Japonská zahrada na západo-jihočeské chalupě



host - 236.111 (?) 
25.10.2007 23:07, zobrazeno: 15352x
Po letošní koupi dlouhodobě neudržované chalupy a zahrady - obojí chceme využívat jen o víkendech resp. přes léto - řešíme dilema, zda okolí "unese" japonskou zahradu.
Původní dispozice chalupy je pochopitelně užitková - stodoly, chlévy, zatravněný dvůr, 2 ovocné sady, to vše velmi zanedbané. Celková plocha je cca 2100 m2.
Oba (já i manželka) bychom si japonskou zahradu přáli, současně máme poněkud obavy, zda se v okolí nebude vyjímat stejně nevkusně jako stavba ve stylu "podnikatelského baroka". Nepřipadá nám např. příliš vhodné navážet bílé oblázky, když se v okolí přirozeně vyskytuje pouze zvětralá rula.
Velmi neradi bychom také vytvářeli něco podobného např. tomuto: http://astronuklfyzika.cz/JapanZahrada.htm
Pokud by někdo dovedl navrhnout odkazy s fotografiemi citlivého skloubení české venkovské architektury a krajiny s japonskou zahradou, byli bychom rád. Nemáme zatím nijak přesně vyhraněné požadavky ani na finální podobu, ani na vegetaci, stále jsme ve stádiu úvah.
Děkujeme.
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
      
host - 162.128 (?), 26.10.2007 9:08

zkuste pro inspiraci si zajet do Chrustenic (prvni vesnice za Lodenici, na dalnici Praha - Plzen, cca 10km), je tam po prave strane zahradnictvi Gingko, a maji moc peknou japonskou zahradu, ktera by se vam mohla libit.  maji moc pekne nakombinovane vysadby - okrasne travy, tvarovane jehlicnany, naslapne kameny atd.  Tohle by klidne mohlo byt i u chaty. Teda  pokud vam to dobri sousedi nevykradou (viz sousedni forum s nazvem Postrik jehlicnanu). Toho bych se asi bala nejvic. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 1.3 (?), 26.10.2007 9:21
Skutečně, jak sám říkáte, je nutné zvážit, zda se japonská zahrada hodí do Vámi zvoleného prostředí. Moderně laděná vilka potřebuje jinak upravené nejbližší okolí než starodávná roubená chalupa nebo  venkovské stavení.
K selským a venkovským stavení se zpravidla buduje adekvátní zahrada.
Je zapotřebí zvážit i to, s jakými typy zahrad sousedí Váš pozemek. Zda-li máte výhled směrem do polí a luk, to by potom opravdu japonská zahrada působila velmi prapodivně. Zahrada by měla být řešena tak, aby přirozeně zapadla do okolního prostředí a aby ho jenom jakoby přiblížila k Vašemu domu. Tomu by měla odpovídat i volba materiálů, např. při rekonstrukci cest a výsadby. Kámen se používá právě ten, který se v okolí vyskytuje.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 153.130 (?), 26.10.2007 9:32
Jestli se něco někam hodí, to je takové subjektivní, když se mi něco libí, tak si myslím, že se to hodí, a když ne, tak můžu tvrdit, že se to nehodí. Píšete, že máte pozemek 2000 m2, takže asi nebude japonská zahrada na celé ploše, zřejmě by zabrala tak plus mínus desetinu plochy, takže by byla jen takovým malým doplňkem na zahradě, a pokud tam máte nějaký aspoň částečně uzavřený dvůr anebo jinou plochu a umístíte ji tam, tak vám nikdo nemůže říkat, že se tam nehodí.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 1.3 (?), 26.10.2007 12:22
Pane F. Mravenče, tady přeci nejde o to, aby se tazatel schovával někde se svou japonskou zahradou v rohu na dvorku za bukem, ale jak to bude celkově esteticky působit v jihočeské krajině u stodoly a u chléva, asi dost bizardně. Taky byste si u roubené chalupy nenechal udělat plastová střešní okna? Pokud ano, tak to raději neuveřejňujte a nechte si to pro sebe.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 153.130 (?), 26.10.2007 12:36
Já myslím, že japonská zahrada vznikla v Japonsku, kde je mnoho lidí a málo půdy, že byla zakládána na malém prostoru mezi domy. Kamením byla vysypána zřejmě proto, že ve stínu mezi budovami toho moc nerostlo a navíc při častém pobytu na malé ploše by tím  trávník trpěl.  Takže zahrada by nebyla schována mezi chlévem a stodolou, ale byla by na místě, které je pro ni typické. A domněnka že malá zahrada zohyzdí krajinu? Z jaké dálky myslíte, že je taková zahrada vidět? Já myslím, že by spíš přitahovala pohledy a lidem by seto líbilo jako takové obzvláštnění krajiny. Navíc i našich krajinách v horských a podhorských oblastech jsou ještě někde vidět takové přirozené "japonské zahrady", tvořené kamením sesbíraným z polí, na kterých toho moc neroste.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 162.128 (?), 26.10.2007 14:24

Existuji i velke japonske zahrady, ne jen ty na 50 metrech. Pokud by se to citlive udelalo, proc ne. Ja  bych tam videla treba Sakury, velke kameny, ruzne  jehlicnany, tvarovane keriky, okrasne travy, bohysky, kapradiny, azalky, mechy...

mrknete treba sem

http://www.bonsaicentrum.cz/report.htm

je tam nekolik reportazi ze zahrad japonsku, treba si najdete inspiraci.

me osobne zaujala reportaz z Ciny

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 26.10.2007 14:39

Já bych do toho šla. Pan Ferda má pravdu v tom, že určitě nebudete dělat japonskou zahradu na celém velikém pozemku. To by podle mého názoru ani nebylo pěkné. Šla bych na to s citem a přidávala pomalu, to co by se mi líbilo a bylo v souladu se stylem japonské zahrady. Hledala bych inspiraci například v knize Japonské zahrady - knihu lze objednat na této adrese: http://www.ginkgo-zahrada.com/knihy.html . Přeji Vám, aby se to podařilo.  Zdravím - Daniela.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 157.218 (?), 29.10.2007 20:26

Já bych se toho taky nebála. Máme zahradu podstatně menší, ale rozdělili jsme ji na část řekněme "lesovou", tzn. mulčovací kůra na textilii a v ní malé stříbrné smrčky, vřesy a vřesovce, jako solitérek tam stojí převislá břízka, na okrajích pásy levandulí a plazivých růžiček. A pak máme i část v japonském stylu včetně jezírka, okolo v kamínkách japonské azalky, japonský javor, v rohu japonská vrbička, trávy, převislá jablůňka. Tato část je trochu schovaná za ligustrem aurem, čili zlatým ptačím zobem. Moc hezky se tam sedí, kouká na vodu a japonské kapříky. A pak je část travnatá a další bylinková.

Myslím si, že zahradu si děláme pro sebe a zda to úplně odpovídá příručkám - na to bych tak nekoukala. Při tak velké zahradě, jakou máte, bych ji určitě rozdělila na část "pro sebe", na grilování. Nežeňte to fofrem, ono se Vám to samo ukáže, co dál. Ale do toho japonského stylu určitě jděte, zvláště když se Vám nabízí specialista. My jsme si na tuto část taky raději vzali zahradníka. Ať se u nás na jihu cítíte dobře :-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika