Semenaření
|
|
 |
 |
host - 234.228 (?) 10.3.2016 9:35
Jestli, pane Vladimíre, patřila Vaše reakce ke mně, tak bych ráda řekla, že mě to baví, jelikož u nakládaček je výsledek opravdu dobrý. Hadovky jsem zkusila jen jednou a více nepokračovala. Ani já toto nenazývám semenařením, to se jen táhne název vlákna. Je to činnost jen pro moji potřebu, takže možná i proto, že částku za dva nebo tři sáčky originálu použiji na jeden sáček s pěti semeny nějakých rajčat. Genetiku jsem dávno již tomu měla na vysoké škole, takže dosud takzv.vím, oč tu běží, ale není vše jen dobře nebo špatně, matka příroda to často zařídí i jinak (náhodné mutace atd.). V.L.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3382) - 173.17 (?), 9.3.2016 19:35
Ano, zde na internetu se traduje, že zrovna Tomatoberry F2 je stejné jako Tomatoberry F1. Já tomu, že Tomatoberry F2 je ve druhé generaci stejné jako F1nemohu věřit už proto, že to není podle zákonů genetiky možné. Plody sice vypadají stejně, mají stejnou barvu a tvar, ale jak je to s ostatními vlastnostmi. Kdo posoudil jestli je chuť totožná, jestli je úrodnost stejná, jestli velikost a počet plodů na vijanu je stejná, jak je to s jejich odolností k chorobám, vitalita rostlin, atd. To všechno je Mendel a jeho genetika.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 14.170 (?), 9.3.2016 20:15
No jistěže tam nějaké změny proběhnou, ale překvapilo mě jak minimální. Zeleninu mám pro svou spotřebu. Úrodnost, délku vijanu a chuť mají podle mě velmi dobrou. Jsou i celkem odolné k chladu. Poslední zelená rajčátka jsem sklízel na Martina, kdy už byly ostatní odrůdy KO. Proti jiným cherry byly schopny dojít a být chutná. Rozhodně je pro mě cennější druhá generace Tomatoberry než třeba Perun.
V.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář (883) - 142.1 (?), 9.3.2016 20:47
V genetice jsme se učili, že vlohy se v F2 generaci štěpí v poměru 1:2:1. To jde o jednu vlastnost, např. velikost plodů, další vlastností je třeba úrodnost, odolnost k chorobám... Každá rostlina má stovky genů, ty se v další generaci různě nakombinují, takže rostliny si jsou zdánlivě podobné, jen některé se výrazně odlišují. Třeba kamarádka vysela v F2 Sl. Děvočku, z většiny rostlin vyrostlo něco podobného Děvočce, ze dvou rostlin ji vyrostlo rajče s velkými suchými plody, vhodnými do omáčky.
K okurkám: Ve známém časopise pro amatérské pěstitele jsem se již před lety dočetla, že se nedoporučují přesevy hybridních okurek, že může dojít k vyštěpení rostlin se zcela nepoživatelnými plody pro hořkost. Hybridy mohou mít rostliny s hořkými plody v rodičovských generacích. J.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 234.228 (?), 9.3.2016 21:21
Ohledně přesevu nakládaček Dalila F1- již několikátý rok používám metodu půl na půl. Jeden řádek originál, druhý řádek naproti přesev F2. Mám tak srovnání a ten kdo to neví, tak nevidí rozdíl. Semena F2 použiji tak 2-3 roky, dokud nedojdou. Pak zas z originálu udělám nová. I v přesevu se vyskytují trojité svazky plodů, okurka téměř za každým listem, vzhled i chuť zcela stejné. Rozdíly asi nějaké budou, já je však nepozoruji. U hadovek se tento postup výrazně neosvědčil, potomci MartyF1 byli téměř neplodní, rostliny pěkné, ale s minimem netypických plodů. V.L.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3382) - 173.17 (?), 10.3.2016 0:05
Docela Vás obdivuji. Takový pokus bych nikdy nedělal, bylo by mně líto času i místa. Baví Vás to nebo máte jiný důvod? Semenaření se tomu asi nedá říkat, těžko byste mohl semena z těchto okurek někomu nabídnout.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 184.133 (?), 10.3.2016 8:53
Žijeme v úžasné době. Už se nemusíme ohlížet na to, jestli pěstujeme výkonné, kvalitu a výnos zaručující odrůdy, můžeme s určitou skepsí opravovat tvrzení šlechtitelů a těch pěstitelů, kteří jsou na kvalitě originálních osiv závislí, že přesevy hybridů a též odrůd zejména cizosprašných rostlin nefungují tak jako originály. V případě našeho nezdaru nám svou produkcí nahradí naše propadáky. Máme spoustu času, proč ho tedy nevěnovat na ověřování si dávno prozkoumaných slepých uliček. Nežijeme (až na výjimky) v komunitách uzavřených a závislých jen na své produkci, na jejím množství, vnější i vnitřní kvalitě a nutriční hodnotě, jakou dovolí daný ročník. Tam je i čas mnohem cennější. Můžeme nechat shnít celou úrodu jen proto, že trpíme určitou formou chemofobie, že se bojíme přípravků, které jsou povoleny na OR. Vedle toho používáme směsi něčeho, co obyčejně před návratem do životního prostředí prochází čističkami, kdy nám zas tak moc nevadí, že klávesnice, počítač, naše oděvy, spousta věcí týkající se hygieny, zkrášlování člověka (žen), obaly a mnoho dalšího nepochybně pochází z chemického průmyslu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 234.228 (?), 10.3.2016 9:35
Jestli, pane Vladimíre, patřila Vaše reakce ke mně, tak bych ráda řekla, že mě to baví, jelikož u nakládaček je výsledek opravdu dobrý. Hadovky jsem zkusila jen jednou a více nepokračovala. Ani já toto nenazývám semenařením, to se jen táhne název vlákna. Je to činnost jen pro moji potřebu, takže možná i proto, že částku za dva nebo tři sáčky originálu použiji na jeden sáček s pěti semeny nějakých rajčat. Genetiku jsem dávno již tomu měla na vysoké škole, takže dosud takzv.vím, oč tu běží, ale není vše jen dobře nebo špatně, matka příroda to často zařídí i jinak (náhodné mutace atd.). V.L.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 252.4 (?), 10.3.2016 8:42
2014 jsem měla z 10 hadovek takovou úrodu, že jsem to rozdávala. Ale nevím co to bylo za odrůdu. 2015 jsem koupila Saladina. Sklidila jsem 2 okurky.. Semena nebyli v žádné. Letos mám myslím Lídii F1. Nakladačky byly o dost plodnější, mám 20 malých skleniček a zbylo i na chroupání. H.K.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 252.4 (?), 10.3.2016 8:50
Zapoměla jsem dodat, že plody byli téměř bez semen. Celý srpen jsem je zalévala hadicí ke kořenům. U nás bylo spodní vody dost. H.K.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 184.133 (?), 10.3.2016 8:58
Odrůdy okurek mohou být partenokarpické, vytvářejí plody i bez opylení a tedy i bez semen. Včela v porostu takových okurek nadělá spostu škod, plody mívají dík tvorbě semen netypické a nestandardní tvary.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|