhl bez odkopání i s kořenama navijákem na VT-55A.Za 2 hodiny byl venku, díra cca 6m v průměru a 3metry hluboká, říkal jsem jěště plachtu a mám bazén.

Vyprošťovací tank VT-55A naviják o síle až 120tun
Vyprošťovací tank VT-55A naviják o síle až 120tun
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 230.20 (?), 27.12.2011 11:28
Ten ořech (6.10.2011) měl 70 cm v prsní výšce, tzn.asi 130 cm vysoko. U země jsem ho lištou 40cm nemohl dořezat- chybělo asi 10 cm. Kácel jsem ho klasicky- vyřezaný klín, z druhé strany zářez, do zářezu natřískané klíny z fošen, řetaz uvázaný asi 8m vysoko a nemohl jsem ho svalit malotraktorem T4K o tažné síle asi půl tuny. Povedlo se ho položit až po rozhoupání přes spojku. Pařez jsem navrtal, naočkoval hlívou ústřičnou a zahrnul pilinama. Chtěl bych vidět vyprošťovací tank při akci. To musí být božský pohled. Nebyl by nějaký odkaz na video?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  11,  12,  13,  14,  15   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika