|
Příspěvky uživatele - 236.1
|
 |
Stejnou IP adresu může sdílet více přispěvatelů, kteří využívají internetové připojení od stejného poskytovatele nebo jsou uživateli počítačových sítí velkých firem a institucí. Spolehlivou zárukou autentičnosti příspěvků je proto pouze registrace a vkládání příspěvků pod svým uživatelským jménem.
|
 |
Sušení ovoce, 22.8.2019 Na slunci se mi žádné ovoce usušit nepodařilo. Vyrobil jsem si proto solární sušičku. Sluneční svit je u nás ale příliš nejistý, takže výsledky nebyly dobré. V tuto dobu se dá sušit jedině v sušičce. Taky pouřívám Ezidri, ale dá se sušit i v... celý příspěvek > |  | Jadroviny 2019, 16.8.2019 Že se Boskoopské č. v mnoha zemích stále udržuje na trhu, je pro mě jistým překvapením.V minulosti, před nástupem rezistentních odrůd, byla jeho devizou vysoká odolnost vůči strupovitosti. V dobách, kdy jsem je pěstoval, mi vadily dvě vlastnosti.... celý příspěvek > |  |
|  | Prokletá monilie, 16.8.2019 Naprosto zničující a budící bezradnost je napadení ještě nezralých plodů. Letos v tom vede švestka Amers. Násada byla slušná, v tuto dobu ještě nejsou zralé, přesto monilie postupně zdecimovala minimálně třetinu plodů už na stromě. Diametrálně líp je... celý příspěvek > |  | Myrobalány? Je možné kvasit je společně?, 16.8.2019 Ad hugovotr: Rozumím tomu, mám zkušenost podobnou. Lidem, kteří tento destilát připravili, chutná, protože v tom mají obrovský podíl vlastní práce. Otázku, co je lepší, zodpovědět nelze, je to o individuální chuti. |  | Myrobalány? Je možné kvasit je společně?, 14.8.2019 Máte-li možnost změřit cukernatost, není to na škodu. Při nízkých hodnotách lze zvážit přislazení. Později měřit cukr v kvasícím mači už smysl nemá. I tak si myslím, že zhruba stejný, ne-li lepší výsledek a s menší námahou dá vykvašení zralých... celý příspěvek > |  | Pálení ovocných vín, 11.8.2019 Buraš (bourrage) je u Francouzů, tuším, něco jako marmeláda. Vin bourru (drsné víno) říkají mladému nedoškolenému vínu - tam jistá analogie je. V jiném tamním kraji to může být jinak. |  | Pálení ovocných vín, 11.8.2019 To je spíš otázka pro jazykovědce, jestli slovo víno znamená automaticky nápoj z hroznů nebo jen z ovoce. Pojem burčák není mezinárodní, kde vznikl, ať tam zůstane. Dnes už nikoho neuráží, že šampaňské není totéž co sekt.
Pravda,... celý příspěvek > |  | Co je to za hmyz na plodech meruňky?, 11.8.2019 Půjde asi o larvu něakého brouka, tipl bych malého střevlíka. |  | Pálení ovocných vín, 11.8.2019 Že se lihovému přídavku do pečiva neříká rum a ušlehanému tvarohu máslo, je v pořádku. A je dobře chránit si i naše lokální potraviny - špekáček, burčák, brynzu,...
Višňové víno, které vyrábí MZLU Lednice, není špatné. Ve srovnání s... celý příspěvek > |  | Zablácená vejce, 11.8.2019 při vědomí toho, že vajíčko-ka jsou- byla po.raná, ho- je rychle spotřebujte. Samozřejmostí je důkladná tepelná úprava.
Neviděl bych to tak přísně. Každý, kdo nechová slepice v klecích, nýbrž na dvorku s kurníkem a nenaučil je chodit na záchod,... celý příspěvek > |  |
|  | Jak se zbavit kořenových výmladků, 11.8.2019 Máte pravdu. Se sháněním firem a řemeslníků obecně máme své zkušenosti. Na druhé straně většina z nás má nějakého syna, zetě, synovce, vnuka, který - třebas ne s mimořádným nadšením, spíš z rodinné povinnosti - se stromem pomůže. Obzvlášť, pokud si... celý příspěvek > |  | Odrůda Admiral, 11.8.2019 Abych s dr. Hlavatým ve všem jen nesouhlasil, já si to nemyslím. Podle mě neexistuje oblast, kde by nebylo možné pěstovat jablka trpící hořkou pihovitostí. Jde o fyziologickou chorobu, kterou lze - když ne úplně zvládnout, tak aspoň udržet v... celý příspěvek > |  | Pálení ovocných vín, 11.8.2019 Jestli umíte stanovit obsah kyselin v kvasu, pak asi nepotřebujete rady tady na fóru. Málo kyselé kvasy je dobré okyselit, což určitě není případ rybízu. Snižovat kyselost vína má smysl jen pro pití. Asi by neuškodil přídavek pektolytického enzymu,... celý příspěvek > |  | Jak se zbavit kořenových výmladků, 11.8.2019 Odfrézování pomůže odstranit překážející pařez, problém s výmladky bude ale pokračovat. Podobným levnějším řešením je uříznout pařez pod úrovní povrchu půdy, zatřít a zahrnout.
Zvážíme-li doplňující údaje, které nebyly v zadání (dvě... celý příspěvek > |  | Herbol? Xyladecor? Johnstones?, 11.8.2019 Nemyslím, že je moudré natírat plot, pergolu i obklady tímtéž. Na velké plochy - např. plotu - jsou špičkové lazury zbytečně drahé. Tam bych volil lazuru na ploty z Lídlu či Bauhausu. Na pergolu a obložení něco fajnovějšího, můj favorit je lazura... celý příspěvek > |  |
 |
|
|
|