Kvalita vody: Tvrda vs. mekka

host - 230.216 (?)
13.1.2011 19:46

Julius,

ja ted vetsinou snizuji pH vody kyselinou citronovou (citric acid = molekula C6H807) ktery kupuji v krystalech (ne prasku) velikosti asi hrube soli. Rozpustim 1 gram v litru vody a pak pripadavam do vody po kapkach s (kapatkem na oci) az mam pH ktery chci. Jak to jednou zmerim, opakuji a nemusim merit pokazde. Jednoducha tabulka.

Kyselinu citronovou kupuji v obchode kde prodavaj barvy na latky (vlnu, hedvabi) neb je daleko levnejsi. Ale ja mam meridlo na pH a jeste jedno na sole. Jinak nic jineho nemerim.  Profici pouzivaj daleko silnejsi kyseliny ale na ne ja si netroufnu a ani je nepotrebji.

Delam to hlavne kvuli orchidum, neb u nas v zime neprsi klidne 3 mesice i dyl a musim zalevat vodou z vodovodu.  No a pak je hnojivo, ktery zase snizi pH a nektere o dost (aspon v me vode a jeste vic v destovce nebo destilovane vode).

Ja pochopitelne nevim, jak to je to s vetsinou orchidu ale predpokladam, ze 5.8-6.2 jim nebude vadit, i kdyz pro nektere Paphs. substrat udrzuji co nejbliz k pH7 jak mi poradil pestovatel neb rostou na vapnovych (lime?) kamenech, atd... Kozicka

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 230.216 (?), 12.1.2011 22:55, zobrazeno: 9224x

Oh, tak se do toho trochu pustim, nehubujte mi moc, nektere preklady jsem asi napsala spatne.

Voda ma ctyri (4) vlastntosti ktere se bezne popisuji a daji se merit:

1. pH. popisuje jestli je voda kysela –neutralni-alkalicka. pH7 je neutralni, pH6 je kysela a pH8 je alkalicka. Napriklad: pH5.5 je 20x kyselejsi nez pH7.5.

2. Kapacita vyrovnavani pH (prelozeno z Angl. buffering): Kapacita vyrovnavani je shopnost vody udrzet stabilni pH, kdyz se do ni prida kyselina, nebo vapno. Je logicke si myslet, ze kdyz smichate kyselou vodu s alkalickou dostanete neco mezi tim, ale tak to vzdycky neni.

Kdyz ma Vase voda z kohoutku vysokou kapacitu vyrovnavani skoro nic se nezmeni. Je to tezke vysvetlit, ale predstavte si ze mate ve vode houbu na myti nadobi. A ta houba zachyti vsechnu kyselinu kterou do vody nalejete. pH vody se nesnizi nebo se snizi jenom trosinku neb ta houba je tam proto aby zabranila vykyvam v pH. A to se dela ve vodarnach, kde se nekdy pH meri nekolikrat denne a voda se patricne upravuje. Pochopitelne, kdyz ta houba se presakne kyselinou, zabrana-nebo-li vyrovnavani tedy uz zadne neni a kazda kapka kyseliny zmeni pH vody rychlej. Destilovana voda nebo destovka tento problem/vyhodu nema.

Vetsinou, voda z vodovodu-hlavne tvrda voda- ma kapacitu na vyrovnavani pH dost vysokou a trochu raseliny, napriklad nepomuze snizit pH natolik aby to bylo ucinne. Kolik raseliny by clovek musel mit snizit pH9 na pH5.5 napriklad? A take kazda raselina je jina, a navic by se musela casto vymenovat. Receno obecne,  snizit tvrdou vodu z pH9 na pH5.5 je nekdy obtizne.

Napr: Vase voda muze byt pH 9 a moje voda pH9. V me vode vyrovnavani (nebo-li kapacita te houbicky) muze byt mensi a ja mohu snizit pH vody o neco 1 lzici v octa kdezto vy budete potrebovat ¼ litru na same mnozstvi vody.

Kdyz ale napriklad vsichni dame urcitou raselinu nebo ocet do destilovane vody (nebo destovky), kterna nema zadne vyrovnavani pH snizime rychle a vsichni budeme mit stejne vysledky.  Proto, kdyz se pouziva destilovana voda na kytky a da se do ni hnojivo, vetsinou se musi i pridat jina chemikalie, aby se zvysilo pH neb roztok by byl hodne kysely pro vetsinu rostlin.

3. Tvrdost vody. Tvrdost vody je koncentrace rozpustenych ionu Ca(vapna) a Mg (magnesium-horciku?)A nekdy tvrda voda obsahuje CACO3 -(uhlicitan vapenaty) ktery kdyz je rozpusteny ve vode automaticky zvysuje nejenom ‘tvrdost’ ale i ‘vyrovnavani’ . A vetsinou take zvysi pH. Jedna jednotka na mereni tvrdosti v US ma 17.8 mg/litr CACO3. Mekka voda, ma 70-140 mg/litr kdezto pomerne trvda voda ma 210-320 mg/litr.

4. Slanost vody. Slanost je totalni mnozstvi vsech latek rozpustenych ve vode. (Jedna latka ktera se nemeri v tvrdosti nebo vyrovnavani je sodik (sodium).

Dalsi latky ktere voda obsahuje v minimalnich jednotkach je zelezo, mangan, atd. Ale v nekterych vodach tyto prvky -dulezite pro rostliny- nejsou a vetsinou se doplnuji hnojivem.

Destovka je pochopitelne prima ale v nekterych castech na nasi krasne zemekouli se bohuzel namerila pH5 coz je dost kysele a zalevat s takovou vodou orchidy, napriklad, by mohl byt take problem.

Proto, kdyz me se podari snizit drasticky pH me vody z kohoutku se sackem raseliny (a bez mereni bych to stejne nevedela) a ja dala ten samy recept pani Lide, ktera ma ‘tvrdou vodu’ tak to by bylo jako ‘jedna pani povidala’. Souhlasite? Daleko jistejsi je mit substrat v pH5.6-pH6.0. Ja myslim. Kozicka

jacktenrek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (452) - 118.231 (?), 13.1.2011 17:56
kozičko v čr je když to beru ze studní téměř vždy tvrdá voda a to pro zalevani určitych druhu nelze jde o to že ma vysoky obsah vetšinou vápniku a to octem nespravíš ;))ano i ph deštove vody je nekdy vyšší či nižšší zaleží co jsou v okolí za tovarny produkující síru či jiny nežádoucí přímes tzn. kysele dešte... šumavské lesy by mohli vyprávet jak tam odešli smrky..

host - 230.216 (?), 13.1.2011 19:46

Julius,

ja ted vetsinou snizuji pH vody kyselinou citronovou (citric acid = molekula C6H807) ktery kupuji v krystalech (ne prasku) velikosti asi hrube soli. Rozpustim 1 gram v litru vody a pak pripadavam do vody po kapkach s (kapatkem na oci) az mam pH ktery chci. Jak to jednou zmerim, opakuji a nemusim merit pokazde. Jednoducha tabulka.

Kyselinu citronovou kupuji v obchode kde prodavaj barvy na latky (vlnu, hedvabi) neb je daleko levnejsi. Ale ja mam meridlo na pH a jeste jedno na sole. Jinak nic jineho nemerim.  Profici pouzivaj daleko silnejsi kyseliny ale na ne ja si netroufnu a ani je nepotrebji.

Delam to hlavne kvuli orchidum, neb u nas v zime neprsi klidne 3 mesice i dyl a musim zalevat vodou z vodovodu.  No a pak je hnojivo, ktery zase snizi pH a nektere o dost (aspon v me vode a jeste vic v destovce nebo destilovane vode).

Ja pochopitelne nevim, jak to je to s vetsinou orchidu ale predpokladam, ze 5.8-6.2 jim nebude vadit, i kdyz pro nektere Paphs. substrat udrzuji co nejbliz k pH7 jak mi poradil pestovatel neb rostou na vapnovych (lime?) kamenech, atd... Kozicka

jacktenrek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (452) - 118.231 (?), 13.1.2011 20:56
když dam citron bude to kysele když dam sul bude to zasadité ale obsah vapniku bude pořád stejny tudíž tvrdost vody taky to je ten rozdíl..;)

host - 230.216 (?), 13.1.2011 23:47

Julius,

pH nemeri kolik rozpustneho a nerozpustneho vapna mate ve vode a to je mozna to nedorozumneni. 

Pokud mate ve vode usazene vapno je to skoro urcite uhlicitan vapenaty ktery ve vode neni rozpustny - a pokud je- tak jenom malo. Rostliny tohle vapno nejedi, jedi jenom to co je rozpustene ve vode a kolik se porad studuje. I ted se prichazi na to, ze se nektere rostliny se snazi vyrovnat s 'kyselim destem'.  No, uvidime.

Ale pochopitelene kdyz s 'tvrdou' vodou porad budete zalevat tak stoupne - po case - pH substratu a to je ten problem. Proto je dobre udrzovat substrat v rozumnem pH a upravit vodu, pokud je potreba. Venku to nekdy nehraje tak velikou roli, kdyz porad prsi,  puda se stim vyrovna.

Hnojiva. Je mi lito ale nemate pravdu. Ty cisla N-P-K a slozeni N neco znamenaji.Kdyz N je vysoky v Ammonia Dusiku pH jde dolu a nekdy dost velikym fofrem. Ja merim ruzna hnojiva a jeste jsem   nenamerila ze by pH stouplo s zadnym hnojivem, ale ja kupuji hnojiva jen s urcitym slozenim. A pochopitelne nevim, jake hnojivo pouzivate Vy a proc. 

Videla na fotce Vase rostliny a vse je bujne takze mne neposlouchejte.

Ja mam problemy s vodou-treba jine nez vy- a musim se s tim lopotit, porad. Kozicka

PS: Mimochodem kdyz pridate kyselinu citronovou k uhlicitanu vapenatemu tak se roztok zmeni na citrat vapenaty a oxid uhlicity - nebo tak neco- ale to neni dulezite..

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz