Zemina pro výsev plodové zeleniny - namíchání a propaření
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 128.81 (?), 19.1.2013 9:46, zobrazeno: 20080x
Dobrý den. Po loňské zkušenosti s německým výsevním substrátem z Glob..u, který mě způsobil deformace na listech vyrůstajících semenáčů rajčat a paprik včetně ztráty vrcholového pupenu(kupodivu lilky a cerel byly bez potíží) jsem se rozhodl, že tudy cesta nepovede (cena semen a hlavně ztráta času při výsevu paprik). Chtěl bych si substrát na výsev i hrnkování namíchat sám. K dispozici mám přesátý kompost z posečené trávy, zeminu ze záhonu a zbytek vyzkoušeného rašelinového substrátu, případně perlit, kokosové vlákno a zeminu z květináčů. Nemám ostrý písek. Poradíte jak namíchat a hlavně, jak propařit, chci odstranit plevele a škůdce? Odhaduji tak na 30l (včetně substrátu na hrnkování). K dispozici mám plynovou troubu a nějaký starý pekáč se najde. Rodiče kdysi propařovali v troubě a nebylo to moc voňavé.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 120.205 (?), 19.1.2013 11:52
Staci normal substrat + perlit, zasadit seminka. Na to prestrikat previkurem (v CR uz asi nema registraci, nahrada tusim Proplant). A za 10 let se jeste nestalo aby se neco pokazilo.
|
|
 |
|
 |
 |
|
m3f - Diamantový Zahrádkář (5589) - 242.167 (?), 19.1.2013 12:26
A pánovi nahoře se pokazilo!!! Pokud jsou v substrátech zbytky herbicidů, pesticidů a jiného svinstva, tak ani propaření nepomůže, bohužel. Pokud kompostárny zpracovávají veškeré to svinstvo z parků, lesoparků, okrasných trávníků (jakože ano) a následně ho dodávají výrobcům substrátů (jakože ano protože je za babku), tak do té doby se budou problémy z výsevem a růstem hromadit. Já už si našel místečka která jsou na tom líp a odkud budu brát zeminu na přísady a výsadbu. Kupovat se budu snažit minimálně, hlavně velmi jemnou zeminu.
Co se týče propařování tak namíchanou zeminu dám do nějaké mikrotenové krabice a protočím ji v mikrovlnce.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 212.246 (?), 19.1.2013 16:51
Dobrý den, co se týká propaření, tak bych doporučil přes vodu.Do starého hrnce dát substrát a ten umístit dovětšího a dolít tolik vody, aby ten menší neplaval.To celé zakrýt poklicí.Doba vaření 2 hod.Propařením se zabijí nejen negativní organismy, ale i potřebné bakterie.Z toho důvodu je lepší toto provádět na podzim, aby se substrát zregeneroval.Tuto metodu provádím léta a nemám problémy.Přeji hodně pěstitelských úspěchů.Libča
|
|
 |
|
 |
 |
|
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář (883) - 141.32 (?), 19.1.2013 17:21
Substrát z rašeliny, zeminy a kompostu míchám též. Dejte si pozor, aby kompost nebyl z trávy ošetřované proti dvouděložným plevelům, jinak se rajčat nedopěstujete, viz někde zde heslo Bofix.
Sterilizuji jen malé množství substrátu pro výsev paprik v tlakovém hrnci po 20 minut. Jde o zahřívání za vyššího tlaku a teploty, které zničí všechny bakterie, spory, plísně... Pro další pěstování sazenic nepovažuji sterilní substrát za přínos, půda musí být živá. Jiřina
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3366) - 5.149 (?), 19.1.2013 17:23
Zase se budu jednou rouhat.Nikdy jsem nepropařoval zeminu pro plodové zeleniny (jak doporučuje veškerá literatura) a také ji nebudu nikdy propařovat. Naposledy jsem propařoval zeminu tehdy, když jsem vyséval kaktusy- v tomto případě se mně to zdálo oprávněné. Jen dodám, že nepoužívám ani žádnou chemii, ani semena nemořím, tenkrát ta kaktusová semena jsem mořil Herylem.Poznámka: nepoužívám do substrátu žádnou inertní složku, jen smíchám zahraní půdu s něčím kypřejším (třeba s universálním substrátem, tentokrát jsem tam dal substrát na palmy-neměl jsem doma nic jiného).
Mr Big
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 128.226 (?), 19.1.2013 20:27
Děkuji všem za rady a zkušenosti. Jen jsem se chtěl ještě zeptat na ošetření v mikrovlnce v mikrotenovém sáčku, nebo nádobě. Nebude tam stejný zápach jaký si pamatuji, když rodiče propařovali v troubě? Sáček, nebo nádobu bych samozřejmě uzavřel.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|