Oh, tak se do toho trochu pustim, nehubujte mi moc, nektere preklady jsem asi napsala spatne.
Voda ma ctyri (4) vlastntosti ktere se bezne popisuji a daji se merit:
1. pH. popisuje jestli je voda kysela –neutralni-alkalicka. pH7 je neutralni, pH6 je kysela a pH8 je alkalicka. Napriklad: pH5.5 je 20x kyselejsi nez pH7.5.
2. Kapacita vyrovnavani pH (prelozeno z Angl. buffering): Kapacita vyrovnavani je shopnost vody udrzet stabilni pH, kdyz se do ni prida kyselina, nebo vapno. Je logicke si myslet, ze kdyz smichate kyselou vodu s alkalickou dostanete neco mezi tim, ale tak to vzdycky neni.
Kdyz ma Vase voda z kohoutku vysokou kapacitu vyrovnavani skoro nic se nezmeni. Je to tezke vysvetlit, ale predstavte si ze mate ve vode houbu na myti nadobi. A ta houba zachyti vsechnu kyselinu kterou do vody nalejete. pH vody se nesnizi nebo se snizi jenom trosinku neb ta houba je tam proto aby zabranila vykyvam v pH. A to se dela ve vodarnach, kde se nekdy pH meri nekolikrat denne a voda se patricne upravuje. Pochopitelne, kdyz ta houba se presakne kyselinou, zabrana-nebo-li vyrovnavani tedy uz zadne neni a kazda kapka kyseliny zmeni pH vody rychlej. Destilovana voda nebo destovka tento problem/vyhodu nema.
Vetsinou, voda z vodovodu-hlavne tvrda voda- ma kapacitu na vyrovnavani pH dost vysokou a trochu raseliny, napriklad nepomuze snizit pH natolik aby to bylo ucinne. Kolik raseliny by clovek musel mit snizit pH9 na pH5.5 napriklad? A take kazda raselina je jina, a navic by se musela casto vymenovat. Receno obecne, snizit tvrdou vodu z pH9 na pH5.5 je nekdy obtizne.
Napr: Vase voda muze byt pH 9 a moje voda pH9. V me vode vyrovnavani (nebo-li kapacita te houbicky) muze byt mensi a ja mohu snizit pH vody o neco 1 lzici v octa kdezto vy budete potrebovat ¼ litru na same mnozstvi vody.
Kdyz ale napriklad vsichni dame urcitou raselinu nebo ocet do destilovane vody (nebo destovky), kterna nema zadne vyrovnavani pH snizime rychle a vsichni budeme mit stejne vysledky. Proto, kdyz se pouziva destilovana voda na kytky a da se do ni hnojivo, vetsinou se musi i pridat jina chemikalie, aby se zvysilo pH neb roztok by byl hodne kysely pro vetsinu rostlin.
3. Tvrdost vody. Tvrdost vody je koncentrace rozpustenych ionu Ca(vapna) a Mg (magnesium-horciku?)A nekdy tvrda voda obsahuje CACO3 -(uhlicitan vapenaty) ktery kdyz je rozpusteny ve vode automaticky zvysuje nejenom ‘tvrdost’ ale i ‘vyrovnavani’ . A vetsinou take zvysi pH. Jedna jednotka na mereni tvrdosti v US ma 17.8 mg/litr CACO3. Mekka voda, ma 70-140 mg/litr kdezto pomerne trvda voda ma 210-320 mg/litr.
4. Slanost vody. Slanost je totalni mnozstvi vsech latek rozpustenych ve vode. (Jedna latka ktera se nemeri v tvrdosti nebo vyrovnavani je sodik (sodium).
Dalsi latky ktere voda obsahuje v minimalnich jednotkach je zelezo, mangan, atd. Ale v nekterych vodach tyto prvky -dulezite pro rostliny- nejsou a vetsinou se doplnuji hnojivem.
Destovka je pochopitelne prima ale v nekterych castech na nasi krasne zemekouli se bohuzel namerila pH5 coz je dost kysele a zalevat s takovou vodou orchidy, napriklad, by mohl byt take problem.
Proto, kdyz me se podari snizit drasticky pH me vody z kohoutku se sackem raseliny (a bez mereni bych to stejne nevedela) a ja dala ten samy recept pani Lide, ktera ma ‘tvrdou vodu’ tak to by bylo jako ‘jedna pani povidala’. Souhlasite? Daleko jistejsi je mit substrat v pH5.6-pH6.0. Ja myslim. Kozicka