jak osadit svah nedostupný k sekání



host - 115.42 (?) 
23.5.2006 9:48, zobrazeno: 18370x
Prosím o radu, čím osadit mírný svah za plotem pozemku, kde se marně zbavujeme plevele, tráva není vhodná, nelze ji dost dobře posekat, představovala bych si nějaký "ušlechtilý" plevel, který se plazí po zemi, břečťan roste moc pomalu, ale asi něco jemu podobného, co svah "neprodyšně" pokryje. Děkuji.
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 123.86 (?), 23.5.2006 9:54
ideální  "plevel" je např. zběhovec (ajuga), rychle se rozrůstá a ještě kvete.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 0.137 (?), 24.6.2008 23:25

taky se primlouvam za zbehovec (ajuga reptans), roste jak na slunicku tak ve stinu, brzy vytvori zapojeny porost, takze plevel nema sanci a vypada velmi dobre, zvlaste jeho pestroliste druhy. i kdyz ani kvety nevypadaji spatne a hlavne je vyhledavaji vcely

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 121.61 (?), 8.6.2006 15:58
Takové svahy se často osazují skalníkem (Cotoneastr) - je to listnatý keř, kvete bíle nebo růžově. Nejlepší je poléhavý, plazivý. Krásně Vám pokreje celý svah.
Další dřevinou, která se používá je jalovec plazivý (Juniperus) - to je zase jehličnan.
Monika
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Basík - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (90), 29.6.2006 22:36
Další možností je Vinca - barvínek, který tvoří také velmi nízký stálezelený pokryv. Nesmí být však na úpalu.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 123.30 (?), 18.10.2006 21:00
Já jsem získal pozemek, jehož částí byla dva metry vysoká navážka v délce téměř 30m. Postupně jsem ji přetvářel ve skalku. Ale chtěl jsem, aby větší část - dříve plná kopřiv a bodláků - kterou jsem nestihal kultivovat, vypadala alespoň přijetelně, než na ni dojde řada. Nasadil jsem na několik míst vrbinu penízkovou. Ta se během roku spojila a rozrostla tak, že udusila vše ostatní a vytvořila několikametrový pěkný souvislý koberec, který navíc pěkně žlutě kvete. Pavel.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 1.251 (?), 9.12.2006 7:53

Já seču kosou, takže svah nedostupný k sekání pro mě neexistuje. I obyčejná elektrická sekačka taky zvládne i svah.

Ale vážně, ono asi vždy se bude třeba o tu plochu nějak starat. Představuji si, že je to prostor třeba mezi  plotem Vašeho pozemku a polem, kde jinak normálně nikdo nechodí. Já bych vsadil na hustě nasázené a relativně levné a obvyklé nízké keře, třeba na pámelník. Ten vyroste tak něco těsně nad metr, takže ani na jižní straně nebude stínít,  je levný, měl by i jít množit dobře řízky,  pokud bude přerůstat do zahrady, dá se dobře zlikvidovat a měl by zahlušit prakticky jakýkoliv rostlinný plevel. A ještě, jestli je ta plocha otevřená k lesu, vytvoříte biotop pro zvěř.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 166.66 (?), 4.7.2008 12:06

Jistě skalník - také jsem podobný problém řešil, skalník vytvoří hustý nízký polézavý porost, je stále zelený s červenými plody. Je to výtečná alternativa, protože je nenáročný. Pokud mu ale poskytnete občasnou zálivku a hnojení, zešílí, sám jsem sázel před několika lety skalník na stéňku u pěrné zdi. Prosperoval a lehce polézal. Pak jsem jej začal zavlažovat, spolu s trávníkem a hnojit. Dnes zabírá (4 rok) plochu několika metrů čtverečních, tvoří 20- 50 cm vysokou hustou tmavě zelenou vrstvu a na krajích ho ostříhávám, aby mi nezahubil ostatní rostliny. Je moc hezký, tmavězelené drobné a stálezelené lístky jsou faj. Navíc se v něm zabydlelo několik skokanů hnědých a ropuch, kzteré zdatně likvidují hmyz na zahradě.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 176.18 (?), 16.10.2008 23:52

Pámelník dorůstá bez stříhání asi 1,5 - 2m, to by bylo moc.  Skalník (Cotoneaster hotizontalis nebo dammeri) je pěkný, také medonosný, šlo by tam i napíchat nějaké rozchodníky nebo netřesky(je-li tam slunce a sucho) - jenže ať tam dáte cokoliv, stejně 1-2roky, než rostliny zcela pokryjí zem, to budete muset vyplet. Ale jinak toho plazivého je moc...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika