Roubování okurek na tykev 2014
|
|
 |
 |
host - 142.1 (?) 25.4.2015 22:12
Již dokončuji letošní roubování, mám ještě asi šest podnoží, tři okurky odrůdy Diva. Podnože jsem zatím umístila na chladné okno. Předpokládám, že na zbylé podnož naroubuji postranní zálistky ze svých roubovaných okurek, které již rostou ve skleníku. Omotávala jsem letos třemi materiály. Mikrotenovou páskou nastříhanou ze sáčků, potravinářskou folií na špulce uříznotou nožem i se špulkou a nastříhanou latexovou vyšetřovací rukavicí. Všechny způsoby mají svá pozitiva a negativa. Celkem dobře se mi pracuje s rukavicemi, jejich výhodou je, že se nezařezávají do sílící podnože.
V týdnu jsem mluvila s pánem, který též úspěšně roubuje okurky. Donesl mi brčka k pítí o větším průměru než nejčastěji prodávaná, říkal mi, že brčka nastříhá na kousky, podélně rozstříhne a vzniklou stáčející se dutinkou k sobě zafixuje podnož a roub, potom ovazuje, prý to urychlí práci. Neumím si to dobře představit, neviděla jsem naživo.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
Martin16 - (20) - 116.233 (?), 19.4.2015 9:30
Moc dík za rady p. Jiřine, rouboval som podľa Vás - 10 uhoriek a 22 melónov. Roubováno pred 10 dnami. Uhorky sa chytili pravdepodobne všetky (už tlačia druhý list, jednu som skúsil odmotať pásku a bola zrastená, ale pre istotu som ju tam ešte vrátil. Melóny sa 2 nechytili a jeden da mi podarilo zlomiť záclonou.
Rouboval som prakticky z nutnosti. Nebolo to v pláne ale prvý výsev ako uhoriek tak melónov zrušilo padanie klíčnych rastlín (prežili 2 uhorky) tak son narýchlo vysial semená ktoré zostali. Ako podnož som použil tekvicu hokkaido semená z kúpenej tekvice. Povedal som si ze za ten pokus nič nedám (len pár centov an semená) a možno sa to chytne. Nafoototím o týždeň, sestra už má foťák zbalený na výlet do Londína.
Martin
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 142.1 (?), 25.4.2015 22:12
Již dokončuji letošní roubování, mám ještě asi šest podnoží, tři okurky odrůdy Diva. Podnože jsem zatím umístila na chladné okno. Předpokládám, že na zbylé podnož naroubuji postranní zálistky ze svých roubovaných okurek, které již rostou ve skleníku. Omotávala jsem letos třemi materiály. Mikrotenovou páskou nastříhanou ze sáčků, potravinářskou folií na špulce uříznotou nožem i se špulkou a nastříhanou latexovou vyšetřovací rukavicí. Všechny způsoby mají svá pozitiva a negativa. Celkem dobře se mi pracuje s rukavicemi, jejich výhodou je, že se nezařezávají do sílící podnože.
V týdnu jsem mluvila s pánem, který též úspěšně roubuje okurky. Donesl mi brčka k pítí o větším průměru než nejčastěji prodávaná, říkal mi, že brčka nastříhá na kousky, podélně rozstříhne a vzniklou stáčející se dutinkou k sobě zafixuje podnož a roub, potom ovazuje, prý to urychlí práci. Neumím si to dobře představit, neviděla jsem naživo.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Martin16 - (20) - 74.73 (?), 3.5.2015 15:02
Tak prikladám sľúbené foto. Pre porovnanie aj nerouovaná uhorka z prvého výsevu (výsev o mesiac skôr ako tá čo bola naroubovaná).
Bohužiaľ, melóny sa nakoniec na tekvicu hokkaido nechytili - len sa tak tvárili a po odviazaní pásky a roubovacie miesta opať rozpojili - zrástli teda len čiastočne, nepomohlo ani to že som pásku nechal dlhšie.
vľavo roubovaná a vpravo neroubovaná uhorka
Martin
|
|
 |
|
 |
 |
|
eva@azams. cz - (4) - 3.1 (?), 18.5.2015 21:39
Dobrý den, za jak dlouho se odstraní vrchol tykve při roubování jazýčkovou metodou? Ve stejnou dobu jako kořeny okurky?
A nezkoušel někdo zasadit tykev přímo k okurce, do jednoho květináčku?
Děkuji vám. Eva
|
|
 |
|
 |
 |
|
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář (883) - 142.1 (?), 18.5.2015 21:59
Vrchol tykve odstraňuji asi po deseti dnech, kořen okurky asi po 14 dnech od roubování. Ideální je, pokud vidíte z paty tykve vyrůstat nové kořeny, to si můžete být jistá, že je kořen funkční a že okurku uživí po odstranění jejího kořene.
Se zasazenými rostlinami v jednom květináči by se mi špatně pracovalo, nezkoušela jsem.
Projděte si moje příspěvky z r. 2012 a 2013, tam je vše podrobně popsané. Jiřina.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 60.183 (?), 24.5.2015 16:55
Zdravím, rád bych se jen zeptal co se dělá s kořenem okurky u jazýčkové metody? Děkuji
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Felima - (29) - 117.2 (?), 21.3.2016 12:49
Zdravím paní Jiřino.S roubováním máte docela slušné úspěchy.Můžete mi poradit co je špatně, když mi všechny naroubované rostlinky v místě roubování uhnijou?Roubuji všemi možnými způsoby co jsem na netu našla a vždy to dopadne stejně :-(
|
|
 |
|
 |
 |
|
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář (883) - 142.1 (?), 21.3.2016 20:57
S uhníváním v místě spoje nemám žádnou zkušenost, to se mi nikdy nestalo. Stalo se, že uhnila od kořene okurka, tykev, naroubovaná a vysazená rostlina, ale místo srůstu ne. Roubuji několik cm nad zemí, z místa srůstu někdy začnou růst kořeny, zvláště, pokud ponechám dlouho 100% vlhkost. Možná by mohlo jít o infekci místa z půdy, celkové přelití, ale k tomu by nedocházelo opakovaně. Máte odtok ve dně kelímku? Co zkusit ošetřit zálivkou Previcuru před roubováním? Nevím. J.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|