Zkušenosti s lignohumátem



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
            
host - 176.163 (?) 
3.4.2012 15:15

díky za názory zkusila jsem ho pouze loni k bramborám ve formě postřiku na list. máme se sousedem přes plot zahony asi 10 m rané brambory sadba kupovaná v osevě stejná. Nerada u raných brambor používám postřik proti plísni a na mandelinku. Porost ošetřený 3 krát lignohumátem bez zjevných příznaků plísně, poslední brambory sklizeny 25 srpna. U souseda se počátkem srpna plísenˇ objevila a také neošetřuje

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
               
Zdenci - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (491) - 245.30 (?), 3.4.2012 19:43

Také jsem od loňska vlastníkem oné zázračné tekutiny v oranžové lahvičce a s výsledkem jsem trochu v rozpacích. Snad měla přísada zalitá roztokem nepatrně větší kořenový systém, ale na vitalitě rostlin jsem markantní rozdíl nepozoroval. Toť moje zkušenost a závěrem bych řekl, že je to jako Aspirin ani nepomůže, ani neublíží.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 50.2 (?), 3.4.2012 22:20

Taky mám třetím rokem doma lignohumát. První rok se zdály rostlinky po nějněm silné, loni to nestálo za nic a letos po něm tvrdne substrát.Takže jsem z toho rozpačitá.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
jenamater - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (151) - 157.82 (?), 3.4.2012 22:54

Vážený pane Vysloužile, coby donedávna učitel Ústavu biofyziky 1. lékařské fakulty v Praze (nyní důchodce) nemám zapotřebí cokoliv propagovat, ani Lignohumát AM, B, či jakýkoliv jiný. I když pokud se mi něco osvědčí, samozřejmě to propagovat budu.

Pro ostatní si dovolím uvést pár vět z úvodu práce Hradecká D., ČZU, Katedra rostlinné výroby: Lignohumát v regulaci stresů...,r. 2006:

Lignohumáty se užívají postřikem na půdu i foliárně od r. 1950. Foliární aplikace je efektivnější(...). Po lignohumátech pozorovali (...) lepší příjem N, P, K a stimulaci výnosotvorného procesu. Lignohumáty zvyšují obsah chlorofylu, karotenoidů, účinnost fotosyntézy (...). Rostliny po nich zvyšují kořenové dehydrogenázy, prokořenění, hydrataci pletiv, příjem živin, zpomalují senescenci (...). A ještě ze souhrnu: Pozitivní účinek látek koresponduje i s literaturou.

Na německém, ruském či US internetu lze najít desítky studií, týkajících se použití lignohumátu v zemědělské a zahradnické praxi. Cokoliv nekriticky zavrhovat je stejně jako cokoliv nekriticky propagovat projevem jistého intelektuálního extrémismu. Samozřejmě jakýkoliv podpůrný prostředek je zapotřebí použít ve správné fenofázi, koncentraci a na druh a odrůdu, u které je účinný. S pozdravem jenamater.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Michal. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (711) - 8.42 (?), 4.4.2012 0:18

Ono od laboratorního zjištění "stimulace výnosotvorného procesu" ke skutečným vyšším výnosům je dost daleko. Já výnosotvorný proces stimuluji kompostem, který mám zadarmo. Myslím, že jádro problému je poměr cena/výkon.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18313) - 92.38 (?), 4.4.2012 7:47

  Nevšiml jsem si, že bych něco nekriticky zavrhoval, ostatně uvádím, že nemám nic proti přípravku. Je vcelku pochopitelné, že když podstatou úrodnosti půdy je humus a hlavní složkou humusu jsou huminové kyseliny, tak jejich aplikace rostlinám bude prospěšná. Mně jenom některé příspěvky ohledně Lignohumátu či Altron silveru zavánějí bezplatnou reklamou. Nic víc, nic míň.
    Možná se mýlím, ale soudím,, že kdyby slečna Hradecká ve své komparativní studii testovala účinek kompostu na výnosotvorný proces, obsah chlorofylu a prokořenění, došla by, ve shodě s literaturou, rovněž k zajímavým výsledkům.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3250) - 5.149 (?), 4.4.2012 8:46

Pochopitelně přípravky jako Lignohumát, Symbivit potřebují reklamu. Stejně tak potřebovaly a i nyní potřebují reklamu různé ty Kristalony, perlity, zahradní substráty u nichž žádněho pisatele nepodezírám ze skryté reklamy i když si o tom myslím své a jsem k nim imunní. Pokud by chtěla pani 43.107 dělat reklamu Lignohumátu, tak měla minimálně napsat, že měla při použití Lignohumátu podstatně větší úrodu. Jinak bujnější rostlina a větší kořeny nemusí například u rajčat znamenat kvalitnější a větší úrodu. Rád tyto diskuse čtu, a myslím si, že je dobře, že každý máme jen jeden hlas.

                       Mr Big

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 180.10 (?), 4.4.2012 18:24

Dobrý den. Pro Michala K. Jen maličkou poznámu. Kompost určitě nemáte zadarmo. Kdybyste finančně vyjádřil Vaše veškeré úsilí a čas který se věnujete tvorbě kompostu, tak jistě dojdete k tomu, že jedna lahvinka lignohumátu je mnohem levnější než Váš kompost. A to nepíšu o jeho přípravě a aplikaci. Stanislaw

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (802) - 39.197 (?), 4.4.2012 19:37

Pane Stanislawe, vaše příspěvky nemají chybu, ale tentokráte jste přestřelil. Většina nás zahrádkářů vytváří kompost aniž by měli pocit, že je jeho tvorba zatěžuje. Je to i trochu Nerudovský problém.  Přikláním se k názoru pana pana Michala K. s pocitem zbytečného nákupu prorůstového přípravku v honbě za výnosy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6508) - 14.199 (?), 4.4.2012 9:37

Intelektuální extrémista, hezkej výraz, jak tak přemýšlím co by to znamenalo, připadne mi, že se tu občas nějaký vyskytne. Ale pan Vysloužil to podle mne není. On je známý svou skepsí k produktům v lákavých barevných lahvičkách, slibujícícm intenzivní účinky obvykle na neměřitelné veličiny.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika