Teplota v skleniku

honzel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (134) - 32.26 (?)
4.4.2015 20:48

Pro zajímavost - tady je letošní první polovina února. Je vidět, že skleník to nad nulou neudržel, a to je v Polabí. Přitápění jsem použít nechtěl. Rajčata jsem si tam troufnul letos zasadit až v březnu.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

eva.neuwirthova - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (345) - 147.46 (?), 22.4.2015 15:19

Mate foto, prosim? Jsem zenska, ma predstavivost je horsi (-:

honzel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (134) - 32.26 (?), 22.4.2015 22:02

Zkusím zítra nějaké fotky pořídit. Aspoň mě to donutí trochu něco na zahradě vyfotit, jinak v poslední době nějak nejsem schopen na to najít čas.Přitom jak se to hodí, když člověk třeba dělá plány, co kde pěstovat a jak se tomu kde dařilo apod., že.

honzel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (134) - 32.26 (?), 23.4.2015 17:09

Tak tady je pár obrázků. Lahve jsou do výše jednoho metru v první polovině skleníku, ve druhé asi do poloviny. Dříve jsem totiž měl skleník jen o délce 3m a po jeho prodloužení na 6m jsem ještě ve druhé polovině nedostavěl tak vysoký sloupec z lahví. V prvním roce se mi stalo to, že se v létě celá lahvová "zed" zřítila a spadla do velkých rajčat a paprik, no nebyl to radostný pohled. Po obnovení jsem podélně lahve přepásal napínacím drátem, který je pevně ukotven pomocí šroubů a hmoždinek ve zdi. Od té doby to tak mám asi 8 let.

severní strana u zdi
severní strana u zdi
jižní strana
jižní strana
rajče spencer
rajče spencer
klíčírna na regále nad lahvema
klíčírna na regále nad lahvema
jedna ze zde bydlících
jedna ze zde bydlících

honzel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (134) - 32.26 (?), 4.4.2015 20:48

Pro zajímavost - tady je letošní první polovina února. Je vidět, že skleník to nad nulou neudržel, a to je v Polabí. Přitápění jsem použít nechtěl. Rajčata jsem si tam troufnul letos zasadit až v březnu.

honzel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (134) - 32.26 (?), 5.4.2015 12:16

Neudělal jsem nakonec na uplynulou noc žádné další opatření. Nejnižší teplota ve skleníku byla 8 stupňů při venkovním kolísání kolem nuly. Aby to ve skleníku spadlo pod nulu, to by asi muselo být za současných podmínek veknu tak -10. Takže jde jen o ochranu proti nějakému "nastydnutí". Třeba u stévie se uvádí, že pod 5 stupněma hyne. U melounů myslím taky, u okurek a spoustě dalších nevím.  Otužilé papriky a rajčata podle mé zkušenosti snesou pokles téměř na nulu,. Můžete namítnout, že spousta sadby se dá dát doma k oknu, to určitě, ale vidím obrovský rozdíl mezi sadbou doma a ve skleníku nebo v pařeniští. Jinak ještě tak tři dny a takovéto věci snad nebude nutné řešit, doufejme leda až při zmrzlích venku.

Jinak metod ochran je spousta, jak je vidět i z této diskuze. Lahve s vodou, žehlička, infražárovky, zemní výměník, hnůj vespodu, sláma,  tráva, netkaná textilie, propanbutanové topení (pozor na cenu plynu), bublinková fólie na oknech...

giovanim - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (76) - 151.161 (?), 5.4.2015 12:51
tak dnes bolo -5 vonku max, uz vecer o 22:OO bolo -2, v skleniku 4°C, mal som poprykryvane vsetko+sviecky. Paradajky chytili fialovy odtien po tych chladnych nociach. Uz aby bol koniec...

honzel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (134) - 32.26 (?), 5.4.2015 14:03

Když se dívám na ta rajčata, ještě jsem si vzpomněl na jednu věc, kterou jsem kdysi s úspěchem použil ve starém folio-skleníku. Přikrýval jsem malé sazeničky skleněnými lahvemi (pak i třeba těmi velkými 5l) a mám dojem, že to byla ochrana velice účinná. Pak nezapomenout odkrýt, ale to je snad jasné.

giovanim - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (76) - 151.161 (?), 5.4.2015 14:12
u mna neaplikovatelne, kedze ich tam mam okolo 100

honzel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (134) - 32.26 (?), 5.4.2015 14:41

Mně takto jednou nastydla u okna v nevytápěné místnosti, kdy venku bylo asi -15 a studený vzduch proudil netěsným oknem přímo ma sazenice. Tak snad zvětšit počet vrstev, na noc lze použít všechno možné. Dobrá je třeba bublinková folie, staré deky (na pařeniště dávám na noc starý spacák). 

host - 254.19 (?), 7.4.2015 10:26

Tak tady pomůže jen pokud je to možné topit elektrickým ventilátorem. Ta spotřeba není tak velká, kor když tam je sazenic za nekolik set korun, nebo desítek eur.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?22.6.2025
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz