|
Juka - 1 přerostlý šlahoun, 14.11.2019 Třeba pilkou, to je úplně jedno. Ostatně nůžkami to asi nepůjde. Přesazujte, jak je libo. Jednoduše - juka vydrží cokoli. |  | Juka - 1 přerostlý šlahoun, 9.11.2019 Ne seříznout o 10 cm, ale na 10 cm! Ne, vážně, nechte jen kousek kmene - vyraší vám z něj několik výhonů a krásně se rozvětví. Čím nižší, tím lepší a více nového prostoru na větvení. (Což časem po pár letech můžete opět zopakovat na nově vyrašené... celý příspěvek > |  |
|  | Pravokořenné stromy, 5.11.2019 Samozřejmě, padlí na semenáčích taky pozoruji a na naroubované odrůdě už pak ne. Myslel jsem ale náchylnost na choroby či patologické jevy, viz příspěvek V. ze 4.11.2019 17:08. |  | Pravokořenné stromy, 5.11.2019 Používal jsem jádra ze staré zimní jabloně, co je na zahradě (odrůdu neznám), roste to zatím k mé spokojenosti. Jen jsem chtěl mít větší pravděpodobnost, že podnož nebude trpět chorobami. Možná zkusím to Panenské.
Ano, o kůlový kořen semenáčky... celý příspěvek > |  | Pravokořenné stromy, 4.11.2019 Díky, ale to tu asi neseženu. Možná to panennské... a zahlídl jsem v lese jednu jabloň s pidijablíčkama - to je ono?
A neměl byste tip na nějaké novější vhodné odrůdy? |  | Pravokořenné stromy, 4.11.2019 Když je tu toto téma, zeptal bych se - semena kterých odrůd (jabloní) lze použít na tvorbu semenných podnoží, aniž by bylo pravděpodobné, že budou trpět nějakým neduhem? Na semenné podnože roubuji jen tak mimochodem v koutě sadu, nechci s tím mít... celý příspěvek > |  | Sázet kiwi? určitě ano, je to nejzdravější ovoce na světě, 3.11.2019 Kiwi už nikdy víc. Zkoušel jsem je na zahradě, ale mrazík na přelomu dubna/května je tu pravidlem, takže omrzne. Zkoušel jsem je nahoře na kopci v sadu, ale téměř vůbec nerostou. I po 2 letech výška tak 30 cm. Na jaře vždy vyraší, a pak celou sezónu... celý příspěvek > |  | Výsadba hrušně, 1.11.2019 Kompost v žádném případě kořeny nespálí.
Pokud dáte přes sezónu kolem stromku mulč (např. posekaná tráva), zemina se pod ním neutuží (mám prakticky ověřeno). |  | Výsadba hrušně, 1.11.2019 Uhlí neřešte. Já jsem na něj přešel, boť pro mě to je téměř nutnost - mám vysychavou hlinitopísčitou půdu bez většího množství humusu, téměř tu přes léto neprší, voda tam není, takže potřebuju nějakým způsobem vylepšit vlastnosti k zadržení vlhkosti.... celý příspěvek > |  | Výsadba hrušně, 1.11.2019 Myslíte, že to co fungovalo celá desetiletí, dnes náhle přestalo fungovat a doporučuje se jiný postup?
Vězte, že já to taky tak dělám - ke kořenům dám horní kvalitní ornici smíchanou s kompostem, na to posadím stromek, a zahrnu další částí horní... celý příspěvek > |  |
|  | Výsadba hrušně, 1.11.2019 Šmarja, to je přeci jedno, kolik toho celkem smícháte. Vhodné prostě je, abyste stromek sadila do směsi kompostu a zeminy smíchané zhruba v poměru 1:1.
Pokud u vás převažuje SZ směr, dejte podle toho kůl. U nás se pravidelně střídá směr Z (SZ,... celý příspěvek > |  | Výsadba hrušně, 1.11.2019 2 kolečka kompostu, po 1 kg minerálů je šílenost. Není to myšleno k 10 a více stromům? Dojte tam velký kýbl kompostu, smíchjte s původní zeminou, a pod to po hrsti každého minerálu. Tak, aby se nedotýkalo kořenů, ale kořeny k tomu prorostly.
Já... celý příspěvek > |  | Braeburn, 31.10.2019 Pane Polehla, na mé otázky se vám reagovat nehodí do krámu? Zkuste po pravdě odpovědět, možná se tím hodně vysvětlí. Děkuji.
jednoduché přehledy o odrůdách v odborných publikacích pro zahrádkáře založeny na bodovém systému
Můžete prosím... celý příspěvek > |  | Braeburn, 31.10.2019 jednoduché přehledy o odrůdách v odborných publikacích pro zahrádkáře založeny na bodovém systému
Můžete prosím nafotiti a dát sem nějaký příklad, ať člověk může posoudit, o čem mluvíte a jak je tato informace pro hobíky relevantní?
určují co... celý příspěvek > |  | Česnek po zeleném hnojení (hořčice)?, 30.10.2019 Moje zkušenost - vloni jsem vysel špenát, měsíček a fazole. Zaorával jsem to v listopadu a hned do toho sázel česnek. A česnek byl letos moc pěkný, a jako vždy 100 % vzejitý. Nevím, jak tomu je jinde a jestli to je problém, ale u mně ne. Letos to... celý příspěvek > |  |
 |
|