Semenaření

host - 147.246 (?)
20.3.2017 8:36

Děkuji moc za radu, ušetřil jste mi práci,  já bych je celé zabalila do netkanky a ještě je svázala dole. Na zahradu mi svítí sluníčko od rána do večera, takže by se mi vyjany s květy na 100% uvařily. Hana

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3376) - 173.17 (?), 8.3.2016 22:16

Paní Hano, pokud Vám mohu poradit, tak neodebírejte semena z hybridů F1. Není pravda.že tzv. F2 mají stejné vlastnosti jako F1, to už věděl v devatenáctém století opat kláštera na Starém Brně, uznávaný zakladatel genetiky J.G.Mendel. Existuje dost nehybridních rajčat při pěstování kterých se můžete smysluplně bavit semenařením.

Vladimír

host - 252.4 (?), 9.3.2016 11:17

Vím, že nemám semenařit F1. Píší to všude. Další generace je vždy sázka do loterie. Poznala jsem to u Tornáda F1, které se mi vysemenilo na záhoně. Většina rostlin byla v pořádku, kromě jedné, na které vyrostly pouze 4 chery rajčátka. Snažim se kupovat nehybridní odrůdy.  Ale třeba u paprik, salátovek a nakladaček je to docela problém. H.K.

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3376) - 173.17 (?), 9.3.2016 16:37

Opravdu problém je u okurek nakladaček tak i okurek salátových. V České republice se již několik let nemnoží nehybridní odrůdy této zeleniny. Buďme rádi, že už nemusíme pěstovat odrůdy jako byly Bilské, Mělnické nebo i Znojemské. Hybridní odrůdy jsou podstatně úrodnější, odolnější vůči nepříznivým ppodmínkám a plísni a také tak nehořknou. Stejně je tomu u polních, pařeništních a skleníkových salátových okurek. Nějakého semenaření okurek se klidně vzdejte, stejně by to bylo značně náročné (okurky nejsou samosprašné a proto by bylo nutné ruční opylování) a výsledek nic moc.

S paprikami je to úplně jiné. Existuje docela solidní sortiment českých nehybridních odrůd, jejichž semena lze v semenářských obchodech koupit. Zde na tomto webu ve vláknech o paprikách píše řada přispěvatelů o tom, že si sami množí semena cizích odrůd a jistě by Vám pro začátek s pár semeny vypomohli. K tomu abyste s nimi mohla soukromě komunikovat musíte být přihlášena na tomto webu.

Vladimír

host - 252.4 (?), 10.3.2016 8:11

Okurky se pokusím vyselektovet s toho co mám. U paprik uvidíme. Ted' mají 5cm. Rajčata z vlastních semen jsou ve fázi děložních lístků. Vysela jsem ještě 3x tornádo, 3x stupice, 3x porýní, 3x goldkrone a 6x divoké. S těmi mími asi 60 rajčat. Přihlásit jsem se nezkoušela. Většinou to chce e-mail. H.K.

host - 147.246 (?), 19.3.2017 7:27

Dobrý den, můžete mi prosím Vás poradit, od kdy do kdy musí být přikryté sazenice nehybridních rajčat k získání semen. Děkuji Hana.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6662) - 9.135 (?), 19.3.2017 8:03

Čím přikryté, proč přikryté, jak přikryté?

host - 147.246 (?), 19.3.2017 14:56

Netkanou bílou fólií, jinak by je mohli opylit čmeláci.

host - 173.17 (?), 19.3.2017 16:40

Stačí dát sáček na květenství než se rozvije první květ. Zkoušel jsem sáčky z netkané textilie, ale květy se v nich při slunečném počasí uvařily (vysoká teplota včetně vlhkost). Teď používám sáčky ušité ze staré záclony.  Používám také velké sáčky do kterých na jaře zabalím celé vrcholy rostlin. Vypadá to jako takové velké zvony nahoře zavázané ze spodu volné. Žádný čmelák nemá tendenci nalétávat na květy odspodu.

Vladimír

host - 147.246 (?), 20.3.2017 8:36

Děkuji moc za radu, ušetřil jste mi práci,  já bych je celé zabalila do netkanky a ještě je svázala dole. Na zahradu mi svítí sluníčko od rána do večera, takže by se mi vyjany s květy na 100% uvařily. Hana

host - 14.170 (?), 9.3.2016 18:20

Právěže některé F1 hybridy v druhé generaci moc neštěpí. Množím takto rajče Tomatoberry. Příměsy poznám podle listu a pomalejšího vzcházení (vzchází extrémě rychle). Podobně lze využít semena z paprik Ramiro ze supermarketu (pozdní skleníková). Další gemerace ale už jsou horší. V.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz