|
Stříhání, 5.11.2008 Nevím, odkud víte, že švestky se mají stříhat po sklizni. Pravé švestky se sklízejí často až po přejití mrazem a to není ideální termín. Souhlasím s paní Danielou (pokud nepočítáme s letním řezem), klidně i v nebo po květu. |
|
Sršně - jak na ně?, 5.11.2008 DDT? Píše se rok 2008! |
|
|
|
Vrúbľovanie, 30.10.2008 Divoká(planá) mirabelka nejspíš nexistuje, půjde asi o myrobalán. Nejvíc se mi osvědčilo roubování co nejsilnějšími rouby v předjaří (březen) anglickou kopulací. |
|
Jahodové jablko, 30.10.2008 Malinové hornokrajské a holovouské má vonět po malinách, Ananasová reneta po ananasu, Banánové zimní po banánech. Přiznám se, že jsem jejich vůni v jablkách neucítil. Trochu vůni hrušky v Auralii. O jahodovém jablku nevím. |
|
Kvas jablek, 29.10.2008 Den před pálením už tu zkvašenou kaši nevylisujete. Jedině brzy po rozdrcení.
Nemějte strach ze zhoršení chuti, pokud jsou dobrá jablka a správně ošetřený kvas, pálenka se ponecháním ohryzků nepokazí. |
|
Nádoby na vodu - které jsou opravdu nezávadné?, 29.10.2008 Někteří tvrdí, že když se do sudu ponoří kus dřeva vyčnívajícího ven, led vyšplhá po dřevěa sud se nevyboulí.
Na to nespoléhám. Sudy na zimu vyčerpávám a zakrývám. Kusy dřeva v nich raději taky nechám Když do sudů párkrát nateklo,... celý příspěvek > |
|
Která zimní jabloň nepotřebuje chemii, 29.10.2008 Na polokmen bych z uvedených radil asi Anetu. Plodí dostatečně velká jablka i na bujných podnožích. Karmína bude mít na vyšším tvaru bez intenzivnější péče drobné plody. Goldstar a Topaz jsou náročnější na příznivou polohu, Rosana nevydrží... celý příspěvek > |
|
Broskvoň údržba teraz na podzim po zasadení a následná chem. ochrana, 23.10.2008 Ten průšvih jarního sázení není tak hrozný. V době jarní koupě bývají pupeny narašené, což je jakási záruka, že stromek je živý. Zaschlé stromky po podzimní výsabě jsou průšvihem větším.
Víc mi vadí, že na jaře se prodává... celý příspěvek > |
|
jabloň triploid, 23.10.2008 Pokud máte ve stěně 5 dalších odrůd, je jakákoli diskuze o opylení bezpředmětná. |
|
Slivovice vs. calvados, 23.10.2008 Každou črstvou pálenku se doporučuje nechat odvětrat. Dobu nelze jednoznačně stanovit. Záleží hlavně na velikosti hladiny, obsahu a míře naplnění nádoby. Taky na kvlitě kvasu, jistě. Obvyklá doba je tak měsíc.
Já osobně... celý příspěvek > |
|
|
|
Williamsova čáslavka a opylení, 21.10.2008 Podle literatury ano. |
|
pálení z hrušek, 21.10.2008 Na víně je to vážná vada, na kvasu to v malém množství nevadí. |
|
Rozestupy nových stromků, 21.10.2008 Co vybírají školkaři za semnné podnože, skutečně nevím. Nemůžeme ovšem čekat stromy podobné obrovským hrušním s drobnými plody tvořícím dominanty starých zahrad. Pěstovaným odrůdámy typu Wiliamsovy a Konference nenarostou obrovské koruny na... celý příspěvek > |
|
jak na jaře ořežu třešeň?, 21.10.2008 Horní patro vyrašilo patrně z předčasného obrostu. Odstranil bych je celé a ze spodních ramen ponechal 3-4 nejlépe postavené. Ponechané výhony bych zkrátil - jak píšete, o 1/3 na vnější pupen a terminál o něco výš. |
|
destilační přístroj, 19.10.2008 Je to zbytčná práce. Dýně mají sacharidů velmi málo a tak kvasit začnou spíš mléčně, jako kysané zelí.
Chcete-li za každou cenu z něčeho pálit a nemáte ovoce, volte místo dýně raději řepu. |
|