Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Kdyby naši (praprapra...)předci žili jen s tím, co už bylo vymyšlené, pak bychom ještě lezli po stromech :-) Jak pěkně je tam opicím dodnes ;-)

Ořešák je sázka na jistotu, ale nevyhovuje zadavatelce/zadavateli.

O moruši platanolisté jsem se dočetl, že nekvete, tudíž ani neplodí (a nehrozí tak znečištění posezení...)

Již byl zmíněn třeba i platan. Základní druh je ale ohromný strom (dá se však samozřejmě pravidelným řezem udržovat v potřebné velikosti. Má však i menší odrůdu s (ploše) kulovitou korunou - Platanis acerifolia/hispanica Alphen's Globe, který by mohl být do zahrady vhodnější.

Podobný je kulovitý javor mléč - Acer platanoides Globosum, případně jeho žlutolistá forma AAcre platanoides Golden Globe (který by se mohl zdát atraktivnější. Anebo třeba další javory se širší korunou, třeba odrůdy javoru jasanolistého - Acer negundo, konkrétně třeba odrůda Flamingo s bíle a růžově panašovanými listy.

Občas se dají sehnat i stromy upravované řezem a vyvázáním do plochého vodorovného tvaru; ty jsou pro takovéto použití úplně ideální. Druhově: nejčastěji lípy a platany, méně často habry, okrasné jabloně, ambroň, duby, muchovník, červenolistý myrobalán atd. atd.

I jinan dvoulaločný má odrůdu s plochým typem růstu; Ginkgo biloga Horizontalis, případně i Pragense či Mariken (ale ty dva druhé jsou pomaleji rostoucí.

Zajímavé by mohlo být třeba i tvarování převislých cedrů do plochého tvaru - Cedrus atlantica Pendula Glauca, případně Cedrus deodara Pendula (kromě atraktivity vzhledu jsou celoročně zelené, resp. sivé). 

Katalpa i pavlovnie jsou zajímavé tipy, ale především pavlovnie není všude dostatečně mrazuvzdorná.

Atd.

Josef.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 15 a číslo 19.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika