|
Úprava zákrsků jabloní, 3.3.2021 Záleží na tom, jak poctivě jsou očka vyslepená. Měla jsem podobný problém, přišel mi poštou stromek s korunkou podstatně výš založenou, než jsem potřebovala a pupeny kmínku vyslepené dost důkladně. Po dlouhém váhání jsem to riskla a stromek uřízla v... celý příspěvek > |
 |
Odstranění větve - žádost o radu, 3.3.2021 Větev bych odstranila, ale ne teď v předjaří. Řežte, až stromek bude v růstu, nejdříve v době nasazování poupat, jinak by mohla moc téct míza. A potom zatřít balzámem. Ale teď můžete odstranit ty výmladky dole u stromku... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Správne ostrihanie jabloní, 2.3.2021 K těm "metličkám" - nekoukal jste náhodou na peckoviny? Tam někdy metličky můžou vzniknout, u jabloní se mi to po zkrácení jednoletých výhonů nikdy nestalo. Také většinou stříhám jednoleté výhony, do staršího dřeva jdu jen výjimečně.
... celý příspěvek > |
 |
Jaká je na kmínku nemoc?, 1.3.2021 Mně se tam nelíbí spíš takové to odfouknutí / zvlnění kůry, mám pocit, že je to v celém pruhu odspodu až nahoru... Jak se píše nade mnou - asi bych tu odfouknutou kůru odstranila (zřejmě je pod ní stejně lýko hnědé odumřelé, pokud se odchlipuje... celý příspěvek > |
 |
Mýt či nemýt ovoce před uskladněním, 28.9.2018 Sazovitost neprodukuje mykotoxiny, takže je jedno, jestli jablka umyjete nebo ne, ale pro odstranění nepěkného pokryvu musíte smýt vrchní voskovou vrstvičku, která jablka chrání před infekcemi i ztrátou vody.
Já osobně bych jablka umyl a prohnal... celý příspěvek > |
 |
Semenáč ořešáku - první plody, 25.9.2018 Velikost u první úrody a zvlášť letos, když bylo sucho, může být nestandardní a může i záviset na tom, jestli plody vznikl\ z opylených květů a nebo apomikticky. Letos jsem/mám na odrůdě Sychrov dvojí velikost ořechů. Drobounké a normálně střední.... celý příspěvek > |
 |
Brždění VARI z prudkého kopce, 12.9.2018 Nebojte se, PJPX200 větším náklonem nepoškodíte, ale při poloprázdné nádrži se Vám může stát, že při stoupání nedoteče benzín do karburátoru. Pokud o tom víte, tak před vyjížděním do strmého svahu si pohlídáte, aby nádrž byla více než poloplná a... celý příspěvek > |
 |
Očkování, 10.9.2018 Jsou dva pojmy, alinita a kompatibilita.
Afinita je o tom že štěp s podnoží sroste...
Komapatibilita je míra porozumění mezi podnoží a štěpem. Pokud si štěp neporozumí s podnoží, tak nedá žádoucí výsledky. Malá míra nekompatibility má za... celý příspěvek > |
 |
Jak vysadit kontejnerovanou révu ze Slovenska, 10.9.2018 Místo roubování bývá tak 1 cm pod rašícím očkem. Není chybou, když místo očkování bude po zasazení pod povrchem země v zóně rosných kořenů. Pokud vyrostou rosné kořeny z ušlechtilé části, stejně mají hodnotu "spotřebního zboží", protože o ně rostlina... celý příspěvek > |
 |
Očkování, 10.9.2018 Upadnutí řapíku znamená, že se očko ujalo a usnulo. Je to reakce na fytohormony podnože, kdy růstový vrchol (apex) říká všem níže položeným pupenům, že je v kondici a ony mohou spát, sílit a připravovat se na jaro. Zkracovat podnož nad místem... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Nevíte někdo co je to za strom?, 10.9.2018 Zkuste si ve vyhledavači prohlídnout obrázky k rostlině Svitel latnatý (Koelreuteria paniculata). Dá se pěstovat i u nás v ČR.
SfK. |
 |
Jak vysadit kontejnerovanou révu ze Slovenska, 10.9.2018 Sází se vždy co nejhlouběji tak, aby místo roubování bylo v úrovni terénu. Na zimu je možné v prvních letech dokonce sazenice mírně nakopčit tak, aby místo roubování bylo chráněno před extrémy zimního počasí i předčasným narašením. Vinné sazenice... celý příspěvek > |
 |
Vápno do půdy, 10.9.2018 Vápní se vždy před druhou tratí. tj. jeden rok vyhnojíte organikou a následující vápníte. Pokud ryjete úhor, můžete vápnit před rytím, ale pokud zarýváte zelené hnojení, je třeba nejprve zrýt a poté vápnit na povrch těsně před příchodem sněhové... celý příspěvek > |
 |
Pálení z řepného cukru, 10.9.2018 Pokud můžete, je lepší použít selektované vinné nebo lihovarnické kvasinky než pekárenské droždí. \pekárenské droždí jsou také selektované kvasinky, které metabolicky zpracovávají cukr na kypřící plynnou složku = produkují maximum CO2 a minimum lihu.... celý příspěvek > |
 |
Očkování, 10.9.2018 Víte, ona hormonální rovnováha při zachované apikální dominanci vždy podrží očka jako spící. Tedy i v případech záchranného štěpování prováděného třeba po červencových bouřkách. Aby jste takto předčasně naočkované štěpy donutil vyrašit, musíte... celý příspěvek > |
 |