|
Marmeláda, po otočeení sklenic víčko odskočí vyteče, 14.7.2018 Při skrytém varu (týká se jen velmi čistých látek-ne marmelády) není teplota nižší než bod varu, ale chybí iniciátor, na kterém se tvoří bublinky. A stačí zrnko prachu nebo rybízová pecička a je to tady...
V našem případě dochází ve sklenici k... celý příspěvek > |
 |
Nejrychleji rostoucí strom, 13.7.2018 U nás se jako nejsilnější stínidla používají obří platany a moruše. Pro vaši lokalitu by asi nebyly rychle rostoucími stromy. Proto myslím, že by to vyřešil ořešák - semenáček z kvalitního stromu. Neroubované ořechové semenáče rostou poměrně rychle,... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Poznej ptáka 2, 13.7.2018  U nás je v okolí zahrad velké množství čapích hnízd. Každý den kolem nich jezdím a hádám, který čáp z těch tří stejně velkých na hnízdě je to mládě. Myslím, že už jsem to uhodl. Máte někdo také nějaký typ? |
 |
Benzínová sekačka pozemek 1300m2, 13.7.2018 Já používán na stejně velký pozemek obyčejnější stroj HECHT 5410 BS. Má pojezd, výkon 1,92 kW a záběr 406 mm. Chtěl jsem, aby mi i při častém používání na ne příliš kvalitním terénu vydržela asi 5 let. Zdá se, že by mohla. |
 |
Stromková růže, 11.7.2018  Růži jsem neuhlídal. V květnu krásně odkvetla a nasadila deset nových poupat. Vichřice ji však vylomila. Okamžitě vyhnala plané výhony, tak jsem ji přerouboval na jinou barvu. Tentokráte medově žlutou. Snad mi v srpnu znovu vykvete. Budu okopávat. |
 |
Aprimira, Aprikyra, Aprisali, 11.7.2018 Milane, znova jsem se díval na fotky tvé Aprimiry. Kdyby tam nebyl tvůj vnuk, tak bych řekl, že je to triková reklama zásilkového obchodu. Opravdu krásně a bohatě přeplozená. Škoda, že recenze týkající se chuti nejsou také tak krásné. |
 |
Flamingo, 11.7.2018  Dneska jsem srovnával Red Haven, Flamingo a Katrin. Každý má svoje. Sousedův Redhaven má přezrálé místy až pukající plody. Veliké a nejsladší ze všech. Flamingo je vizuálně krásné, ale liší se více broskvovou chutí (ta správná nahořklá pachuť).... celý příspěvek > |
 |
Co Vaše réva 2018?, 11.7.2018  Abych se přiznal - u mě (zahrada na Balkáně) nejlépe vypadá český Prim. Už je jedlý a nemá ani po nedávných deštích žádné viditelné poškození. Ve vinohradu je to horší, ale už taky ochutnávám. |
 |
Stratifikace peckovin, 10.7.2018 Sazeničky by neměly vyrašit na podzim. Asi by nepřežily zimu. Doporučuji vysít namočené pecky nyní do země do řádku. V květnu přirozeně vyraší. Pokud je chcete stratifikovat v ledničce, dejte je tam až na podzim. Jinak vyklíčí už v zimě a není to... celý příspěvek > |
 |
Snížení koruny meruňky, 10.7.2018 Latex je nejlevnější, rychle se s ním natírá a postačuje. Velikost řezu se občas limituje průměrem větve nebo věkem (čtyřleté dřevo). Mám však ověřeno, že to může být i více. Např. průměr 12cm. Samozřejmě optimálně v období duben až září. Ne v zimě.... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Bergeron je nejlepší, 10.7.2018 O víkendu jsem dojedl balkánské Bergeronky. Mohu potvrdit, že se chuťově zcela vyrovnaly středoevropským Velkopavlovickým meruňkám. VP jsou mnohem větší a lépe se proto sklízejí. Bergeron má zase tu výhodu, že je odolný proti jarním mrazíkům. Na... celý příspěvek > |
 |
Přežije meruňka zlomení větví?, 8.7.2018 V loňském roce se mi (ne poprvé) stalo, že se meruňce odlomily 4 nedostatečně podepřené silné větve. Rok před tím jsem jí navíc výrazně snížil korunu. Dnes vypadá dobře a plodí. Pan Vysloužil to napsal správně. Je to jen otázka estetiky -... celý příspěvek > |
 |
Je to cuketa nebo dýně?, 8.7.2018 Při deštivém počasí, kdy mi často naprší do květů, je to i u mě očekávaná věc. Uvažuji o tom, že bych dnes na dva dny přikryl cukety fólií. Cukety mají rády slunečné počasí s teplotami do 35ºC. Časté zalévání není nutné. Důležité je množství... celý příspěvek > |
 |
Skoré hrušky hniličky, 7.7.2018  Mezi rannými hruškami jsou i velkoplodé hniličky. Nevím, jaká je to odrůda, ale nedokázal jsem ji sníst celou. |
 |
Aprimira, Aprikyra, Aprisali, 7.7.2018  Je tohle Aprimira? U nás se začíná vybarvovat. |
 |