Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Dosáhnout současně na všechny tři vrcholy trojúhelníka (Dobře-Levně-Rychle) nejde. Nepovažuji se za povolaného radit, snad jen inspirovat.

Já osobně považuji za nejhorší omezující podmínky hryzce, mrazové kotliny a trvalý stín - cokoliv z toho může znechutit jakoukoliv činnost kromě skleníku se základy. Ostatní negativní podmínky považuji za nepříjemné, ale vždy se jakési snesitelné řešení dá najít. A také předpokládám, že se nelze vyhnout pravidelnému sečení (2x ročně minimálně).

Myslím, že jedna či dvě řady malin dokáží opticky dát fazonu jakémukoliv pozemku a brzký užitek je příjemný bonus. Není potřeba zvláštní zásah do půdy (jakýkoliv hnůj je ovšem vynikající), odkopků a řízků lze zdarma získat libovolné množství. Kvalitu odrůd v této chvíli pomíjím  (to je to chybějící Dobře v tom trojúhelníku, naštěstí zbývá Rychle a Levně)). Údržba malin sečením proti rozplevelení je snadná během pravidelného sekání trávy (kosou, žačkou nebo sekačkou pro vyšší trávu, popř.častěji sekačkou pro nižší trávu - jeden průjezd podél malin a je zarovnáno). Pletí v malinách lze trochu řešit mulčováním posečené trávy, co jinak s ní?. Jiné keře (Ostružiny ani rybíz) ovšem takto ošetřovat nelze, tam už třeba počítat s větší pracností.

Ze stromů bych asi vysadil pár semenáčů jeřabin - těch je mnohde na pokraji lesa libovolně - nejsou náročné na nic. Jsou zadarmo a za rok můžete někoho poprosit, aby vám na dvě narouboval sladkoplodou jeřabinu na další dvě arónii - a opět poměrně brzký užitek. (pokud by jste třeba vysadila 1-2 keříky pozdního červeného rybízu - ten je časově s arónií sladěn a neznám lepší (zdravější) šťávu a víno v mých podmínkách.

Jeřabina necloní příliš, jde o štíhlejší(byť převislý) strom s vysokou korunou,

je to i pěkná dominanta (a to i ptačí jeřabina).

Zavčasu bych vysel semenáčky kdouloně (kdo má kdouloň rád se podělí o plody - třeba i já), krásně kvete na jaře, nenáročná, vzhledná i po zbytek roku, nevelká, dobře tvarovatelná. A opět můžete někoho poprosit, aby vám na dvě narouboval (v okolí osvědčené) hrušky.

Atd.

Nechtěl jsem radit, jen naznačit, jak bych uvažoval ve Vaší situaci. K mým názorům na vzhled zahrad (druhy trav, využitelnost prostoru) zde není vhodné místo ani nejsem k tomu povolán. Co se týká vhodnosti odrůd pro Vaše podmínky, jsou tady povolanější - ale mnohé poučení se dá najít ve starších příspěvcích. Já sám teprve zkušenosti sbírám.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 16 a číslo 17.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika