Záchrana rajčat



host - 237.231 (?)
25.9.2014 11:14

Bože, a proč neuvedete názvy těch nepraskavých zázraků?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  <  11,  12,  13,  14   
                     
Zdenci - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (491) - 245.32 (?), 23.9.2014 20:50
Zdravím pana Vladimíra a i všechny ostatní. U mě je rajčatová sezóna v plném proudu už jenom ve skleníkách a pod střechou stosoly. Venku jsem rajčata likvidoval v neděli, měla plíseň a stejně už byla z 90% odplozená. Letošní sezonu hodnotím velmi vydařeně a hlavně jsem ani jednou nestříkal. Ve skleníkách budou rodit do prvních větších mrazů. Co do počasí, tak taky žádné babí léto nemáme a prší skoro každý den. Aspoň že fouká a jde pouštět drak :-)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 184.133 (?), 24.9.2014 7:59

...když bych měl charakterizovat počasí letošního léta, je to docela divočina. Pár dnů před žněmi začalo přeprchat, dík tomu se mnohde sklízela pšenice až v polovině srpna, všechno nejspíše krmná, déšť kvalitu zničil. u brambor, i když bylo dost sucho se objevila plíseň v červenci. Na stromech vedle sebe bujely strupovitost i padlí. Sucho takové, že propadla téměř všechna jablka. Srpen střídavě horko a déšť, chladno. Vypadalo to, že rajčata budou zrát hodně a hojně, ale v tuhle dobu mám na "stromcích" po čtyřech vijanech, dokonce i v prvních dvou nejsou všechna rajčata sklizená. Praskání u všech odrůd dohromady zhruba v poměru 2:1 (nepraskající: praskající), ale je to dáno spíše tím, že právě to Tipo F1 je velké a zabere místo v košíku větší, než popraskané Datlo, Strillo F1, Bejbino, Start F1, Stupické. Vlastně i Tornádo F1 méně praská. Stupické je výnosově na 1/4 oproti hybridům. Jak jsem psal Cherolla F1 vůbec nezraje (je na šest vijanů jako ostatní) od země ho žerou slimáci, sotva růžoví. Sklízím jen o víkendu, tak uvidím jak to po plavácích v neděli a v pondělí bude vypadat. Praskají více patra 3-5(6), horní zelené méně. Kdybych neošetřoval (po dvou ošetřeních Ortiva, Acrobat, Ridomil), končím jako každý rok ještě před koncem prázdnin. Mám dotaz k Dithane: Může se tuším použít max.4x.Do tohoto počtu ošetření se počítá i aplikace přípravků které ho mají jako jednu svou část, nebo je to bez čárky za jeho použití? Když dám 2x Acrobat MZ a Ridomil s MZ složkou mám vyčerpáno? Oledně postřiků jsem si vybojoval osobní dilema jestli ošetřit nebo znát rajčata jen z obchodu. Mám pocit, že kdybych umyl kilo koupených rajčat vodou a tou postříkal rajčata svá, bylo by i u nich po plísni...   

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 243.114 (?), 24.9.2014 19:05
Pane Mirku, já si myslím, že váš problém není způsoben počasím, ale především nevhodným způsobem pěstování. Pokud máte vše takto zakryté černou fólií, tak není divu, že vám rajčata praskají - kořeny nemohou "dýchat" a půda zůstává stále přemokřená... V Přerově leje stejně jako u vás, máme horší klimatické i půdní podmínky (údolí otevřené SV větru, těžká, jílovitá půda) a rajčatům se letos daří, konečně jako každým rokem. Ještě k použití fólie - kupodivu pod černou fólií zůstává hlína docela studená, pokud chcete zvýšit teplotu půdy, tak použijte průhlednou, sluneční paprsky jí projdou a hlínu zahřejí, klasický skleníkový efekt.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
zden1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (114) - 196.223 (?), 24.9.2014 21:06

Já jsem sice letos žádnou folii ani textilii nepoužil, ale když jsem jí v minulosti používal tak spíš za účelem zabránění růstu plevele. Pod průhlednou folií by zřejmě byl skleníkový efekt, ale je otázka jestli by z toho měly větší užitek ty rajčata nebo plevel. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 165.42 (?), 24.9.2014 21:52

Pod průhlednou fólií se plevelu daří, skvěle pod ním roste třeba ježatka. I když je pod fólií opravdu horko, nespálí jí to. Dělal jsem okolo tématu zahřívání půdy pod různě barevnou fólií diplomku, nepřikláním se k názoru, že pod průhlednou fólií se půda zahřívá více. Ta černá fólie funguje jako ohřívač půdy i v době, kdy jsou dny bez slunce. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3242) - 5.149 (?), 26.9.2014 18:51

Někde jsem četl, že pro rajčata je nejlepší červená folie, ale nejedná se o zahřívání půdy, ale o odraz červeného světla na rostliny. Jak vypadla červená folie v tom Vašem testování? Jinak si myslím, že skleníkový efekt může nastat jen pod sklem nebo pod polykarbonátem. Polyetylen a ostatní plasty nedokáží zabránit zpětnému vyzařování tepelné energie do prostoru.

                   Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3242) - 5.149 (?), 25.9.2014 8:47

Já nevidím žádnou příčinnou souvislost použití černé folie a praskání rajčat. Ale souvislost s deštivým počasím je jasná. Neznám nikoho kdo by v mém okolí nastýlal rajčata černou folií, ale také neznám nikoho, kdo by po prvním září měl venku na zahradě jednu rostlinu rajčete s nepopraskanými plody. Jestli bylo v Přerově stejné počasí jako na jižní Moravě nevím, ale pochybuji. 

                         Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 65.144 (?), 25.9.2014 10:23

Textilie zabraňuje výparu vody, takže se snižuje potřeba zálivky. Loni jsem mel pred sklenikem venku rajcata na textilii a velmi praskaly, letos jsem misto textilie namulcoval slamu a praskaly minimalne. Ale loni u mne vice prselo nez letos. J.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
ivap - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (754) - 243.114 (?), 25.9.2014 11:02
Rostliny s nepopraskanými plody??? Těch mám momentálně 42 a to je dnes 25.září. Není to jen o počasí a množství srážek, ale hlavně o výběru odrůd. U dvou odrůd mi rajčata popraskala, takže ty už pěstovat nebudu. Jinak u nás od poloviny srpna prší téměř denně, někdy i víckrát... Dokud nenastaly deště, tak jsme rajčata zalévali denně, někdy i dvakrát. Jo, a nepěstuji odrůdy bůhví odkud, ale "obyčejné", koupené normálně v obchodě.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 237.231 (?), 25.9.2014 11:14

Bože, a proč neuvedete názvy těch nepraskavých zázraků?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  11,  12,  13,  14   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika