 |
Jak spálit mokré větve v tomto počasí, 21.12.2015 zasadni ale je, ze na jare zcela prevazuje korenovy vztlak a pohyb mizy je de facto jednosmerny
Uvědomte si, že při velkém toku mízy na jaře ještě nejsou vyvinuty listy a míza se nemá jak odpařiít. Musela by vytékat z konců větví.
Akáty v mém... celý příspěvek > |
 |
Tuhé střívko klobásy, 21.12.2015 Myslím, že tuhé střívko má příčiny jiné nebo možná příčin víc. Taky se mi to občas stává. Pomáhají následující kroky:
1. Nasolené střevo nechat 24 hodin ve vodě odmočit. Krátkodobé namočení nestihne vytáhnout veškterou sůl a střívko je tužší.
2.... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Jak spálit mokré větve v tomto počasí, 21.12.2015 ...miza proudici ven herbicid "nepusti" do korenu a efekt bude minimalni.
Ono to tak úplně není. V cévním systému rostliny proudí tekutiny všemi směry, i když jistě - zejména po vytvoření listů - tok vzhůru díky transpiraci... celý příspěvek > |
 |
Založení švestkového sadu - vhodné odrůdy pro destilaci?, 16.12.2015 Není pochyb, že v tuto dobu sázet stromky lze. A stejně tak nepochybuji, že oslovíte-li školkaře či prodejce, že chcete zakoupit větší množství kusů stromků, tak Vám nejspíš vyhoví, i když prodej ukončil. Ale má to vůbec smysl? Kopat jámy,... celý příspěvek > |
 |
Založení švestkového sadu - vhodné odrůdy pro destilaci?, 16.12.2015 Honzo, klidně sdělte své zkušenosti Milanovi tady na fóru. Nepochybně budou zajímat i další pěstitele. |
 |
Roubování, 16.12.2015 Já to tedy nevím. Ty teploty během roubování jsem neměřil, samozřejmě v desetistupňovém mrazu asi štěpovat nebudu. Ale jestli měly vždy rouby teplotu víc než 8 stupňů, to nevím, mám je zapíchnuté venku v zemi a tam v únoru tolik stupňů nebývá. Je... celý příspěvek > |
 |
Založení švestkového sadu - vhodné odrůdy pro destilaci?, 16.12.2015 Nu, co se týče Lipnické, doporučoval bych spíš odrůdy, se kterými mám nějakou zkušenost. Místo, odkud odrůda pochází, nemá s jejími vlastnostmi - odolností - nic společného. Takové jablko Matčino je velmi vhodné na vysočinu a přitom pochází z... celý příspěvek > |
 |
Roubování, 16.12.2015 Je to pravda. Překvapilo mě, že rouby naštěpované v únoru přežily i následné velmi silné mrazy a na jaře v pohodě vyrašily.
Na druhé straně je otázka, zda lednový termín roubování je optimální nebo prostě "taky možný". V tu dobu... celý příspěvek > |
 |
Roubování, 16.12.2015 Višně jsou obbvykle štěpované na plané třešni, to je v pořádku. Já květní pupeny nevylamuji. Po ujmutí roubu kvítky obvykle upadnou samy. Pokud budete jako rouby používat letorosty třešní z povrchu koruny rostoucí kolmo vzhůru, ty vesměs květní... celý příspěvek > |
 |
Založení švestkového sadu - vhodné odrůdy pro destilaci?, 15.12.2015 Neviděl bych to tak beznadějně. Slivoně jsou poměrně přizpůsobivé a švestky k vypálení pitelné slivovice lze vypěstovat i na vysočině. Jistě, výtěžností a aromatem se asi těžko vyrovná nejlepším pálenkám ze Slovácka, Znojemska či Horňácka, ale to... celý příspěvek > |
 |
|
 |
A až Z o uzení, 15.12.2015 Postup to jistě není špatný. Přesto si nejsem jistý, zda se za 4 dny ty bůčky spolehlivě prosolí v celém průřezu.
Tak, jak jste to napsal jako ponda, to mi přijde lepší. Teplota 4 stupně a 2 týdny v láku. U nízkých žeber samozřejmě... celý příspěvek > |
 |
Trnkovica (trnka obecna), 15.12.2015 Obalením sudu strečovou folií se zbavíte možnosti jakkoli kvas kontrolovat (pomíjím diskutabiliní míchání kvasu). Což o to, u švestek to není až tak nutné, těm se obvykle nic nestane. U nich je spíš problém s přisypáváním. Ne vždy lze naplnit velký... celý příspěvek > |
 |
Roubování, 15.12.2015 Přeroubování plané třešně je malá štěpovací maturita. Technicky se to od jabloní příliš neliší, ale výsledky bývají obvykle o dost horší. Chce to dodržet jistá pravidla:
1. Rouby odebírat v prosinci - to jste udělala
2. Musejí být co nejsilnější... celý příspěvek > |
 |
Freya, 15.12.2015 Ze které stanice? Z Německa? |
 |
Uzení ryb, 8.12.2015 Tento postup je určitě dobrý, ale jistě ne jediný možný. Ryba se dá nasolit i nasucho a kratší dobu. Někdy je to nutnost, protože pořízení (chycení) ryby, její vyuzení a konzumace je často třeba stihnout během jediného víkendu. |
 |