Rýchlenie rajčín pre rok 2020



Elen. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (158) - 126.28 (?)
31.5.2020 11:31

Děkuji, Evo, za vyčerpávající odpověď i s perfektní fotodokumentací. Je to důmyslné, jednoduché a bezvadně funkční řešení, dokonalé! yes

Elen

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8   
                     
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (737) - 2.255 (?), 10.5.2020 21:17

Ellen, Čerň rajčinová, čiže Cladosporium fulvum to nie je, tá sa v skleníku obyčajne začína vyskytovať až koncom júla a vyzerá celkom inak- treba pozrieť obr. na nete. Môže to byť ale nejaký druh bakteriozy- ťažko povedať akej. Skúste rastlinu izolovať a postriekať nejakým biovýluhom napr (škorica plus hrebíčky,- dostať tuším aj kúpiť) prípdo zálievky pridať aspirín.

 Prajem veľa úspechov v pestovaní.

    Eva T.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (737) - 2.255 (?), 10.5.2020 22:17

Ellen, nemám moc času chodiť na toto fórum, tak odpisujem až teraz. Takéto skoré novembrové výsevy sú vhodné iba pre hobby fanatikov a dôchodcov, ako som ja. Určite sa finančne nevyplatia. A učiť sa na vlastných chybách. Preto aj ja stále hľadám čo najvhodnejšie odrody na pestovanie za oknom. K budúcemu roku vysejem v novembri oveľa menej odrôd- asi iba Sophie´s Choice, Uralskyi Ranyi a nejaké 3 druhy vzácnych hybridov na množenie. 

Molice sú pri takýchto skorých výsevoch občas problém, najmä pri vlaňajšej miernej zime prežili.Treba ich včas monitorovať žltými lepovými doskami a nedopustiť, aby sa rozmnožili, ťažko sa potom ničia, chémia na ne moc nepomáha.Objavili sa aj u mňa, ale nie v takom množstve, aby sa to nedalo ukočírovať.Navyše väčšinu deteminantných už pomaly končí, tak ich nemilosrdne začínam likvidovať.  všetky 4 tyčkové som presunula do skleníka tam pokračujú - kvitnú a zasadajú zo spodných nechaných výhonov. Na južnom okne mám už len Uralskyi Ranyi, Magliu Rosu, keďže je semideterminantná a posadená vo väčšom kvetináči bez dna, tak ju o týždeň iba presuniem von a zapustím čiastočne do zeme. Vlani mi takto rodila až do jesene. Ešte Window Dwarf má zasadnutých veľa plodov, ktoré nechám dozrieť a podobne aj Soph. Ch. V skleníku mám ešte v kvetináči Mong. Karlik a Early Tanana - tie tam necám doplodiť iba do konca mája príp podľa podmienok a miesta do polovice júna.

 Chuť je tento rok dobrá, mali teraz na jar veľa slnka na južnom okne a dodávala som im draslík a fosfor v zálievke z výluhu popola abanánových šupiek.Od polovice marca do teraz som obrala vyše 6 kg rajčín. 

Každým rokom sa mi zdajú byť vonku horšie podmienky na pestovanie- extrémne sucho, príp. prívalový dážď, časté krúpy, vetry, výkyvy teplôt, veľké rozdiely medzi dennými a nočnými teplotami,  a predpovede nie sú optimistické ani na jún. Vonku mám už 3 týždne vysadených 20 rastlín v nádobách bez dna- cez chladné noci ich prikrývam kartónovými škatuľami, zatiaľ vyzerajú Ok, dokonca aj kus podrástli a začínajú kvitnúť. Tie čo prenášam na noc do skleníka(nádoby sú zase bez dna- samozrejme s podmiskou, prekorenené až po spodok) majú už väčšinou rozkvitnutý 3. vijan a nasadených veľa plodov. Ešteže ten skleník to istí. 

Prajem veľa trpezlivosti a radosti z vlastných výpestkov. Eva T.

UralskyiRanyi na 1. mája za oknom
UralskyiRanyi na 1. mája za oknom
Uralskyi Ranyi detail
Uralskyi Ranyi detail
Purple Heart Dwarf
Purple Heart Dwarf
Purple Heart Dwarf
Purple Heart Dwarf
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2746) - 6.138 (?), 11.5.2020 4:46

Musím s Evou souhlasit: je to koníček pro ty, kteří nechtějí peníze, naopak jsou ochotní něco do něj investovat, a mají opravdu spoustu volného času.

Moje listopadové výsevy Startek si odbyly tu hlavní sezónu zrání a protože jsem je z prostorových důvodů musel zaštípnout ve všech vrcholcích, nebudou toho už moc mít - nemají na čem kvést. Skleníkové Nelinka a Strabena mají plody až na koncích a rozvíjejí je vlastně v polotmě nad horním okrajem okna. Měly už být všechny dávno na balkóně, aby mohly vyrazit nové vrcholy, ale ten je stále obsazen sazenicemi pro příbuzné a přátele, které nemohly jít do zahrad kvůli zmrzlým.sad

Od 7.4. do včerejšího dne jsem sklidil 3 122 gramů rajčat, chuťově velmi slušných: nejlepší známka 7 či 7,5, nejhorší 4. Má to tedy cenu? Moje odpověď je jednoznačná: je to paráda už jen pozorovat, když rostou jak by měly. A mít každé ráno čerstvě utržená rajčátka k snídani? Fantazie. Ale nedá se to vůbec vyjádřit finančně. Není to tak drahý koníček, sjezdové lyžování je několikanásobně dražší, ale o láci se taky nedá mluvit.

A je tu ještě jedna pozitivní věc: mám plnou hlavu praktických problémů ve vztahu k pěstování nejen rajčat a koronavirus, pro mne vlastně více-méně smrtelná hrozba, jede jen na vedlejší koleji číslo 6.smiley

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 126.28 (?), 11.5.2020 14:49

Děkuji, Evo a Milane za odpovědi.

No, nejsem důchodce, mám malé děti, a svůj jarní rajčatový start jsem trochu přepálila. Moc mě to všechno kolem baví, ale je to teda spousta práce, hlíny, času... Vidím, že skleník by mi asi hodně pomohl, nebo aspoň slunné závětří, ale tam mají teď děti trampolínu, to budu muset ještě pár let počkat.

Našla jsem ten přípravek se skořicovým olejem, ale v místním zahradnictví ho nemají. Jestli by Vás to, Evo, neobtěžovalo, mohla byste sem prosím napsat jak si vyrobit ten výluh? Na internetu jsem našla návod jen na výluhy jako léčivo pro lidi. A zaujal mě i ten výluh z banánových slupek - nebojíte se reziduí různých postřiků? Banány jsou prý jedno z nejvíce chemicky ošetřovaných ovocí...

Věřím, že jen co přejdou poslední chladné noci, bude líp. Mě i rajčatům venku smiley

Díky za podporu, Elen

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (737) - 69.24 (?), 24.5.2020 6:31

Elen, o tom škoricovo - klinčekovom výluhu som počula v receptári, čo som si iba poznačila- 15 g mletej zmesi dať lúhovať do 1 l prevarenej vody 1 deň, postrek opakovať za 10-14 dní. Ešte som sama neskúšala, ak bude nutné, vyskúšam.

Piatok som dala natrvalo von Window Dwarf pestovanú za oknom s občasným letnením vonku. Celkom podarená determinantná odroda, doteraz som obrala z tohto koreňa asi 1 kg, prvé dozreli koncom apríla. Väčšina z asi 200 koreňov konečne vysadená. Niektoré som dávala von ešte pred 3 týždňami pri východnom múriku - celkom odvtedy podrástli. Nadpolovičná väčšina je vysadených v kýbloch bez dna-okrem iných výhod slúžia aj ako zábrana našej poľovníčke Daisy ich vyhrabávať.

Keďže včera a dnes poprchá, bola som skontrolovať môj studený skleník- už sa začína podobať na džungľu. Väčšina rastlín je z výsevov začiatkom februára, alebo množenia zo zálistkov. Sú tam presadené aj 3 materské rastliny z novembrového výsevu, ktoré plodili za oknom od polovice marca - zakrátené za 3.-4 vijanom. Veselo obrážajú zospodu a dobre sa aklimatizovali.

           Eva


Window Dwarf
Window Dwarf
Pri zídke- otužilci
Pri zídke- otužilci
Dwarf Purple Heart vysadená vo vedre bez dna
Dwarf Purple Heart vysadená vo vedre bez dna
Skleník
Skleník
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Elen. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (158) - 126.28 (?), 28.5.2020 15:21

Děkuju Evo, ten výluh jsem vyzkoušela, krásně voní smiley Už předtím, když jsem přenášela rostliny ven, jsem je osprchovala vlažnou vodou a den nato postříkala Bioolem. Po několika dnech jsem si pár molic opět všimla, tak jsem dala ten výluh a jak píšete, budu za 10 – 14 opakovat, protože molice tam ještě trochu jsou, možná se jich nezbavím úplně, ale kdyby se udržely takto pod kontrolou, tak by to šlo.

Často tu čtu od různých lidí o květináčích bez dna – jak to v praxi děláte? Odřezáváte dna nádob, ve kterých předtím pěstujete? To mi přijde např. u 7,5l květináčů, ve kterých jsem měla doma ty listopadové výsevy, docela drahý špás, dělat to tak každoročně... Nebo máte sadu květináčů se dnem na předpěstování a jinou sadu bez dna na vysazení ven? (např. podle předchozích fotek má paní Eva některá rajčata v běžných stavebních kýblech.) Nebo je to dno nějak odendavací?

Díky, Elen

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2746) - 6.138 (?), 28.5.2020 23:01

Elen, tu samou otázku mám i já.

Ovšem napadlo mne i řešení: dostávám - zdarma - 10l kbelíky na kysané zelí atp. z hospody, kde se vaří. Takže jen trocha práce. Pro normální použití do nich vrtám díry.

Možná jste objevila díru na trhu: profesionální květináče s odejímatelným dnem, eventuálně i s alternativou plné/děrované, by možná šly docela na odbyt. Nebo už je někdo vyrábí?

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (737) - 16.55 (?), 30.5.2020 21:37

Elen, ja si dopredu odbrúsim karbobrúskou temer celé dno(viď. obr.), tak, aby som provizórne mohla dať miesto dna kúsok kartónu(ideálne od vajec) pod takto upravený kvetináč, alebo kýbel dám ešte podmisku, naplním substrátom a zasadím sadenicu. V takejto nádobe môžem potom rastliny otužovať a ľubovľne prenášať, za vhodného počasia vysadiť aj s tým istým verom čiastočným zapustením do zeme, príp. aj bez zapustenia. Korene môžu prerásť do väčšej hĺbky a netreba taj často polievať.(pri sadení možno zbytky kartónu odstrániť, niekedy netreba, je už aj ten celý prerastený koreňmi.

Často používam na takéto účelyaj kýbliky od kvetov z BILLY, ktoré vyhadzujú.

Odbrúsený kýblik
Odbrúsený kýblik
Prekorenené dno
Prekorenené dno
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Elen. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (158) - 126.28 (?), 31.5.2020 11:31

Děkuji, Evo, za vyčerpávající odpověď i s perfektní fotodokumentací. Je to důmyslné, jednoduché a bezvadně funkční řešení, dokonalé! yes

Elen

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
<  6,  7,  8   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika