Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.

Jabloně > Roubování

Roubování


vyslouzil (17493) - xxx.xxx.92.38 (?)
16.12.2015 11:41

Já to tedy nevím. Ty teploty během roubování jsem neměřil, samozřejmě v desetistupňovém mrazu asi štěpovat nebudu. Ale jestli měly vždy rouby teplotu víc než 8 stupňů, to nevím, mám je zapíchnuté venku v zemi a tam v únoru tolik stupňů nebývá. Je zajímavé, že naštěpovaný a dobře zavázaný roub neuschne, ale že by se prostor mezi podnoží a roubem zaplnil mízou, to se mi nezdá -  kde by se tam v únoru vzala? A stejně tak si nejsem jistý tím sáčkem Průhledný mikroten udělá skleníkový efekt, tedy jak na něj zasvítí slunce, teplota uvnitř skokově stoupne. A to je přesně to, co nechceme.

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   << Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4, 5...>   
                           

Roubování


vyslouzil (17493) - xxx.xxx.92.38 (?)
16.12.2015 7:31, počet návštěv: 195557
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Višně jsou obbvykle štěpované na plané třešni, to je v pořádku. Já květní pupeny nevylamuji. Po ujmutí roubu kvítky obvykle upadnou samy. Pokud budete jako rouby používat letorosty třešní z povrchu koruny rostoucí kolmo vzhůru, ty vesměs květní pupeny nemají.

Připojit reakci   
                           

Roubování


host - xxx.xxx.182.227 (?)
16.12.2015 8:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Snad jen ohledně termínu roubování třešně kopulací. Kdysi mi jeden školkař říkal, že ke konci ledna byl u něj starší pán, dřívější šéf školky a podivoval se, že je tak krásné počasí, nemrzne a oni neroubují třešně. Takže lze to i od konce ledna, když nemrzne do časného jara. V době, kdy se vše již probouzí je úspěšnost horší. Myslím tím roubování kopulací.P

Připojit reakci
                           

Roubování


vyslouzil (17493) - xxx.xxx.92.38 (?)
16.12.2015 10:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Je to pravda. Překvapilo mě, že rouby naštěpované v únoru přežily i následné velmi silné mrazy a na jaře v pohodě vyrašily. 
   Na druhé straně je otázka, zda lednový termín roubování je optimální nebo prostě "taky možný". V tu dobu totiž školkaři a ovocnáři venku mnoho jiné práce nemají a hůř se tedy pro ně hledá práce.

Připojit reakci
                           

Roubování


host - xxx.xxx.182.227 (?)
16.12.2015 11:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Termín koncem ledna jsem uváděl jen jako možnost od kdy se dá roubovat třešeň. Oni školkaři, jestli mají roubovat miliony sazenic, musí využít možný čas, ale musí to být v době, kdy úspěšnost je celkem vysoká. Větší úhyny při takovém množství už mohou bolet. Sám, doma bych klidně počkal na konec února, i začátek března, podle počasí. P

Připojit reakci
                           

Roubování


Standa_hk (5552) - xxx.xxx.248.136 (?)
16.12.2015 11:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

U těch lednových a únorových termínů "při oblevě" je nutné právě to, aby rouby měly vyrovnanou teplotu nad 8°C a podnože měly také alespoň +2°C (tj. aby průměrná teplota za předchozích 48 hodin byla vyšší než těch +2°C a v okamžiku roubování byl vzduch ještě o málo teplejší). Práce musí být čistá a pečlivá, protože po ovázání se musí do příchodu mrazů prostor mezi pletivy podnože a roubu zaplnit mízou. Srůstový kalus se začne tvořit až v době rašení podnože.

Rozhodně se vyplatí přetáhnout místo s roubem ochranným sáčkem proti vysychání a proti výkyvům teplot při přímém oslunění kůry (pergamenový nebo mikrotenový).

Připojit reakci
                           

Roubování


vyslouzil (17493) - xxx.xxx.92.38 (?)
16.12.2015 11:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já to tedy nevím. Ty teploty během roubování jsem neměřil, samozřejmě v desetistupňovém mrazu asi štěpovat nebudu. Ale jestli měly vždy rouby teplotu víc než 8 stupňů, to nevím, mám je zapíchnuté venku v zemi a tam v únoru tolik stupňů nebývá. Je zajímavé, že naštěpovaný a dobře zavázaný roub neuschne, ale že by se prostor mezi podnoží a roubem zaplnil mízou, to se mi nezdá -  kde by se tam v únoru vzala? A stejně tak si nejsem jistý tím sáčkem Průhledný mikroten udělá skleníkový efekt, tedy jak na něj zasvítí slunce, teplota uvnitř skokově stoupne. A to je přesně to, co nechceme.

Připojit reakci
                           

Roubování


Standa_hk (5552) - xxx.xxx.248.136 (?)
16.12.2015 18:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Skleníkový efekt v skleníkua pařeništi je založen na faktu, že světlo projde sklem, dopadne na zem a tu ohřeje. Od ohřáté země se ohřeje vzduch, ale sklo zabrání jeho odfouknutí nebo ochlazení okolím. V sáčku uvázaném na letorostu k ohřevu hmoty, od které by se ohřál vzduch nedojde, na to je větévka příliš malá. Paradoxně, při orosení sáčku, nebo použití sáčku pergamenového je množství světla dopadlého na roub menší a tím pádem ohřátí sluníčkem menší než by tomu bylo u roubu holého. Samozřejmě, stejného efektu se dá dosáhnout natřením celého roubu světlým latexovým pačokem (jeden díl latexu + dva díly vody) a tedy jeden můj známý školkař raději než sáčkování má "štětec".

Ad míza v zimě není tuhá hmota a tudíž vlasová i tenší mezera se zaplní během několika hodin tím "průtokem", kterým doplňují kořeny běžný výpar z plochy kůry původního pokračování podnože. Rozhodně si nelze představovat množství, které by se dalo určovat otiskem odvázaného roubu na savý papír - že by se mokrá skvrna objevila i na rubové straně.

Ohledně teploty roubů při zimním roubování. Ty nelze brát tak jak jsou uložené přímo z pod stromu, ale nejlepší temperování je namočením přes noc v kýbli studené vody. Z kohoutku běžně teče voda studená cca 12°C a v bezmrazé předsíni si přisvojí teplotu okolí. V mé nevytápěné předsíni/verandě cca 9°C, pokud jsou teploty venku na to bezmrazé roubování. Samozřejmě, pokud s takto temperovanými rouby budu na zahradě, asi mi vychladnou na teplotu vzduchu.

Připojit reakci
                           

Roubování


host - xxx.xxx.53.94 (?)
16.12.2015 22:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Úžasné teorie.
Připojit reakci
                           

Roubování


Mimmo (2114) - xxx.xxx.232.74 (?)
17.12.2015 5:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To nejsou teorie. Prostě to tak funguje. Nesnažme se tedy zdůvodňovat, proč to funguje a vyzkoušejme si to znovu a znovu. Klidně si i vylomte po jednom měsíci nadbytečný roub nebo čip a podívejte se. Samozřejmě, že místo mikroténu se dá použít i jakákoliv jiná fólie i bez vody uvnitř i bez zavoskování roubu. Chytnou se i méně dokonalé řezy, které mají pod fólií více času na propojení pletiv. Jinak by uschly.

Pokud jde o dotaz na švestky, optimum odhaduji na začátek března na začátku teplejšího počasí.

Připojit reakci
                           

Roubování


host - xxx.xxx.227.97 (?)
17.12.2015 9:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A kdy uřezat švestkové rouby?

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5...>   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Mantet 4126.1.202027288
Jabloň Eva - zkušenosti 223.1.20204535
Řez ovocných stromů6421.1.202028361
Kdouloň obecná6319.1.202052809
Honeycrisp3117.1.202026770
Díra v jabloni 816.1.20205164
Topaz nepřekonaný 25810.1.2020130985
zlatá reneta89.1.202016530
Sloupové jabloně166.1.202060661
Roubovací klešte26.1.2020616
Betonove stlpiky44.1.2020862
Přeroubování starší jabloně, poraďte 154.1.20202170
Protirakovinové jablko133.1.20206378
Smiřické vzácné 3029.12.201928075
Blaník328.12.2019703
Podzimní přihnojení2525.12.201918998
Delor 3325.12.201920933
Proč jen na zakrské podnoži?525.12.2019967
Prince je výborné, poroste mi tady?222.12.2019631
Jadroviny 201914522.12.201931129
Jeromine 121.12.20191154
Jesenno - zimné práce11819.12.201945419
Jabloň Ghiva317.12.2019761
60 let stará jabloň - určení odrůdy 2017.12.201917482
Stará červená letní jabloň 5915.12.201944333
Zpustlý sad1514.12.20195827
Degustace Lysice 2019 713.12.20192321
Mrazuodolné odrody jabloní a podpníky2110.12.20193961
Opravný řez 19.12.2019528
Vlky399.12.201912372
Stará (ne)známá jablon708.12.201974353
Jabloň Jonathan628.12.201969661
5 TOP odrůd jabloní758.12.201938394
Jarka208.12.201913588
Klíčení jablka ze semene227.12.20194031
Náhrada za Desert285.12.201924102
Podnoz A234.12.2019777
Gulicky na korenoch 163.12.20193175
Bakteriální boulovitost kořenů 281.12.20197583
Pocta Rubinole 10830.11.201952175
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Chov pstruhov16:26
Chov pstruhov10:01
Chov pstruhov9:57
Krmení pstruhu24.1.2020
Chov pstruhov24.1.2020
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů