 |
Určení odrůd z Holovous, 8.9.2018 Mně tedy žádné z jablek nepřipomíná Dublet ani Doris. Dublet má výrazně kuželovité plody, Doris je zase vejčitého tvaru s delší stopkou (podobně jako sladší Dione). Podobných holovouských odrůd je mnoho (Dulcit, Delvit,...) |
 |
Matčino, 8.9.2018 Já bych ty názvy tolik nepřeceňoval. Lidé nepěstují Matčino kvůli jeho libozvučnému jménu, nýbrž kvůli dobré sladké chuti. Takové Gráfštýnské je stále populární a přitom moc dobře nezní. Ve starém neudržovaném sadu budou jablka Matčino stále krásná,... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Myšince v celém kompostu, 8.9.2018 Ať je původcem jakýkoli brouk, kompostu to jen prospívá a dítěti neublíží. I kdyby to byli chrousti (což v kompostu pochybuju), nic by se nedělo. Poslední kalamitní chroustí rok byl 1968. |
 |
Matčino, 7.9.2018 Přesně tak. Nejlepší úrody nejhezčích plodů dávají staré stromy o které se řezem a tvarováním nikdo moc nestará. Podobně jako u Rubínu a Bohemie chutnější plody jsou z chladnějších poloh.
Jinak odrůda Matčino (Nonetit) je důkazem, že... celý příspěvek > |
 |
Myšince v celém kompostu, 7.9.2018 Je toho trochu moc pohromadě. Zkuste jeden rozlomit, jestli to nejsou spíš kukly nějakého hmyzu. |
 |
Sklizeň jádrovin 2018, 6.9.2018 Je to netypická sezóna. Ovoce si dozrává jak chce, některé odrůdy výrazně dřív, jiné jako obvykle. Čert, aby se v tom vyznal.
U mě deště způsobily popraskání švestek, jablka to ustála. Soudím, že u náhlých dešťů je výhodou trávník pod... celý příspěvek > |
 |
Kvas z jablek, 6.9.2018 Já jsem dno i víko lisu vylepšil šprušlemi s lichoběžníkovým průřezem, čímž se plocha lisování nemálo zvětšila.
Vyzkoušel jsem růzmné materiály textilu, ale nakonec jsem vybral lisovací plachetky a pytel nechal ušít z nich. Drť se k té... celý příspěvek > |
 |
Nashi, Hosui, Kumoi, 6.9.2018 Hezky to řekl pan Hasman. Je třeba zahradě naslouchat. Letos teda zahrada říká, že plodí spoustu broskví, slušně meruněk, ve většině jiných let říká, že takové ovoce nemá smysl. A asi má pravdu. Je schopná přinést takové množství jablek a švestek, až... celý příspěvek > |
 |
Co so slivkou?, 2.9.2018 Počkal bych až slivky dozrají, pak bych asi nalomenou větev odřízl. |
 |
Sklizeň jádrovin 2018, 1.9.2018 Nástřel: Xenia |
 |
|
 |
Kvas z jablek, 1.9.2018  Ano, jistým předobrazem pro zhotovení byl vodní lis Lancman. Funguje mi bez problémů asi 15 let. Výtěžnost je trochu větší než 70litrový šroubový lis, co jsem měl dřív. Ono vzhledem k té centrální nádobě se do 120l koše vleze drti něco méně - přesně... celý příspěvek > |
 |
Kvas z jablek, 31.8.2018 Koš je laťkový asi 120 litrů, vystlaný pytlem sešitým z plachtek (nemusí být, ale lis se pak líp umývá), uzavřený zespodu i zvrchu. Uprostřed je gumová nádoba z Darlingu, do které kompresorem vháním vzduch. Tím se gumová "bublina" rozpíná a drť se... celý příspěvek > |
 |
Uzení domácích klobás, 31.8.2018 Postupů je jak je vidět mnoho.Já bych třeba z těch kůží ani ten tuk neodstraňoval,...
Jistě, i když zaleju klobásy trochou vody, po zavaření je beztak na hladině vrstvička tuku z klobás. Na druhé straně v tuku se rozpouštějí aromatické látky a je... celý příspěvek > |
 |
Kvas z jablek, 31.8.2018 Jablka drtím 3 kW nerezovým drtičem vyrobeným na zakázku a drť lisuju pneumatickým 100l lisem ihned po podrcení. Délka kvašení velmi záleží na teplotě. Šest týdnů obvykle stačí. |
 |
Kvas z cca 20kg broskví, 31.8.2018 Proč po vykvašení cedit?
. Každoročně dělávám jablečný mošt s aroniemi (cca 10%) a je výborný. Pil jsem onehdy destilát z aronií a chutnal mi. Tak jsem rok nato naložil 100 l jablečného moštu a do něj ty aronie. Nechal jsem to přepálit... celý příspěvek > |
 |