Utrhnout první kvítek u papriky?

host - 217.129 (?)
1.6.2009 22:56

Úplně se vším souhlasím.To by ste jí byl schopen fakt uďelat? Vaší první?CHudák se snaží a vy sní vúbec necítíte? Radujte se a dávejte jí co potřebuje.Ona se vám určitě odmnění i bez rúzných kastračních zásahú.Pědstavte si například jak tací Maďaři, Slováci,Špaňelé a ostatní skušení velkopěstitelé chodí po polích a lánech a vylamují to na co toužebně čekají.Musíte mít jen trochu trpělivosti a všeho bude dosti.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
The_DoctoR - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (102) - 174.178 (?), 21.5.2009 14:36, zobrazeno: 26393x

Četl jsem na serveru idnes článek o pěstování paprik ve kterém pan Jan Meisl přidává svůj tip: "Vždycky utrhnu první květ nebo papričku. Má totiž tendenci vyrůst hodně velká a bere si pro sebe moc živin. Když ji obětuji, energie je dost i pro ostatní a papriky rostou větší".

Je to pravda?

Pokud ano, tak jak mám postupovat u svého prvního kvítku? Mám vytrhnout pouze květ nebo ho odstrihnout i s tou stopkou? Nebo počkat až paprička trošku vyroste a pak ji utrhnout?

Děkuji moc všem za tipy :)

Jak na to? :)
Jak na to? :)

The_DoctoR - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (102) - 174.178 (?), 22.5.2009 13:20

Nikdo neporadí?

helena721 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (78) - 255.95 (?), 22.5.2009 18:27

Květy paprik vyštipuji při výsadbě do skleníku, později už ne.

The_DoctoR - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (102) - 174.178 (?), 22.5.2009 18:51

Dobře, ale toto je můj vůbec první kvítek :) Tak co s ním? Jak se vyštipuje? Nebo ho mám nechat?

host - 52.1 (?), 22.5.2009 19:50

Já bych asi posoudila celkovou velikost a stav rostliny, pokud je dost velká, kvítek bych tam nechala, konec konců je to váš první, že...  Ale v tom případě bych tam nenechávala moc dlouho tu první papričku, utrhla bych ji hned, jakmile by byla vhodná k jídlu. 

A mimochodem, vyštipuje se tak, že že rukou (nehty) uštípnete stopku i s květem. Nebo taky ustřihnete malými nůžkami.

The_DoctoR - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (102) - 174.178 (?), 22.5.2009 20:03

No, jak je velká, je vysoká zhruba asi max. 20cm, mám ji zasazenou teprve třetí den, kupoval jsem ji před týdnem rozrostlou sazeničku...

host - 55.26 (?), 23.5.2009 9:23

Já osobně bych nevyštipovala nic. No bóže, tak první paprika bude velká. Nikdy jsem to nedělala a papriky byly. Je tolik dalších faktorů (počasí, mšice, hnojení, závlaha), které úrodu ovlivní, že jeden kvítek by mi fakt neležel ani v patě. Spíš se zaměřit na kvalitu půdy, papriky jsou citlivé na nedostatek hořčíku, mají světlezelené listy. Pokud je napadnou mšice, zkomírají. A tak dále, a tak dále.

host - 217.129 (?), 1.6.2009 22:56

Úplně se vším souhlasím.To by ste jí byl schopen fakt uďelat? Vaší první?CHudák se snaží a vy sní vúbec necítíte? Radujte se a dávejte jí co potřebuje.Ona se vám určitě odmnění i bez rúzných kastračních zásahú.Pědstavte si například jak tací Maďaři, Slováci,Špaňelé a ostatní skušení velkopěstitelé chodí po polích a lánech a vylamují to na co toužebně čekají.Musíte mít jen trochu trpělivosti a všeho bude dosti.

Delkim - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (152) - 215.123 (?), 2.6.2009 8:51

letos jsem to zkušebně udělal asi na třetině rostlin, zatím rozdíl nepozoruji...

každopádně netuším jak to udělat, když vám najednou nevyroste ten jednoznačně "první" kvítek, ale najednou je máte třeba 3-4...

to bych měl vyštípnout všechny? no to bych to nemusel pěstovat už vůbec :)

jinak doporučuji, pokud toho nemáte samozřejmě celé pole, sledovat ten skutečně první plod

pokud dozrává a současně na rostlině neroste nic víc, rostlina současně nezesiluje, atd... tak doporučuji tenhle první plod utrhnout co nejdříve!

host - 16.190 (?), 2.6.2009 9:04

Asi ta poslední věta je dobrá rada. Taky nemám srdce je utrhnout, /40 paprik je 40 plodů a to už je dost/,ale na druhou stranu jsem pozoroval u loňských paprik, že byla velká prodleva mezi prvním sběrem a druhým, pak se to rozrodilo a paprik bylo hodně. To se u rajčat nestává, po prvním rajčeti to jde postupně stále.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz