Zelenina na chalupu

host - 152.34 (?)
12.11.2011 20:02

Jsme na tom podobně, jen jsme o něco výše než Vy.

Keře a stromy určitě nevyžadují častější péči než dvakrát až čtyřikrát za měsíc, takže z toho pro Vás žádné omezení nevyplývá. Jiné je to ovšem se záhonovými plodinami a květinami.

Já sama mívám kořenovou zeleninu, různé saláty, hrách, kedlubny, ředkvičky, cibuli, česnek, rajčata, cukety, okurky, bylinky a další, na které jsem si teď nevzpomenu. Kvůli nemožnosti regulovat teplotu a osvit nemám nic, co by vyžadovalo dlouhodobější pěstování v pařeništi, skleníku nebo fóliáku. To se týká zejména paprik, lilků, dýní a melounů. Sazenice celeru si každý rok kupuju, sazenice rajčat a cuket mívám někdy vlastní. Ze záhonových plodin máme ještě úspěšně jahody.

Problém se zaléváním se dá vyřešit zakoupením automatizovaného zavlažovacího systému popřípadě s čidlem půdní vlhkosti. Já jsem nejdřív koupila nějakou základní sadu, která vyšla na asi dva tisíce korun (bez hadic) a tu jsem několikrát doplnila o další kapače a hadičky. Ale třeba v letošním roce jsem ji ani jednou nevyužila.

Pokud jde o pletí: Kde to jde používám textilii, a na zbytku se mi pletí a okopávání dvakrát-třikrát za měsíc zdá až dost. S pletím se vyplatí "zabrat" víc zjara. Potom už to docela jde. 

Každou zeleninu i ovoce si člověk vlastně může koupit, a při troše úsilí i ve slušné kvalitě, vlastní úroda je ale naprosto jiná kategorie. 

Hodně zdaru přeje Zuzana

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 125.231 (?), 12.11.2011 12:15, zobrazeno: 5679x

Dobrý den, kupujeme chalupu a rádi bychom si tam založili i malou zahrádku. Můžete nám poradit, co vůbec můžeme pěstovat, když se na chalupě octneme tak jednou za týden či 14 dní? už se těším na jaro

Díky za nápady

Zdenka

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4641) - 38.136 (?), 12.11.2011 12:59

A v jaké nadmořské výšce?

host - 125.231 (?), 12.11.2011 13:51

asi 400 n.m., kraj Vysočina u Třebíče

z.

host - 152.34 (?), 12.11.2011 20:02

Jsme na tom podobně, jen jsme o něco výše než Vy.

Keře a stromy určitě nevyžadují častější péči než dvakrát až čtyřikrát za měsíc, takže z toho pro Vás žádné omezení nevyplývá. Jiné je to ovšem se záhonovými plodinami a květinami.

Já sama mívám kořenovou zeleninu, různé saláty, hrách, kedlubny, ředkvičky, cibuli, česnek, rajčata, cukety, okurky, bylinky a další, na které jsem si teď nevzpomenu. Kvůli nemožnosti regulovat teplotu a osvit nemám nic, co by vyžadovalo dlouhodobější pěstování v pařeništi, skleníku nebo fóliáku. To se týká zejména paprik, lilků, dýní a melounů. Sazenice celeru si každý rok kupuju, sazenice rajčat a cuket mívám někdy vlastní. Ze záhonových plodin máme ještě úspěšně jahody.

Problém se zaléváním se dá vyřešit zakoupením automatizovaného zavlažovacího systému popřípadě s čidlem půdní vlhkosti. Já jsem nejdřív koupila nějakou základní sadu, která vyšla na asi dva tisíce korun (bez hadic) a tu jsem několikrát doplnila o další kapače a hadičky. Ale třeba v letošním roce jsem ji ani jednou nevyužila.

Pokud jde o pletí: Kde to jde používám textilii, a na zbytku se mi pletí a okopávání dvakrát-třikrát za měsíc zdá až dost. S pletím se vyplatí "zabrat" víc zjara. Potom už to docela jde. 

Každou zeleninu i ovoce si člověk vlastně může koupit, a při troše úsilí i ve slušné kvalitě, vlastní úroda je ale naprosto jiná kategorie. 

Hodně zdaru přeje Zuzana

host - 125.231 (?), 13.11.2011 13:03

Zuzko

Díky moc za odpověď, celé stránky jsou velkou inspirací, zahrádku budeme mít ze začátku jen aby děti měli co zobat, na chalupě bude dost práce, ale děti budou mít konečně výběh.

budu se dál pídit po informacích s automatickým zavlažování...

zima je mě vždy dlouhá, tak to do jara zjistím a vymyslím

Zdena

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6662) - 147.107 (?), 13.11.2011 15:03

To těšení je to nejkrásnější, pak už přijde dřina. Ve 400 metrech poroste všechno, pokud to není extrémně suchá poloha. Nedoporučím košťáloviny, vyžadují pravidelnou zálivku. Automatizace zalévání je sice hezká věc, ale jako všechny automaty vyžaduje dozor a kontrolu. Bez problémů budou salátové zeleniny, kořenoviny vyžadují péči jen do vzejití, pak si pro vodu sáhnou. Cibule ze sazečky nepotřebuje prakticky žádnou péči. Okurky potřebují vodu a to moc, rajčata už tak náročná nejsou, ale interval zálivky 14 dnů bude na hraně. Musíte vyzkoušet, co budete chtít a uvidíte.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4641) - 38.136 (?), 13.11.2011 15:18

Okurky se mají zalévat hodně nebo vůbec. Spíš bude problém v přerůstání plodů. Rajčata by měla být v pohodě. Automatické zavlažování na chalupě je podle mně zbytečný přepych.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz