|
Okurkopapričky, 22.9.2009 Ačokča Vám bezpochyby poroste kdekoli, kde se nějaká zelenina pěstuje. A to tak bujně, že se Vám to možná nebude líbit. Akorát chuť plodů je velmi, velmi průměrná... |
|
Závlaha ze sudu, 22.9.2009 Podmínkou zavlažování na principu spojených nádob je umístění nádoby na vyvýšené místo, aby voda tekla samospádem. Systém má své limitace. Při nevelkém převýšení a tenké dlouhé hadici je průtok poměrně slabý.
|
|
|
|
Pokazil jsem kvas?, 21.9.2009 Už po několikáté zde doporučuji cukr (cukerný roztok vody a cukru) na rozběhnutí kvašení. Rozmíchejte 2 kg cukru v kýblu vody (já dávám místo cukru med) a dejte to na q kvasu...
Myslím, že nelze radit cukr a přidávat med, tak jako nelze kázat... celý příspěvek > |
|
Nekvasí mě jeřábové víno?, 21.9.2009 Víno lze dělat téměř z čehokoli, bez ohledu na obsah organických kyselin a cukru. Např. z pastiňáku nebo z chlebových kůrek. |
|
Prořezávání třešně, 21.9.2009 Můj názor je, že třešně po zapěstovaní mladého stromku není třeba řezat vůbec. Rostou tak, jak mají. Řežu je pouze v případě potřeby zmenšení koruny. Za optimální dobu považuji čas zrání - je to praktičtější, plody se otrhají na zemi |
|
Společný kvas švestky s broskvoní?, 21.9.2009 Nemyslím si, že pálenka z broskví nemůže být k pití. Pár jsem jich ochutnal, některé byly lahodné, jiné horší. Je pravda, že broskvová vůně z destilátu je cítit jen slabě, s meruňkami se to nedá srovnat. Kvas by se měl připravovat bez... celý příspěvek > |
|
Množení ostružin, 17.9.2009 Určitě neprohloupíte, když z Vaší velké ostružiny ten mladý výhonek vyryjete i s kořenem. Bezpochyby se ujme lépe a poroste rychleji. Na prosté zapíchnutí ustřiženého výhonku do půdy bych nespoléhal. Ale nezkoušel jsem to. |
|
Hnojit na jaro nebo na podzim, 17.9.2009 Takže na podzim na trvalky přijde u vas st. hnojivo???opravdu?
Pokud považujete kompost za statkové hnojivo, tak ano. Hnojím s ním všechno. Ale dávky k trvalkám jsou oproti zelenině a ovoci symbolické.
Hnůj dávám jen tam, kam přijdou na jaře... celý příspěvek > |
|
Pokazil jsem kvas?, 17.9.2009 Kam se poděli diskutující, kteří tu před časem horovali, že nejlepší slivovice je z kvasu, který se vypálí až po dvou letech? |
|
Závlaha ze sudu, 17.9.2009 Fungovat to nesporně bude. Není třeba ani dělat díru do sudu u dna a nasazovat tam kohout. Hadici lze vést i vrchem, bude-li stále plná, voda poteče. Kohout bych napojil až na zalévací konec hadice. Ten držíte v ruce a můžete proud zavírat... celý příspěvek > |
|
|
|
Co to je?, 17.9.2009 Sítnice oka je červená prosvítající krví. Možná vidíme prvního brouka, co mu v žilách koluje rudá krev. |
|
Mrkev zavařování, 17.9.2009 Podle mě nemůže být tak brzy ( třetí den) mrkev zkvašená, ani kdybyste ji nezavařovala vůbec.
Dvojí zavařování se provádí kvůli zničení sporulujících anaerobů, jejichž spory jsou odolné teplotě varu. V nepřítomnosti kyslíku... celý příspěvek > |
|
Chvojí x netkaná textilie, 17.9.2009 Zakrývat bílou textilií růže na zimu jsem nezkoušel. Předpokládám ale, že ochranný efekt před zimou nebude tak dobrý jako kompostem a chvojím. |
|
Jak se zbavit vos?, 17.9.2009 Asi není problém zlikvidovat vosy, když vidíme jejich hnízdo a máme k němu dokonce přístup.
Větší problém má p. Karolína, když má kolem plno vos a neví, odkud létají. K tomu je potřebný insekticid, který vosy pozřou, přinesou do hnizda a otráví... celý příspěvek > |
|
Vlašské ořechy, 17.9.2009 Stačí to zkusit a ochutnat. Sterilovaná suchá jádra mají i po roce chuť téměř stejnou jako čerstvě usušené. |
|