Příspěvky uživatele - 166.33

Stejnou IP adresu může sdílet více přispěvatelů, kteří využívají internetové připojení od stejného poskytovatele nebo jsou uživateli počítačových sítí velkých firem a institucí. Spolehlivou zárukou autentičnosti příspěvků je proto pouze registrace a vkládání příspěvků pod svým uživatelským jménem.
Bylinkové recepty - řebříček, 10.5.2009
Řebříček – latinsky achillea- dostal své jméno po řeckém válečníku Achillovi, který vděčil za svou nezranitelnost právě jemu – potíral si rozdrcenými listy celé tělo. Jak praví legenda jednou zapomněl na pravou patu a to ho stálo život.... celý příspěvek >
Bylinkové recepty - bez černý, 10.5.2009
Černý bez byl jedním z posvátných stromů Keltů. Ve staré Británii se používal při pohřbívání do mohyl. Anglické jméno, elder‘ se odvozuje od starého slova, ellar‘ neboli dmychadlo, jelikož dutými proutky bezu se foukalo při rozdělávání... celý příspěvek >
Bylinkové recepty - kopřiva, 10.5.2009
Latinský název, urtica“ pochází rovněž z latinského, uro“ neboli pálím. Vlákna povrchu lýkové části, která jsou velmi pevná, se spřádala a tkalo se z nich kopřivové plátno. Za první světové války byla náhradní textilní surovinou a... celý příspěvek >
Bylinkové recepty - meduňka, 10.5.2009
Emocionální využití Meduňka je výborný prostředek proti depresím, netečnosti a negativním postojům. Odvádí z mysli černé myšlenky, problémy a pocity zoufalství. Příznivě ovlivňuje paměť a schopnost koncentrace, uklidňuje nervový systém. Navozuje... celý příspěvek >
Bylinkové recepty - třezalka, 10.5.2009
Pověšena u okna chrání proti hromu, blesku, ohni a zlým duchům. Lidové názvy třezalky jsou bylina sv. Jana, kvítí Panny Marie, zděšenec, svatojánský zvoneček, laskavé koření, milovníček, čarovník, krvavník, prostřelenec, děravec. Nálev Dvě lžičky... celý příspěvek >
Bylinkové recepty - máta, 10.5.2009
Máta pod polštářem uspává a vyvolává prorocké sny. Nálev Dvě lžičky máty přelijeme 0,5 l vařící vody a necháme 5 minut vyluhovat. Pijeme 3x denně. Zápach z úst: Směs máty, heřmánku a šalvěje dáme do studené vody a vaříme na mírném ohni 5 minut.... celý příspěvek >
Bylinkové recepty - pampeliška, 10.5.2009
Lidová pranostika říká, že kdo snědl na Zelený čtvrtek pampelišku, byl po celý rok chráněn před každou nemocí. Zapečený pampeliškový špenát 500 g listu pampelišky 500 g brambor 200 g salámu nebo uzeného masa 50 g másla 100 g strouhaného... celý příspěvek >
Bylinkové recepty - jitrocel, 10.5.2009
Pleťová voda 30 g čerstvých listů přelijeme 1 dcl vařící vody a necháme 10 minut vyluhovat. Pak přecedíme, přidáme 1 dcl 20% lihu, stočíme do lahvičky a protřepeme. Nálev Jednu polévkovou lžíci jitrocele přelijeme 2 dcl vařící vody a necháme 5... celý příspěvek >
Bylinkové recepty - mateřídouška, 10.5.2009
Ve středověku se používala mateřídouška proti úplavici, k nakuřování proti šíření moru a k balzamování mumií. Obyvatelé Skotské vysočiny pili mateřídouškový čaj, aby byli silní a neměli zlé sny. Inspirovala básníky od Vergilia po Kiplinga, který o ní... celý příspěvek >
Bylinkové recepty - dobromysl, 10.5.2009
Dobromysl je známa už od středověku, kdy jí používali k ochraně před zlou mocí a používala se při milostných kouzlech všeho druhu. Lidové názvy pro dobromysl jsou např. mužská víra, větrník, zrádce, královské zelí, dobrotice, červená lebeda,... celý příspěvek >
Bylinkové recepty - podběl, 10.5.2009
Podběl je oblíbenou léčivkou od středověku do dnes. Často se jako znamení apatykářů zavěšoval nad vchod obchodů. Botanický název tussilago je odvozen z latinského tussis – kašel a lago – odnáším pryč. Lékaři oceňují podbělovou drogu jako... celý příspěvek >
Poradí někdo začátečníkovi?, 10.5.2009
Na mech použijte zelenou skalici, holá místa dosijte (možná to dělá váš pes, že tam chodí čůrat).
Bylinky, 9.5.2009
Dále medunˇka, třezalka, kontryhel, řebříček, dobromysl, pelyněk, libeček, popenec, křen, rebarbora, petžel - jen si vybrat...
Bylinkové recepty - bez černý, 8.5.2009
Koukám, že bez vás zatím zajímá nejvíc, tak ještě přidám. Bezinková povidla Vyzrálé bezinky rozvaříme s trochou vody na kaši a prolisujeme. Na jeden kilogram šťávy přidáme půl kilogramu cukru a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Dáváme pozor,... celý příspěvek >
Bylinkové recepty - třezalka, 8.5.2009
Na třezalku chodíme o svatojánské noci. Pověsíme-li si ji u okna, ochrání nás před hromy, blesky, ohněm a zlými duchy. Třezalkový med Čtyři hrsti třezalky pocukrujeme, pokapeme šťávou z jednoho citronu a necháme 24 hodin stát. Pak zalijeme půl... celý příspěvek >
Další diskuze:  1,  2,  3,  4,  5  >  
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika