Špatně zaštípnuté rajčata

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3373) - 173.17 (?) 
15.6.2015 19:14

Paní Jano,

v té Americe je to asi tradice. Ono každý týden vyvázat a vyštípat zálistky u více jak dvou set rostlin rajčat není až zas tak snadné. A někteří pěstují i více než pět set rajčat, která dodávají na farmářské trhy. Například paní Carolyn je z farmářské rodiny kde se každý rok pěstovalo cca 1000 rostlin.

Vladimír 

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3373) - 173.17 (?), 15.6.2015 18:57

Odpovídat může každý, názory mohou být různé a když někdo má jiný názor, tak se není potřeba urážet. Vždyť je to jen diskuze ve které jsou většinou názory rozdílné. Pokud by byly shodné, tak by žádná diskuze nebyla. Toto je vzkaz pro pana PP.

Vladimír

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6654) - 9.135 (?), 15.6.2015 19:26

To je krapet nepochopení, já jsem dalek toho se nějak urážet. Tazatel se toho chudák moc nedozvěděl. Tedy spíše naopak, dozvěděl se tolik, že má teď víc informací, než potřebuje. Má to tak 50/50 - jeden nebo víc. Jak se správně usnesl, udělá test a zjistí, co mu nejlíp půjde. Jen mám připomínku k tvrzení, že cherry se dají vést na více výhonů, protože jsou malá. Malé jsou kuličky, ale rostliny jsou u některých jak telata, kam se na ně hrabe Stupické. Tuším Goldkrone nebo Perun udělají i na jeden výhon takovou houštinu, že sklidit to je skoro boj.

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3373) - 173.17 (?), 15.6.2015 19:57

Vedení na více výhonů neznamená, že zálistky nejsou na těchtro výhonech zaštipovány. Pokud jde o Goldkrone nebo Perun, tak jsem nezaznamenal že by byla tato rajčata nějak příliš hustá.

Vladimír

vimon - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (407) - 237.97 (?), 16.6.2015 6:02

Souhlasím s p.Vladimírem, že Goldkrone není příliš husté. Sázím je dokonce po 2 nebo i po 3 a nijak s nimi nemusím bojovat. Běžné vyštipování zálistků a ve výši 2m zastřižení. Pokud mi nějaký přeroste zvlášť ke konci sezony, tak se také nic neděje.

Goldkrone
Goldkrone

Honza z Polabí - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (144) - 167.137 (?), 16.6.2015 13:26

Fotografie které jsem dal v příspěvku výše nejsou z Toskánska. Pochopitelně píši o možnostech v mých podmínkách a ne v podmínkách Vysočiny, které vůbec neznám. Tvrzení že kořen rajčete vyživý pouze jeden výhon prostě není pravda. Na té třetí fotce jsem ted napočítal minimálně 20 plně vyvinutých masitých rajčat. Nevím, kolik už jich bylo utržených.
Např. i na webu Irinas Tomaten kteří pěstují rajčata u Regensburgu tedy v žádné Itálii jsem kdysi četl - "je možné pěstovat na dva až tři výhony ". Mimochodem počátkem července zveřejní termíny prohlídek jejich farmy v 2015, cena je 15€ na osobu, děti do 16 let zdarma, tak kdyby si někdo chtěl udělat výlet do Bavorska pár km za hranice k profesionálům má možnost.

host - 89.153 (?), 19.6.2015 16:25

Pěstuji na 3 výhony, u šery i na víc. 600m nad mořem. Musí být hodně hnojená půda, a vše roste a dozrává. Honza Vysočina

host - 243.114 (?), 19.6.2015 17:35

Dělám to také tak, je potřeba dostatečně hnojit a zalévat.

Dave3 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (102) - 220.132 (?), 22.6.2015 16:39

Na záhonku už nám nezbylo místo, tak jsem dal jedno rajče dál do zahrady, kde už jsou stromy. Má tam slunečno zhruba tak od 8mi ráno možná do 5ti odpoledne. Přes den sem tam nějaká drobnější větvička ještě může dělat slabý stín.

A můj dotaz zní, jak dobré či špatné místo to pro něj je? Výživu má dobrou, dal jsem i mulč, letos poprvé, zkušebně. Když bych vedl více výhonů, třeba tak jako Teta Jana, fungovalo by to? Co myslíte? A nebo 2 výhony k jedné opoře. Původně jsem chtěl nechat houštinu bez vylamování, ale po přečtení tohoto vlákna si už nejsem tak jistý. Pomůžete mi prosím vyřešit mé malé dilema?

P.S. plody této odrůdy by pravděpodobně měly být nějaké střední velikosti, spíše menší asi při tom větším množství.. tak si říkám, jestli já náhodou nemám cherry :D ale nikdy jsem je jako cherry nepěstoval a divil se, proč se vijany táhnou do vrchu a pak ulomí

Díky, Dave

host - 254.91 (?), 22.6.2015 22:59

Rok co rok pěstuji pod stejným stromem 2 sazenice rajčat.Vždy plně dozrají a navíc je vyvazuji k větvím nad nimi.Častěji je zalévám, ale to že nemají celodenní světlo jim nevadí.přikládám fotečku Míla

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz