Ficus benjamina žloutne a opadává

lea. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (459) - 114.37 (?)
14.9.2010 19:05

Markéto, ještě koukám, že ho máte na kryté terase, ale ve venkovní teplotě a ta už je na pokojovky nízká. Určitě bych ho dala dovnitř do bytu, potřebuje světlo, ne přímé slunce a stálou pokojovou teplotu. Víc asi udělat nemůžete

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
jingles - (12) - 49.114 (?), 14.9.2010 18:33, zobrazeno: 23140x
Dobrý den, může mi někdo poradit, proč mi najednou žloutne a opadává ficus benjamina? Byl nádherný, hustý a během asi týdne lístky zežloutly a opadávají. Může to být tím, že jsem ho nechala ještě koncem srpna venku, byly noci kolem 10 stupňů a teď je na zakryté pavlači, kde má spoustu světla, ale noční teploty jsou také cca 13-13 stupňů? Mám ho dát do tepla a přidat vodu - olistí se znovu? Moc děkuju za rady, jsem z něj zoufalá, mám ho 5 let a nidky jsem ho neletnila a byl nádherný a teď jsem možná udělala chybu, že jsem ho včas neuklidila.

lea. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (459) - 114.37 (?), 14.9.2010 18:50

Než se Vám ozvou odborníci tak moje zkušenost. Ficus benjamin je citlivý na vše: změnu místa, osvětlení, teplotu, průvan... takže asi vše dohromady

jingles - (12) - 49.114 (?), 14.9.2010 18:58
A je, no předtím byl chudák 5 let na stejném místě a teď jsme se v červenci stěhovali, pak jsem ho v novém domě dala ven a teď zase zpátky, tak to asi opravdu bude tím. Tak tedy, dá se nějak zachránit? máte někdo zkušenost? Díky moc, nerada bych o něj přišla.

lea. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (459) - 114.37 (?), 14.9.2010 19:05

Markéto, ještě koukám, že ho máte na kryté terase, ale ve venkovní teplotě a ta už je na pokojovky nízká. Určitě bych ho dala dovnitř do bytu, potřebuje světlo, ne přímé slunce a stálou pokojovou teplotu. Víc asi udělat nemůžete

jingles - (12) - 49.114 (?), 14.9.2010 19:08
Aleno, moc děkuju, asi mi opravdu nic jiného nezbývá, oklepu listí co spadne a přenesu ho do tepla, až se ohřeje, tak ho zaliju a uvidíme, co nastane. Pak sem dám informace.

host - 7.159 (?), 16.10.2010 12:18

Uz se fikus vzpamatoval? moje to delali taky, obcas opravdu behem tydne zezloutly a opadaly. Nekdy tak trucovali celou zimu a obrasili az na jare, ale nekdy pomohlo je nechat ve stale pokojove teplote a ty opadane vetvicky rosit a rosit a rosit a povidat si s nima Obrasili potom rychlej

hurvajska - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (190) - 119.76 (?), 27.10.2010 11:02

Zkuste se podívat na listy zespoda - jestli na nich nejsou takové bílé chomáčky.

Může se jednat o vltané červce. Já s nimi střídavě bojuji již několit let. Nejlépe se osvědčilo smývání mýdlou vodou.

Našla jsem k tomu: na listech, letorostech a kmenech se vyskytují zářivě bílé kolonie vlnatých červců, které vypadají jako chomáčky vaty. Tito červci sají často i na řapících listů. Důsledkem silného napadení bývají poruchy růstu a nepravidelné, žluté skvrny na listech. 

Preventivní opatření:
Ve venkovních podmínkách podporovat přirozené nepřátele: slunéčka, pestřenky, lumčíci, parazitické vosičky, zlatoočky, dravé ploštice.
U pokojových rostlin ověřit vhodnost stanoviště. Suchý vzduch, teplo a nedostatek světla, stejně jako přehnojení dusíkem oslabují rostliny a snižují odolnost vůči škůdcům.
Nemocné rostliny oddělit od zdravých.

Přímá opatření:
•Vlnatky smýt.
•Potřít štětcem namočeným do výluhu vratiče, roztoku mazlavého mýdla vlastní výroby nebo zakoupenými prostředky na bázi řepkového oleje.
• Silně napadené rostliny ostříhat.
Vysazení přirozených nepřátel: australské slunéčko Cryptolaemus montrouzieri lze vysazovat ve sklenících, zimních zahradách a vnitřních prostorech.

host - 46.234 (?), 27.10.2010 15:36

Mám 6letý benjamin a už loni jej trápily puklice a po minulé zimě byl tak na odpis.Dal jsem ho na jaře ven do stínu za barák a občas když jsem si vzpomněl tak dostal vodu.Nádherně obrazil a úplně pookřál.Je prostě vidět že mu to prospělo.Jenže předělávám koupelnu a úplně jsem na něho zapomněl a uklízel jsem ho včera před tím silným mrazem -7.Už předtím byly kolikrát přízemní mrazíky a jak na něj koukám tak nemá žádnou viditelnou újmu na zdraví.Jsem zvědavý jak dál poroste-je to myslím subtropická rostlina a mrazy ve své domovině nezná.Vašek

host - 58.254 (?), 27.10.2010 21:04

Benjamín patří mezi teplomilné fikusy a nedělá mu dobře už teplota pod 15 stupňů.Na různé škůdce je dobrý Mospilan, nesmrdí a působí systemicky, tedy se dostane do rostliny a koluje ve šťávách, a tak je nějakou dobu celá rostlina pro škůdce jedovatá. pH

host - 49.114 (?), 28.10.2010 22:28
Tak jsem to zarazila. Přemístila jsem ho do tepla, asi po 2 dnech přestaly padat lístky a nyní po měsíci a půl už raší spousta nových. Napadený škůdci nebyl. Je tedy opravdu třeba hlídat teplotu světlo.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Napojení na novou kanalizaci9.6.2025
Robotická sekačka na chalupu6.6.2025
Filtrace kohoutkové vody6.6.2025
Robotická sekačka na chalupu5.6.2025
Robotická sekačka na chalupu3.6.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz