Teplota půdy a výsadba (nejen) rajčat
|
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3244) - 6.138 (?), 8.5.2021 21:30
Naprosto souhlasím s posledními 3 větami vašeho příspěvku. A vlastně to oceňuju, protože já zase rád píšu a hledám argumenty.
PéPé, všechno je tak, jak má být. Každý jsme nějaký, přes to vlak nejede. Není třeba se vysvětlovat: oživuje to diskuzi. Jasně, příspěvky o praktických řešeních problémů jsou důležitější a užitečnější. Ale tenhle, jak to říct?, emocionální rozměr hraje také celkem důležitou roli.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 133.197 (?), 8.5.2021 10:35
Asi bych tu biomasu ještě přelil vařící vodou, na tu dal vrstvu zeminy přikryl, a sadil tak za dva - tři dny, to by se snad měl rozjet proces fermentace, a tím výroba tepla ke kořenům. Ale prakticky jsem toto nikdy neprovaděl. Happy
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3244) - 6.138 (?), 8.5.2021 22:12
Jak zapravíte? A co je to "koňská dávka"?
To množství je důležité, protože močovina může obsahovat biuret (česky to neumím, právě jsem to vyhledal), tedy něco, co je pro rostliny jedovaté.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3244) - 6.138 (?), 8.5.2021 21:58
Vařící přímo ne, ale horkou. Ano, to mne také napadlo. Jenže když to nechám otevřené, to teplo půjde do ztracena (a kopat díru dvakrát, na to už nemám síly). Takže namíchat směs ve velké nádobě, nechat nějaký čas nastartovat proces fermentace a pak teprve vložit pod rajčata. Dobrý nápad, díky za něj.
Já spoléhám na to, že ta horká voda nějaké stupně přidá do té doby, než fermentace nastartuje. Určitě dost, aby neutrpěly chladový šok.
Zítra změřím a porovnám výsledky přikrytí záhonů netkanou. Možná to bude stačit, byl slunečný den. Ale noc má být tam nahoře dost studená. V čem je větší síla netkanky: v absorbci tepla či prevenci jeho ztráty?
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 133.197 (?), 9.5.2021 8:42
Já uvažoval nad tím, že se nebudou rajčata sadit přímo do té biomasy a hnoje, ale že budou odděleny vrstvou zeminy. Takže vlastně by to bylo při jednom trochu hlubším kopání. Jen nevím, jestli při okamžitém sázení po zalití horkou vodou, nemůže rostlinám ublížit uvolňující se čpavek. Happy.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3244) - 6.138 (?), 9.5.2021 23:10
Happy, to samozřejmě budou, tedy oddělené. Ale fermentaci myslím víc prospěje voda tak do 40°C. A čpavek to uvolní mnohem míň, i když si nemyslím (žádná zkušenost), že tohle je závažné nebezpečí. Ten hnůj je totiž několik let starý.
Moje obava je, že když to nechám otevřené, to teplo se ztratí. Zítra dojde na praktický test. Rozhodně dám vědět, jak to dopadá. Dneska jsem měřil denní teplotu půdy ve 20 cm, pod netkankou 10,2°C a na volno 9,8°C. To už je přijatelné, i když ne optimální. Dva hezké dny, které nás čekají, tomu určitě přispějí. Zítra půjde tak 10 rajčat do země. Přikryju je nahoře tunelem a dole netkankou. Tipuju, že je tak 80% šance, že si povedou dobře.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 63.72 (?), 16.5.2021 8:04
Milane, kolik ti stála ta černá netkaná? Docela by se mně hodila na chodníčky, aby mně tam nerostl plevel.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|