Ačokča Vám bezpochyby poroste kdekoli, kde se nějaká zelenina pěstuje. A to tak bujně, že se Vám to možná nebude líbit. Akorát chuť plodů je velmi, velmi průměrná...
Od známého jsem sehnal semena okurkopapriček. Vypadá to jako asi 6cm dlouhá zelená paprička a ve zralosti jsou v ní tmavá tvrdá nepoživatelná jádra. Ta se musí vyndat a plod se používá jako paprika, ale vyloženě paprikovou chuť to nemá.
Rostlina je plazivá a velmi vitální a plodná.
Nikde jsem o tom nic nenašel. Má o tom někdo vědomosti?
Ačokča také perfektně šplhá po jakékoliv konstrukci, soused ji používá přes léto jako zelenou zástěnu u sprchy. Pokud má dostatek živin, pokryje 1 rostlina velkou plochu (mám 1 ks na kompostě a pokryla mi ho celý a začíná lézt na ryngli, navíc tam má i svislou konstrukci - roste jako "Adéla"). Plody konzumujeme od velikosti cca 4cm celé, mají ještě bílá měkká semena. Lída
Ačokča Vám bezpochyby poroste kdekoli, kde se nějaká zelenina pěstuje. A to tak bujně, že se Vám to možná nebude líbit. Akorát chuť plodů je velmi, velmi průměrná...
rastie to skutočne ako burina /plevel/ všade a bez opatery... a bez postrekov... a chuť sa dá upraviť v náleve na uhorky a pridať ešte jeden feferón... nakladajú sa mladé ešte keď sú biele semená...
Můžu se prosím vás zeptat, jak přezimuje? Jestli vytrhat a na jaře znova zasít a rozsadit, nebo nechat zaschnout a na jaře znova obrazí, jako třeba jahoník? Měl jsem jí letos na zahradě poprvé, děkuji.
Ačokča nepřezimuje. Zimu přímo nesnáší. Buď ze semínek předpěstujete sazenice a ven je dáte až po zmrzlících, nebo je vysejete přímo na záhon tak jako okurky. Když to uspěcháte a bude hodně studeno, odejdou Vám, pokud je nepřikryjete textilií nebo jiným způsobem před mrazem neochráníte.