Zemina pro výsev plodové zeleniny - namíchání a propaření

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 210.254 (?)
19.1.2013 19:08

Jen bych chtěl podoktnout, že není výsevní substrát jako výsevní substrát. Doporučil bych používat výsevní substrát od renomovaných firem, třeba Gramoflor, BBCOM nebo Klassman. Všudepřítomný od nejmenované firmy nebrat.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 128.81 (?), 19.1.2013 9:46, zobrazeno: 20080x

Dobrý den. Po loňské zkušenosti s německým výsevním substrátem z Glob..u, který mě způsobil deformace na listech vyrůstajících semenáčů rajčat a paprik včetně ztráty vrcholového pupenu(kupodivu lilky a cerel byly bez potíží) jsem se rozhodl, že tudy cesta nepovede (cena semen a hlavně ztráta času při výsevu paprik). Chtěl bych si substrát na výsev i hrnkování namíchat sám. K dispozici mám přesátý kompost z posečené trávy, zeminu ze záhonu a zbytek vyzkoušeného rašelinového substrátu, případně perlit, kokosové vlákno a zeminu z květináčů. Nemám ostrý písek. Poradíte jak namíchat a hlavně, jak propařit, chci odstranit plevele a škůdce? Odhaduji tak na 30l (včetně substrátu na hrnkování). K dispozici mám plynovou troubu a nějaký starý pekáč se najde. Rodiče kdysi propařovali v troubě a nebylo to moc voňavé.

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 19.1.2013 10:36

za sebe: poridte si poradny vysevni substrat ze zahradnictvi, jak znamo-ve velkych obch.centrech se prodavaji substarty nizke kvality-aby to bylo co nejlevnejsi, proto jste dopadl jak jstze dopadl. U choulostivych semen delam propareni zeme tak, ze dam do silneho sacku substrat a dam ho na 10min do mikrovlnky a jeste se mi nestalo, aby tam byly spory.

host - 120.205 (?), 19.1.2013 11:52

Staci normal substrat + perlit, zasadit seminka. Na to prestrikat previkurem (v CR uz asi nema registraci, nahrada tusim Proplant). A za 10 let se jeste nestalo aby se neco pokazilo.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5589) - 242.167 (?), 19.1.2013 12:26

A pánovi nahoře se pokazilo!!! Pokud jsou v substrátech zbytky herbicidů, pesticidů a jiného svinstva, tak ani propaření nepomůže, bohužel. Pokud kompostárny zpracovávají veškeré to svinstvo z parků, lesoparků, okrasných trávníků (jakože ano) a následně ho dodávají výrobcům substrátů (jakože ano protože je za babku), tak do té doby se budou problémy z výsevem a růstem hromadit. Já už si našel místečka která jsou na tom líp a odkud budu brát zeminu na přísady a výsadbu. Kupovat se budu snažit minimálně, hlavně velmi jemnou zeminu.

Co se týče propařování tak namíchanou zeminu dám do nějaké mikrotenové krabice a protočím ji v mikrovlnce.

host - 212.246 (?), 19.1.2013 16:51

Dobrý den, co se týká propaření, tak bych doporučil přes vodu.Do starého hrnce dát substrát a ten umístit dovětšího a dolít tolik vody, aby ten menší neplaval.To celé zakrýt poklicí.Doba vaření 2 hod.Propařením se zabijí nejen negativní organismy, ale i potřebné bakterie.Z toho důvodu je lepší toto provádět na podzim, aby se substrát zregeneroval.Tuto metodu provádím léta a nemám problémy.Přeji hodně pěstitelských úspěchů.Libča

Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.32 (?), 19.1.2013 17:21

Substrát z rašeliny, zeminy a kompostu míchám též. Dejte si pozor, aby kompost nebyl z trávy ošetřované proti dvouděložným plevelům, jinak se rajčat nedopěstujete, viz někde zde heslo Bofix.

Sterilizuji jen malé množství substrátu pro výsev paprik v tlakovém hrnci po 20 minut. Jde o zahřívání za vyššího tlaku a teploty, které zničí všechny bakterie, spory, plísně... Pro další pěstování sazenic nepovažuji sterilní substrát za přínos, půda musí být živá.     Jiřina 

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3366) - 5.149 (?), 19.1.2013 17:23

Zase se budu jednou rouhat.Nikdy jsem nepropařoval zeminu pro plodové zeleniny (jak doporučuje veškerá literatura) a také ji nebudu nikdy propařovat. Naposledy jsem propařoval zeminu tehdy, když jsem vyséval kaktusy- v tomto případě se mně to zdálo oprávněné. Jen dodám, že nepoužívám ani žádnou chemii, ani semena nemořím, tenkrát ta kaktusová semena jsem mořil Herylem.Poznámka: nepoužívám do substrátu žádnou inertní složku, jen smíchám zahraní půdu s něčím kypřejším (třeba s universálním substrátem, tentokrát jsem tam dal substrát na palmy-neměl jsem doma nic jiného).

Mr Big

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 210.254 (?), 19.1.2013 19:08

Jen bych chtěl podoktnout, že není výsevní substrát jako výsevní substrát. Doporučil bych používat výsevní substrát od renomovaných firem, třeba Gramoflor, BBCOM nebo Klassman. Všudepřítomný od nejmenované firmy nebrat.

Zdenci - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (491) - 245.32 (?), 19.1.2013 19:14

Klidně jmenujte, na trhu jich je tolik, že se v tom běžný smrtelník nemůže orientovat.

host - 128.226 (?), 19.1.2013 20:27

Děkuji všem za rady a zkušenosti. Jen jsem se chtěl ještě zeptat na ošetření v mikrovlnce v mikrotenovém sáčku, nebo nádobě. Nebude tam stejný zápach jaký si pamatuji, když rodiče propařovali v troubě? Sáček, nebo nádobu bych samozřejmě uzavřel.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz