Dobrý den. Vždycky je mi líto dotazů bez odpovědi tak se pokusím, ale žádný odborník nejsem.
1. zapustit do země tak, aby to drželo. Zapustit to tak, aby nebyly stejně vysoké. Bylo by pěkné je dát do jakéhosi oblouku, nebo vlnovky a oddělit tím část zahrady, doplnit třeba většími květináči. Neměly by stát nahodile, ale tvořit určitý celek v souvislosti se zahradou. Chce to dobře promyslet, představit si to, postavit si je tam zkusmo "na sucho".
2. S osazením bude problém, co se týče promrzání. Já bych to řešila tak: nohu vyplnit štěrkem, kamením, nahoře oddělit např. umělou sítí do oken proti mouchám, aby zemina nepropadala, vystlat nějakým izolačním materiálem - stačí např 1-2 cm polystyrén - chrání i v létě před přehřátím. Tedy udělat v podstatě ten květináč na noze. Vysadit letničky (povíjník, lichořeřišnice, hrachor,) balkónovky (převyslé muškáty) z trvalek vřele doporučuju popenec -glechoma hederacea variegata- odolný, výhony až 2m. Když některou rouru omotáte jemným pletivem, drátkem, můžete k patě roury také zasadit něco popínavého a bude to lézt z obou stran. Tam bych taky volila některou z letniček uvedených výše nebo třeba stálezelený barvínek, pestrolistý břečťan... To je jen tak co mě teď napadá. Když tak napište, dá se toho ještě vymyslet hodně. Krásné svátky přeje Dana.