|
Nejranější odrůdy meruněk II, 14.6.2018 Petře, teď musím chvíli přemýšlet. Nevím jistě, jak se v češtině skloňuje Veselé. Dejme tomu, že nejrannější meruňky z Veselého (najskoršie veselské) jsou Vesna a Veselka. Vesna má v okolí svého vzniku právě dnes sklizňovou zralost ("na zavařování").... celý příspěvek > |
 |
Jabloň - sežrané listy - příčina, 11.6.2018 Díval jsem se po identifikačních znacích, ale žádné velké housenky v 5. instaru na zahradě nemám. Mohu vám aspoň pro informaci ukázat jak vypadá (zatím relativně malá) housenka martináče hrušňového, která se bude svlékat ze 3. do 4. instaru. A taky... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Jabloň - sežrané listy - příčina, 10.6.2018 Takový holožír mohlo způsobit jen větší množství velkých housenek. Prokázat se to dá těmito způsoby: najít na stromě pavučinky nebo svlečky (košilku) housenky při posledním svlékání. Musejí tam být. Nebo se pokusit najít trus pod sežranými listy... celý příspěvek > |
 |
Moruše, 10.6.2018 Venku očkuji v březnu nebo roubuji kopulací v dubnu. Ne každému se to však chytne. Navíc, mladé stromky mívají první roky malé plody, protože kořenový systém ještě není schopen plody plně zásobit. Časem se velikost obvykle spraví. Barva ne. |
 |
Kedy odstrániť pásku, 10.6.2018  Já jsem naopak nepovolil roub ani po 12 měsících a vichr mi ho vylomil. Byl už trochu přiškrcený. Měl jsem na plané slivoni 4 rouby ve vlcích a všechny dobře rostly (3 meruňky a mandloň). Když se jeden roub vylomil, ani mi to příliš nevadilo, ikdyž... celý příspěvek > |
 |
Nejranější odrůdy meruněk II, 9.6.2018  Taky si myslím, že by to mohlo být chybějícím opylovačem. Ale může chybět i něco ve výživě. Naštěstí většina meruněk v letošním roce plodit bude. Skoro se až obávám, že profesionální pěstitelé budou muset jít na cenu pod náklady. Dnes jsem viděl... celý příspěvek > |
 |
Meruňka Tsunami, 8.6.2018 To je nejmíň na tři velké koláče. Kolik má ten stromek roků? |
 |
Nejranější odrůdy meruněk II, 8.6.2018 Krásné snímky. Tak to má být. Nejen chutné, ale i krásné. Při těchto teplotách by mi Leskora mohla do 10 dní uzrát i na Vysočině. |
 |
Roubování, 8.6.2018 Postup je: zalít podnož a přeočkovat. Podle popisu se zdá, že se to nepovedlo. Ale třeba tomu zelenému řapík ještě upadne. Jestli to bylo očko spící nebo bdící není důležité. Bdící očko samo po několika týdnech nebo jen dnech vyraší. Výhon se... celý příspěvek > |
 |
Rajčata 2018/2, 7.6.2018  Máte je hezky vybarvené. Já mám červené jen sem tam Stupické nebo (růžové) Rugby F1. Dokonce i Cherry mám ještě zelené, ale zato působí dekorativně. |
 |
|
 |
Vinice ve Španělsku, 7.6.2018 Asi vás zklamu. Mají zřejmě odnímatelnou drátěnku. Vídám to nejen ve vinohradech, ale i při pěstování zeleniny (okurky, fazole, rajčata). Odstranění drátěnky po sklizni umožňuje mechanizované obdělávání (kypření, hnojení, přihrnutí, postřik). U nás... celý příspěvek > |
 |
Nejranější odrůdy meruněk II, 6.6.2018  Bez protrhání budou menší, ale chuťově stejně dobré. Já se však obvykle obávám vylomení větví na přetíženém stromku. Hlavně za větrného počasí.
Ještě k ranným odrůdám: Pinkcot není až tak špatná odrůda. Mám jednu větev (480m) a plody tam jsou.... celý příspěvek > |
 |
Melouny 2018, 5.6.2018  Někdo to zaštipuje, ale rostlina si obvykle poradí sama.
Včera jsem šel po několika dnech na cestách zkontrolovat moje melouny. Mají už 10 cm. |
 |
Cuketa nekvete, 5.6.2018  Do čočkové polévky (4 porce) se dá nastrouhat jedna cuketa na jemné nudličky. Je to tak lepší než bez cukety. Ovšem deset cuket už znamená problém. |
 |
Cuketa nekvete, 29.5.2018  Plné zuby ještě nemám, ale to příjde. Zatím si po půl roce užívám ten pocit ukroutit si několik cuket k večeři. |
 |