Jak se bránit okusu srnkami na zahradě



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
host - 126.22 (?) 
13.5.2010 9:51, zobrazeno: 97826x

Máme zahradu na konci obce, vedle je uz jen pole a po dvousetmetrech les. Už po několik let k nám chodí pravidelně na dobroty srnky, mám několik fotek spokojně baštících na našem kompostě. Nechápu, proč nám zase předevčírem okousaly tři mladé stromky černého rybízu, když vedle rostou šťavnaté trsy pampelišek. Nebo loni nám úplně zlikvidovaly všechny jahody - okousaly až na zem políčko 3x3 m, když všude je široký sortiment travin. Zahradu máme vedle domu, políčka zhruba 30m. Kdo by se mi snažil vykládat, že se srnky vyhýbají lidskému pachu, je to nesmysl, zkoušeli jsme všechno možné jako opocená trika atd. dle "babských rad" rozvěsit v okolí. Srnčí je plaché, ale jen uvidí-li vás tak do 20m a začnou velmi rychle prchat. Nevím co s tm, sami máme plot 150 cm vysoký a vím, že ten nepřeskočí. Oni totiž přijdou od ulice, kde plot nemáme (tj. směrem do vnitřku obce) a když se nabaští, zase tiše oběhnou okolní domy vědouc, že nejkratší cestou k poli a lesu to je přes vysoký plot, který nepřeskočí. Prý existují nějaké přípravky, co se potírají v lese na stromcích proti okusu a srnkám to nechutná. Ale máme si zahrádku zaneřádit nějakou chemií? Navíc máme malý děti, to bychom neubránili, aby si toho u nízkých rostlin nelízly.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6490) - 70.100 (?), 13.5.2010 9:56

Přesně stejná situace i zkušenost, jen škody menší o ty jahody. Žerou to lepší, protože jsou mlsný. Jediná pomoc je počkat, až myslivec trefí ty správný kusy. Odpuzovačem natřete kůru, ne listy a už vůbec ne jahody. Teď když jsou mladé se to řešit prakticky nedá. Možná by pomohl nějaký elektrický odpuzovač se zvukem a světlem, ale vyzkoušené to nemám.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 6.16 (?), 13.5.2010 11:50

Zkuste dát psovi do boudy natrhané pruhy látky na několik dní.Ty pruhy pak uvázat na keře kde nemáte plot. Musí se po několika dnech měnit.Pepík

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 13.5.2010 13:36

Nebylo by snazší natáhnout plot i z druhé strany zahrady  (od obce)?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 13.5.2010 14:26

A což takhle vyrobit pěkného realistického panáka a umístit ho do nejužšího místa, kudy vám srnky vstupují na zahradu? Takhle se to odjakživa dělávalo na vesnici na záhumenkách za vsí. A pěkně na panáka zavěsit nějaká cingrlátka, která se ve větru pohybují, dělají odlesky a cinkají. Dříve se zavěšovala kovová víčka od plechovek, dnes existujínapříklad CD-éčka (ta ale bohužel necinkají). Takhle si to pomatuji jako malý kluk, když jsem jezdil za babičkou na Moravu. Na každé záhumence stál panák. A srnek bývalo určitě víc, než dnes. 

PS:  plot je samozřejmě lepší

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 103.29 (?), 13.5.2010 18:40

Měli jsme stejný problém, jen s tím rozdílem, že jsme původně z paneláku a vidět srnku, jak nám něco okusuje, byl pro nás velký zážitek.My se koukali a srnka si vybírala lahůdky.Jak šel čas, a přibývalo rostlinek a škody, zkusili jsme ji omezovat.Vzkoušeli jsme taky snad všechno.Dokonce nepomoihl +5Ocm plot kolem nejvzácnějších rostlinek a keřů. Srnka Barča si na nás tak zvykla, že lehává přímo v záhoně a já jsem ji musela vyhánět, jako slepice.Když odcházela, ještě si občas provokativně ukousla.Každý rok má dvě srnčata, která nám vždy přijde ukazovat až před okno.Až konečně loni jsme si pořídili plot +8O cm vysoký a tak je odkázána jen na pozemek za domkem.Konečně budu mít letos zase svoje jahody.Myslím, že nepomůže ani pach psa.Srna velmi dobře pozná, že to pes není, nebo,že je zavřený.Naše Barča chodila v zimě, kdy bylo všechno zapadané sněhem vyhrabávat břečťan 10 cm od výběhu psa.Takže přeji pevné nervy a uklidňujte se tím, že ne každý má srnu na zahradě.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 68.69 (?), 13.5.2010 19:14
Žena mi takhle v únoru brzo k ránu říká: Někdo nám ťuká na dveře (z kuchyně na zahradu)! Tak jdu opatrně ke dveřím, mrknu za závěs do polovic prosklenými dveřmi a on tam zvenku srnec trká hlavou do dveří, jak si vyzobává olupky od brambor z mísy po včerejšku. Mně stačí, že na zahradě nacházíme rodinky slepýšů, ještěrky, občas užovku, netopýři nám večer přeletují párr metrů nad hlavami, ale srnku považuju za drzou škodnou a neradi je vidíme, těch škod za několik let bylo ažaž na to, abych je litoval.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 88.182 (?), 13.5.2010 19:06
Správný dotaz. Ale my máme na vlastní náklady už ze tří stran (byli jsme první, kdo na té straně stavěl) a od strany obce nemáme důvod stavět plot. Idea byla taková, že jsme chtěli živý "plot" jak je to na západě pěkné a milé k pohldu, jen zelená bariéra. Ale už jsme to doma se ženou řešili, že asi plotu se nevyhneme, otázkou jsou pak ještě finance, jestli ty srnky za to stojí. Já navrhoval před rokem oplotit prostor záhonků, ale to je už lepší oplotit rovnou celou volou stranu zahrady :( Kozy jedny mlsný!! Snad se dám k myslivcům
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 3.83 (?), 13.5.2010 21:51

Už se to tu řešilo vícekrát. Proti srnčí zvěři Vám nepomůže nic jiného než plot nebo kulovnice.

Zapomeňte na jakýkoliv pach (lidské vlasy, zvířecí srst). Nefungují ani velice drahé chemické přípravky simulující velmi intenzivní pach lidského potu - to zabírá pouze na divoká prasata. Srnčí si na jakýkoliv pach velmi rychle zvykne.

Nepomůže žádný "strašák" ani ověšený cingrlátky, šustítky a lesklými předměty. Na vše si zvykne. Je nesmírně mlsná a pamatuje si, kde jsou pochoutky. Jakmile se jednou naučí, nikdy se jí nezbavíte.

Plot vysoký 150 cm překoná hravě - skočí z místa i přes vyšší(tenhle kousek si pro Vás nechává na dobu, až pozemek oplotíte ze všech stran.

Prostě - buď dostatečně vysoký plot, nebo kulovnice.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Bobřík - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (358) - 175.130 (?), 16.1.2011 22:06

Tak jsem to celé přečetl a připojím foto. Zdeněk

Nově založená zahrada
Nově založená zahrada
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika