Na jitrocel, krále cest - receptů mám hnedle šest.
Jitrocelový likér
Omyté listy pokrájíme, napěchujeme do pětilitrové sklenice, zalijeme 0,5 l převařené horké vody a 2 dcl žitné. Necháme stát 24 hodin, přecedíme, svaříme s 0,5 kg cukru, stočíme do lahví a skladujeme v chladu a temnu.
Jitrocelový sirup
Do sklenice od okurek klademe postupně vrstvu listů a vrstvu přírodního cukru tak dlouho, až je nádoba plná.Pořádně upěchujeme. Každý den se vrstva usazuje, takže ji doplňujeme, dokud je třeba. Sklenici převážeme gázou a necháme 4 – 5 týdnů stát na slunci. Šťávu, která se usazuje na dně, přecedíme, na mírném ohni zahřejeme, ale nevaříme, stočíme do sklenice a zarestujeme.
Jitrocelový sirup II
1 kg omytých listů umeleme v mlýnku na maso, přidáme 1 l vody, 1 kg cukru a 0,5 kg medu. Pomalu za stálého míchání vaříme na mírném ohni 10 minut.Necháme vychladnout, stočíme do lahví a skladujeme v chladnu.
Salát
Jitrocelové a kopřivové listy spaříme a pokrájíme, přidáme nakrájenou cibuli, nastrouhaný křen a nakrájené vejce natvrdo. Vše zalijeme kysanou smetanou a podle chuti osolíme a ochutíme octem.
Jitrocel v těstíčku
Ze dvou vajec, 1 dcl mléka, polohrubé mouky, dvou lžic nastrouhaného sýra, špetkou soli a špetkou kypřícího prášku připravíme hustší těstíčko, do kterého namáčíme omyté a osušené listy jitrocele, rychle na rozpáleném oleji osmažíme a podáváme.
Sladký zákusek
Ze dvou vajec, dvou lžic mléka, polohrubé mouky, špetky soli a špetky kypřícího prášku připravíme hustší těstíčko, do kterého namáčíme omyté a osušené listy jitrocele, rychle na rozpáleném oleji osmažíme, obalíme v moučkovém, skořicovém nebo vanilkovém cukru a podáváme.