Sušení rajčat
|
|
 |
 |
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3373) - 5.149 (?) 29.8.2014 9:23
Přiznám se, že jsem letos ještě nesušil ani nebudu sušit žádná rajčata. Protože se nikdo nemá k tomu, aby odpověděl na tento dotaz, tak přidám pouze mé postřehy z minulých třech let, kdy jsem rajčata sušil.
1.Myslím si, že usušit rajčata jen na slunci u nás nelze. I při slunečných dnech (je potřeba minimálně tři takové dny po sobě) zůstává problémem následující noc, kdy většinou teploty klesají pod 20 °C a i když schováte předsušená rajčata do místnosti, tak enzymatické procesy pokračují a často se dužnina rozpadá a černá. Je nutno v noci jim přitopit, protože tropických nocí je u nás poskrovnu a ještě jsou v době, kdy rajčata k sušení nejsou ještě zralá.
2.Pro sušení jsem pěstoval San Marzano nano (větší odrůdy San Marzana zrají pozdě) a Napoli VF (obě odrůdy jsou v katalogu EU a pěstoval jsem je jako keříčkové). Teď je používám pro zavařování- půlená rajčata zalitá protlakem z rajčat s vyšší kyselostí. Letos jsem pěstoval takovou rodinnou odrůdu (z Gengelu), Roubíčkovo pupíkaté, které se svou strukturou podobá Mirkem propagované Novince Pridnestrovja. Přidávám nějaké obrázky.
Mr Big
|  | Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3373) - 5.149 (?), 29.8.2014 9:23
Přiznám se, že jsem letos ještě nesušil ani nebudu sušit žádná rajčata. Protože se nikdo nemá k tomu, aby odpověděl na tento dotaz, tak přidám pouze mé postřehy z minulých třech let, kdy jsem rajčata sušil.
1.Myslím si, že usušit rajčata jen na slunci u nás nelze. I při slunečných dnech (je potřeba minimálně tři takové dny po sobě) zůstává problémem následující noc, kdy většinou teploty klesají pod 20 °C a i když schováte předsušená rajčata do místnosti, tak enzymatické procesy pokračují a často se dužnina rozpadá a černá. Je nutno v noci jim přitopit, protože tropických nocí je u nás poskrovnu a ještě jsou v době, kdy rajčata k sušení nejsou ještě zralá.
2.Pro sušení jsem pěstoval San Marzano nano (větší odrůdy San Marzana zrají pozdě) a Napoli VF (obě odrůdy jsou v katalogu EU a pěstoval jsem je jako keříčkové). Teď je používám pro zavařování- půlená rajčata zalitá protlakem z rajčat s vyšší kyselostí. Letos jsem pěstoval takovou rodinnou odrůdu (z Gengelu), Roubíčkovo pupíkaté, které se svou strukturou podobá Mirkem propagované Novince Pridnestrovja. Přidávám nějaké obrázky.
Mr Big
|  |
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 185.138 (?), 30.8.2014 21:06
Dokumentaci nemám, předloni jsem sušila půlky menších rajčat s odebranou vodnatou dužinou. Vejdou se tři rošty do trouby. Ale musí to být trouba s možností topit dole a ventilátor bez topení, lehce pootevřená (dávám kvedlačku). V té suším i hrušky. Vzhledem k možnosti koupit profi sušená rajčata za pár korun už to dělat nebudu. Musíte pořád hlídat, pořád je to málo a pak najednou jsou některá moc. Horkovzdušný ventilátor je příliš silný, snadno připaluje, nebo u hrušek peče a karamelizuje.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 243.114 (?), 31.8.2014 0:07
Suším rajčata v sušičce Ezidry snackmaster FD 500. Rajčata nakrájím na mandolíně na centimetrové plátky, suším dvanáct plat najednou, suší se i dva dny v kuse. Většinou suším plátky biftekových rajčat, zkoušela jsem i půlky rajčat Spencer.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 78.34 (?), 1.9.2014 13:50
Každý doporučuje na sušeni rajčata San Marzano, mně se ale nejvíc osvědčila masitá Beefmaster. Mají k tomu všechny předpoklady - jsou sladká, mají málo šťávy, tenoučkou slupku - a vzhledem k jejich velikosti velmi optimální poměr slupky k dužině. Krájím je na plátky asi 1 cm široké, suším v horkovzdušné troubě - mírně pootevřená, na 60 - 70°C, jsou hotová cca za 5 hodin. Dávám je na dva rošty - může se i na plechy vyložené pečícím papírem, ale trvá to o něco déle.
|
|
 |
|
 |
 |
|
tovog - Bronzový Zahrádkář (54) - 57.75 (?), 7.9.2014 12:14
Tohle téma mě také zajímá, i když letos s tím počasím je to pasé. Rajčata jsou kaput a v říjnu, kdy začnem topit, už nebude co sušit. Máme síťky na topení.
Sušit na slunci a větru znám jedinou možnost a sice rajčata prostě neotrhat. Uschnou přímo na větvičce. Předpokládám, že se to týká hlavně těch menších. Sám to ale nemám vyzkoušeno, nezbude jich u nás tolik, aby se neotrhaly všechny.
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|