Ulehla vyklicena rajcata

host - 228.133 (?)
14.3.2013 8:25

Opatrne jsem je "obpichal" paratkem, abych je uvolnil v substratu a pote je jemne vytahl. Pri tomto kroku poruseny nebyly. Jinak maji vsechyn po dvou deloznich listkach. Jirka.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 228.133 (?), 14.3.2013 7:52, zobrazeno: 15067x

Pekny den vsem. Rad bych se jen zeptal na probelm s vyklicenymi rajcaty. Seminka jsem si nechal vyklicit v parnicku do vysky ca od 5 do 8cm. Pred 2 dni jsem je opatrne vytahl a presadil do kelimku 0,2l a to tak, ze jsem se je snazil co nejvice dat do substratu. Pote je prenesl na parapet kvuli svetlu a jemne zalil. Probelm je ale v tom, ze jsou takova najednou ulehla a mam strach, aby nechytly treba nejakou plisen, kdyz lezi az na substratu. Take mi u nejakych sazenicek prijde, jako kdyby uhnivaly. Poradite prosim jestli jsem neco udelal spatne nebo jestli se zmatori? Predem dekuji. Jirka.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5594) - 133.163 (?), 14.3.2013 8:21

A jakým způsobem jste je vytáhl a kolik měly rostlinky lístků? Dobrá rostlinka ani po přepíchnutí nelehne.

host - 228.133 (?), 14.3.2013 8:25

Opatrne jsem je "obpichal" paratkem, abych je uvolnil v substratu a pote je jemne vytahl. Pri tomto kroku poruseny nebyly. Jinak maji vsechyn po dvou deloznich listkach. Jirka.

ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 221.3 (?), 14.3.2013 11:49

Jestli jste je měl celou dobu v pařníčku bez většího větrání (vysoká vzdušná vlhkost, relelativně málo světla a vzduch bez pohybu - výška 5-8 cm a jen děložní lístky - já ty rostlinky mívám utaženější, menší a už začínají strkat první pravý lístek) a přepíchl jste je do kelímku, který už není chráněný, mohou ležet proto, že nebyly na sušší vzduch okolo zvyklé a kořínky jim nejsou schopny dodat dostatečné množství vody. navíc, když na ně koukne trochu i sluníčko Zkuste jim ještě udělat něco jako foliáček. Jestli to tak děláte vždycky, může tam opravdu být nějaká choroba. Pokud je to houba, dost vyřeší Previcur.   

jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 6.254 (?), 14.3.2013 16:37

Kromě zde zmíněných chyb ještě 2:

1. Do kelímků nutno udělat otvory do dna cca 1cm2.

2. Nutno přiměřeně přitisknout, aby kořínky byly v kontaktu s půdou.

Když mám suchý substrát, po zasypání rostlinek zaleju řádně zvrchu, pak už jenom podmokem. Přepichuji do kelímků do 2/3 plných a pak dosypávám po děložní lístky, jak je třeba. J.

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3380) - 5.149 (?), 14.3.2013 17:37

Pane Jaroslave, opravdu nechápu proč bodu 1) a 2) říkáte chyby, když tyto nemají žádný vliv na vypěstování sazenic. Já nemám v kelímcích takové velké díry (mám 20 x menší) a zeminu k sazenicím nepřitiskuji (jen přeliji vodou) a přesto si myslím, že pěstuji úspěšně. Prostě každý pěstujeme jinak a všechny cesty jak se říká vedou do Říma.

Nr Big                   

jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 29.181 (?), 16.3.2013 17:45

Já zas nechápu, proč zeminu nepřitiskujete, když včera jste je přitisknul, jak jste psal. J.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5594) - 242.167 (?), 16.3.2013 18:14

Já taky nepřitiskuji, jen lehce obsypu aby rostlinka držela, proliji opatrně vodou, sazenička se pěkně obalí zeminou a pak již jen doplním zeminu která zalitím sedla.

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3380) - 5.149 (?), 16.3.2013 19:40

I nadále si myslím, že nepřitisknout zeminu k sazenici není žádná chyba, stejně tak jako zeminu přitisknout. Nejsem si vědom, že bych včera někde psal, že zeminu  k sazeničkám přitlačuji. 13.3.2013 jsem napsal:

...chytnu rostlinku za jeden z děložních lístků, spustím ji do kelímku jak chci hluboko (stále držím) a opatrně ji obsypávám ze všech stran (na obsypávání někdy používám kávovou lžičku). Potom vydatně zaliji. Lze použít i jinou metodu- naplnit kelímek vlhkým substrátem, udělat díru obyčejnou tužku, vložit sazenici a hlínu přitisknout...

Pěkný zbytek víkendu.

Mr Big

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5594) - 133.163 (?), 14.3.2013 13:08

Snažte se rostlinky spíše podebrat i s balem a ten následně opatrně odstranit, pomůže i kelímek s vodou. Prťavému rajčeti stačí trochu neopatrnosti a je po něm. I proto já osobně přepichuji až mají pravé lístky, v té době je již stonek pevnější. Osobně nemyslím že by vlhkost hrála v tomto případě roli, spíše bych tipl na nějakou tu chorobu nebo poškození kořínků rostlinek při přesazování.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz