|
Štěpařský vosk, 3.3.2009 Lze nějakým způsobem tvrdý štěpařský vosk znovu dostat do vláčného (tekutého) stavu? |
 |
vrbové proutí pro živé stavby?, 2.3.2009 V loňském roce jsem koupil řízky z vrb od ZO ČSV, 384 22 Vlachovo Březí. Nechal jsem je zakořenit na speciálním záhonku a dnes již po přesazení k plotu jsou cca 50 - 100 cm vysoké. Mají široký výběr vrb: Smithova, Erdingerova, Egyptská, Lýkovcová,... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Krmítko pro ptáčky, 26.1.2009 Dne20. ledna bylo u nás poměrně velké teplo (ve stínu + 9 stupňů C a na sluníčko až 22 stupňů). Od tohoto dne sýkorky zmizely. Místo 20 - 30 které se pravidelně objevovaly jich zůstalo cca do 5. A to nejen u nás, ale i u sousedů a v blízkém okolí. Je... celý příspěvek > |
 |
Datel a chatka, 19.1.2009 Již delší dobu nám létá datel (asi) na chatku, do které nám do štítu vyklovává díru. Vždy ji zatlučeme plechem nebo dřevěnou deskou, ale on se pustí do chatky hned vedla "zaplátovaného" místa. Nezná někdo nějaký způsob jak datlovi... celý příspěvek > |
 |
Ještěrka, 12.1.2009 Mám zahradu na svahu otočenou k jihu, je kamenitá, ale přitom tam není příliš vidět ještěrky. Zná někdo nějaký "postup" jak do takové oblasti ještěrky přilákat? Je zde i pár slepýšů a užovek, doufám, že nejsou příčinou toho, že tady... celý příspěvek > |
 |
špendlíky, 12.1.2009 Mně se povedlo víno z ostružin. Bylo sice sladší, ale po smíchání s hořkým vínem z baga jsem dostal vynikající chuť výsledného produktu. Teď si jej popíjím u PC.
Pavel |
 |
Ziziphus, 27.12.2008 Tuto rostlinku pěstuji volně na zahrádce /280 m n.m./ jižně orientované, již třetím rokem, ale přírůstky jsou velmi malé. Keříček je vysoký cca 40 cm. Když jsem ji kupoval, měla asi už dva roky. Zatím mi nekvetla a tedy ani žádné plody neměla.... celý příspěvek > |
 |
komule ze semen, 25.12.2008 Z velké většiny se vysazuje Komule Davidova. Chtěl bych upozornit na druh Komule střídavolistá (Buddleia alternivolia). Jsou to téměř stejné keře co do velikosti, ale na střídavolistou komuli si mohou chodit pochutnat i včeličky! Komule Davidova je... celý příspěvek > |
 |
uchování roubů, 29.11.2008 Pro zájemce doporučuji navštívit stránku Rozmnožování ovocných rostlin.
Jsou zde jednoduché nákresy roubovacích způsobů. Pavel |
 |
Jaké trvalky do suché půdy?, 15.11.2008 Jedním z vhodných typů by byl devaterník. Jsou to stálezelené keříčky které i kvetou velkým mnoýstvím malých kvítků, které sice vydrží jen jeden den, ale jejich množství způsobuje, že keříček má květy stále. Pavel |
 |
|
 |
Koňský hnůj, 11.11.2008 Mám možnost hnojit zahrádku čistýmá kobylincemi. Vlastně již kobylince na záhonkých zarývám. Má někdo zkušenosti s kobylincemi? Lze jich porovnat s kravským hnojem?
Pavel |
 |
Urychlení hnití jablek, 22.10.2008 Patří vůbec nekvalitní jablka do kompostu? Letos jsem jich tam také dal, ale nyní při přehazování kompostu jsem byl dost nespokojen ze zápachu a z mazlavé hmoty která v kompostu vznikla. Snad se do jara kompost se vším vyspořádá. |
 |
Zapěstování koruny ořešáku, 1.10.2008 Vloni mně u dva roky starého vysazeného ořešáku omrzla jeho špička. Přesto si stromek poradil sám a znovu vyhnal nový vršek a poporostl asi o padesá cm. V letošním roce jsme ke stromku přidal větší množství kompostu a přisypla cererit. Jeho přírůstek... celý příspěvek > |
 |
Přesazování švestek (durancií), 22.9.2008 Díky za poskytnuté rady. Stromky mají kmínky o průměru asi tak 2 - 3 cm s již částečně zapěstovanou korunkou skládající se ze dvou i tří větví.. Budu je přesazovat z houštin, kde jsou i jenom proutky bez korunky. Pokud by byly k... celý příspěvek > |
 |
Přesazování švestek (durancií), 20.9.2008 Budu přesazovat cca 10 ks švestek a durancií, které narostly z pecek. Mají výšku asi tak 2 - 3 m. Lze je přesazovat už i v této době (konec září) nebo bude lepší počkat až shodí listy, případně to nechat na jaro příštího roku? |
 |