|
Kvas s hrusiek a jablk
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 190.106 (?), 27.8.2015 20:48, zobrazeno: 16558x
Dobrý deň, chcem sa spýtať, či môžem do hruškového kvasu pridať jablká. Ak áno, ovplyvní to nejak zásadne chuť? Nemám dosť jabĺk aby som zakladal zvlášť jablkový kvas a je mi ľúto ich nechať len tak zhniť na zemi.
Adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 208.189 (?), 7.10.2015 12:35
Dobrý den, Před třemi týdny jsem naložil kvas z hrušek. Přidal jsem enzymy, kvasinky, trochu cukru - mám toho asi 120 l. Minulý týden to mělo hodnotu cukernatosti 9, teď to má 4. Kvas pěkně voní, je lehce nasládlý, má kloubouk, sud je zavřený deklem. Když jsem vzal trochu šťávy a dal ho do varu, tak ale nehořel. Když jsem to zkusil se švestkama, tak pěkně hořela. Jak poznám, jestli je kvas v pořádku a je napálení? Předem děkuji za odpověď. Dušan
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 236.138 (?), 7.10.2015 14:06
Tedy udivující je ta rychlost. Že by cukernatost, pravděpodobně změřená refraktometrem, za týden spadla z hodnoty 9 na 4. Jde totiž o to, kolik enzymu jste přidal. Na toto množství hruškového kvasu je doporučováno 5 - 6 ml Ovopresu. Pokud jste ho aplikoval významně víc, je to možné. Pravděpodobně bych už na nic nečekal a ujížděl do palírny, hruškové kvasy nejsou nejstabilnější, a pokud jste nesnížil pH, jsou i snadno napadnutelné křísotvornými kvasinkami. Zkouška zapálení par vroucího kvasu nemá žádnou vypovídací schopnost, rozhodující je zbytková cukernatost, event. kontrola vývoje CO2. slosar-petr@seznam.cz
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2
|
|
|
|
|
|
|