|
Příspěvky uživatele - 236.138
|
 |
Stejnou IP adresu může sdílet více přispěvatelů, kteří využívají internetové připojení od stejného poskytovatele nebo jsou uživateli počítačových sítí velkých firem a institucí. Spolehlivou zárukou autentičnosti příspěvků je proto pouze registrace a vkládání příspěvků pod svým uživatelským jménem.
|
 |
Meruňkový kvas, 18.10.2015 To se neomlouvejte, diskusi s panem Rafaelem to nijak neovlivní. Samozřejmě, že by mě vzorek tohoto destilátu třešní velmi zajímal jaksi z výzkumného hlediska, protože jsem už pro bratru 16 druhů ovoce vypracoval rozdílné postupy zpracování lutru a v... celý příspěvek > |  | Meruňkový kvas, 17.10.2015 Takže vážený pane Rafaeli, znovu a pro lepší zapamatování. Už jsem Vám to popisoval, ale hold ta hlava tak neslouží a už si také asi nepamatujete, že jsem Vás na tomto fóru žádal o vzorek Vašeho výrobku - mrtvý brouk, konfrontace vzájemně... celý příspěvek > |  |
|  | Meruňkový kvas, 16.10.2015 S ohřevem kvasu máte nepochybně pravdu, nicméně s chlazením je efekt daleko významnější. Předpokládám, že máte v mrazáku podobnou teplotu jako já, tedy - 20 °C. Namrazené dvě dvoulitrové petky dokáží pokud se každý den vymění, za tři dny snížit... celý příspěvek > |  | Kvas s hrusiek a jablk, 7.10.2015 Tedy udivující je ta rychlost. Že by cukernatost, pravděpodobně změřená refraktometrem, za týden spadla z hodnoty 9 na 4. Jde totiž o to, kolik enzymu jste přidal. Na toto množství hruškového kvasu je doporučováno 5 - 6 ml Ovopresu. Pokud jste ho... celý příspěvek > |  | Kvašení "pod hladinou", horní falešné víko, 7.10.2015 Pokuste se bouřlivému kvašení vyhnout, teď už by to při stávajících venkovních teplotách neměl být problém. Tento jev opravdu budoucí kvalitě destilátu škodí. Rošt, který používám je polypropylenový, určitě by se hodil také z nějakého tvrdého dřeva,... celý příspěvek > |  | Kvašení "pod hladinou", horní falešné víko, 6.10.2015 Tuto techniku doporučuje O. Vondráček ve své knize Výroba lihu a ušlechtilých pálenek z ovoce, Praha 1945, str 32. Dělám to také, používám umělohmotný rošt, který zatížím žulovým kamenem. Zkušenosti s tím mám spíše dobré, ale je také... celý příspěvek > |  | Refraktometr verzus cukroměr, 25.9.2015 Já Vás chápu, ale pokud takový vzorec existuje, tak já ho neznám. Prostě nevím, jaký je vztah mezi koncentrací °brixi vers. množství vody, které je zapotřebí použít k tomu, aby se dosáhlo doporučené hodnoty, řekněme 14 °brixi. Nezbývá nežli empirie,... celý příspěvek > |  | Refraktometr verzus cukroměr, 24.9.2015 Nepochybně to tak je, ale když 100 kg kvasu vykazuje 5 °brixi, tak to zase neznamená, že je tam 5 kg cukru. Výsledný index lomu ovlivňují všechny přítomné komponenty s vyjimkou vody, takže při hodnotách 4 - 5°brixi je hotovo a mělo by... celý příspěvek > |  | Refraktometr verzus cukroměr, 23.9.2015 Lineární vztah to určitě není, takže trojčlenku použít nemůžete. V tomto případě bych doporučil asi 10 l vody, pečlivě zamíchat, pak znovu zamíchat a změřit. Prostě empirie.PŠ |  | Refraktometr verzus cukroměr, 23.9.2015 Ano, zmýlil jste se. Refraktometr pracuje na principu indexu lomu, kdežto cukroměr je jakýsi více méně přesný hustoměr. Teď odpovím na Vaši nevyslovenou otázku: Tedy proč máte mít oba měřící přístroje? Každý se hodí na něco jiného. Refraktometr je... celý příspěvek > |  |
|  | Proč se přidává cukr do meruňkového maču?, 19.9.2015 Zapomněl jste dodat, že těmi kompoty se cukr vlastně dodá jaksi automaticky, že. PŠ |  | Proč se přidává cukr do meruňkového maču?, 16.9.2015 Nesouhlasím. Podle mě nebude mít uvedené množství cukru vliv na budoucí chuť destilátu. Podle autorů H. Uhrová: Domácí výroba slivovice a ostatních destilátů, ovocných šťáv, sirupů a vín, edice VÍKEND 2009, str.35 a dále Grégr, Uher. Průmyslová... celý příspěvek > |  | Mirabelky, 9.9.2015 Vzhledem k vysokým teplotám, které nás trápily všechny, je klidně možné, že už je kvas hotov. Z literatury jsou známy dvě zkoušky, které můžete na ověření stavu udělat. Ta jednodušší je, že se přiblížíte se zapálenou čajovou svíčkou ke hladině a... celý příspěvek > |  | Síření sudů a bezpečnost práce, 9.9.2015 Plynová maska na kyselé plyny, tedy i SO2 samozřejmě existuje, ale nebudete ji potřebovat. Prostor nad kvasem přeci chrání vrstva CO2, který je asi 1,6x těžší nežli vzduch. Ovšem musí být splněna podmínka, že se sud naplní max na 80%, lépe 75%.... celý příspěvek > |  | Dozrávám hrušky na trávníku - vzniká ještě cukr?, 8.9.2015 Veškeré procesy, které se odehrávají v ovoci při uskladńování tj, rozklad škrobů za vzniku jednoduchých, zkvasitelných cukrů, jejichž obsah se ovšem dále snižuje dýcháním ovoce za vzniku oxidu uhličitého a vody, dále snižování obsahu kys. jablečné... celý příspěvek > |  |
 |
|
|
|