Rajčata ze středozemí
|
|
|
|
|
 |
 |
|
vronal - (1) - 78.251 (?), 18.5.2013 15:24, zobrazeno: 9869x
Dobré odpoledne,
Jak se daří všem pěstitelům rajčat?
Líbilo by se mi rozšířit tady u nás v Čechách pěstování rajčat ze Středozemí, na uchování.Jsou skvělá, chutná odrůda a proto, daruji 4 sazenice rajčat z Mallorky. Vypěstovaná rajčata se uchovávají a vydrží většinou až do jara nebo až jeden rok, pokud mají dobré podmínky.. Použití pro tepelnou úpravu jako je šťáva, nebo rozetřená s olivovým olejem na chleba.Nemám více místa na ně, takže kdyby někdo měl zájem, ráda je přenechám. Kdo by chtěl vidět obrázky na google, tak tedy... napište..."tomate de colgar"..nebo "tomàquets de penjar"...nebo už použití pro konzumaci..."pan amb oli".Není to odrůda italská, ale čistě Malorkovská.
Na obrázku je vidět, že vydrží opravdu dlouho!
|
|
 |
|
 |
 |
|
Jamieee - Zlatý Zahrádkář (622) - 167.53 (?), 18.5.2013 18:21
loni jsem zkoušel asi 10 odrůd zejména z Itálie, San Marzano a další
a už to nikdy dělat nebudu... zdejší podmínky prostě standardně nejsou na tyto odrůdy ideální, dozrála mi jen část rajčat a spousta dozrát prostě nestihla...
není rajče jako rajče... já se po letech experimentů budu držet primárně odrůd určených do našich zeměpisných podmínek a to rozhodně nejsou středozemní odrůdy...
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3380) - 5.149 (?), 19.5.2013 15:40
Tak jsem se mrknul na ty rajčátka ze Středozemí co jsem vysel 4.května. Mají se čile k světu a je mně jasné, že úroda ještě letos bude. Našel jsem pro ně dokonce i místo na zahradě po vymrznutých ostružinách. Už se těším jak je budu vyvazovat.
Mr Big
|
|
 |
|
 |
 |
|
kastef - Stříbrný Zahrádkář (262) - 138.131 (?), 19.5.2013 20:36
a můžu být zvědavá, co je to za odrůdu, ty Středozemní/ to samé, o čem píše zadavatel?/Jinak ty sazeničky Pavlíny a Napoli pěkně rostou zatím ve foliáku a nebudou mít velké zpoždění.Pro Pavlínu mám plastovou bednu 5Ol, ale to Napoli, je to rozložité?Už mám totiž jen menší kyblíky.Taky mám plný foliák malých rajčátek ze samovýsevu/asi CHerolla/,nevím, jestli je vyhodit, nebo nechat.Třebas je ještě udám, kdo ví co se může stát, je mi líto je vyhodit.Ovšem zasadit už není kde.Bohužel dnešní vítr mi poněkud pocuchal převislá rajčata.V kýblíkách na hrazení plotu jsou totiž přimontována napevno, takže odnést nešla-tedy šla, ale chlap už by mi to určitě nechtěl pomoct připevnit, když to tak pracně předevčírem nasadil... Tak sem to trochu postahovala provázky k plotu, aby se větvičky nezlomily, no nic moc, ale přežily to.Snad v noci nic nepřijde./ Abych ty vysemeněné Cherolly ještě nakonec nepotřebovala./
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3380) - 5.149 (?), 19.5.2013 22:05
Ano, je to opravdu to o čem píše vronal a jsou to Ramalet, Malorca a nějaké cherry.Naploi je keříčkové rajče, kbelík by mohl stačit 10 l, možná i 5l. Já jsem ho měl venku, cca 70 cm vysoké, do šířky tak 40x 40 cm. Je třeba nějak řešit ohrádku nebo třeba dva kolíky a vyvazovat napínáním provázku mezi nimi (florida).
Mr Big
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3380) - 5.149 (?), 25.6.2013 19:07
Jak trochu oschne zem tak ta rajčata ze Středozemí zasadím, jsou to už pěkné sazenice. Jen nevím, jestli je raději nedám do 10 l kbelíků, abych je v září mohl snadněji ochránit před nízkými teplotami. Rozhodnu se až na zahradě.
Mr Big
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3380) - 5.149 (?), 24.9.2013 13:48
Tak jsem ta rajčata v červnu zasadil do kbelíků, jenže jsem si je neoznačil a teď nevím které je které (viz. obrázek 1). Rajčata pěkně rostla (s minimální zálivkou jednou za dva dny) a už jsem si myslel, že sklidím pěknou úrodu zralých. Ale před čtrnácti dny jak začalo pršet, tak všechna rajčata v kbelícíh, která měla sklizňovou velikost popraskala. Otrhal jsem je a vyhodil. Naštěstí jsem jednu odrůdu vysel 24.5.2013 (vím, je to hrozně pozdě) přímo do záhonu. Dnes zsčínají tato rajčátka zrát- moc se mně líbí (obrázek 2). Pro porovnání jsem utrhl tři ještě neúplně zralá rajčata z této rostliny a vyfotil je spolu s Principe Borghese (obr.3). Je vidět, že je to stejný typ rajčat určený k dlouhodobému skladování zavěšením. Na posledním čtvrtém snímku je jiný typ rajčete k zavěšení tentokrát z 10 l kbelíku.
Mr Big
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 217.4 (?), 1.10.2020 19:35
Dobrý den,
pěstujete prosím ještě tato rajčata?
Děkuji