Rajcata - nemoc? Co to muze byt?

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3289) - 208.138 (?)
25.9.2025 13:42

No, Startku mám letos jen jednu. Vedla si dobře, ale na Mountain Magica nemá. A teď už je chycená plísní. MM jsem letos nasadil hodně a ještě víc jich nařízkoval. A řízky jsou obalené. Do zámrazu mám víc než vystaráno. Garden Berry jsem už dva roky nedával. Na Galanta ani Toro se nepamatuju, že bych je měl. Goldkrone určitě ne.

Milan

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3289) - 208.138 (?), 23.9.2025 18:04

U mne se letos projevuje plíseň velmi zvláštním způsobem. Neodolné odrůdy, Bejbino, Start, Tastier už mají silně zasažené stonky, jiné roky už bych je dávno zlikvidoval, ale ještě dnes jsem z nich obíral zdravé plody a ty zelené vypadaly zdravě. To se teď po dešti může změnit, ale i tak všechna čest jejich plodnosti.

A naopak: jeden z odolných řízků, nejspíš Mountain Magic, vzal totálně za své aniž by dal jediný zdravý plod. Už je v hrobě. Řízek, tedy identický klon. Ovšem okolo rostoucí řízky jakoby nic. A jsou od sebe tak 40 cm.

Že by PB měnila své zvyky a modus operandi? Nebo jen shoda okolností?

Milan HP

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10842) - 70.240 (?), 23.9.2025 19:17

Přidal jsem nějaké ty fotky "nenadálé zkázy rostlin rajčat". Podle mě je to nečekaný a razantní útok plísně bramboru. Stejně jsem ale rád, že mohu stále trhat chemicky neošetřená rajčata. Na Vysočině jim vyrostla nějaká rajčata v cibuli, které tam nikdo nesázel. Každopádně jsou to dosti velké oválnější plody a na to že jsou tak velké, je jich tam hodně, bohužel jsou většinou ještě zelené. Tchyně mně sice přinesla sáček Slávy Porýní, ale moc se mi to nezdá.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6705) - 9.142 (?), 23.9.2025 19:35

Když to vypadá jako kachna, kváká to jako kachna, chodí to jako kachna, asi to bude kachna. Sláva Porýní je kulaté rajče, možná jim tam nějaký plod čehosi upadl. 

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10842) - 70.240 (?), 24.9.2025 8:07

"Kachna" (PB) to je hlavně podle těch projevů na plodech, jinak fleky na stoncích se někdy objevují u Goldkrone v průběhu sezóny a pan Vladimír z Brna Bystrce to určil jako projevy choroby Didymella lycopersici, která žádné další příznaky nemá (tady u mě). Ale tyhle skvrny na stoncích jsou podle mě i doprovodný jen plísně bramboru.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10842) - 70.240 (?), 24.9.2025 21:14

PP, a co vaše rajčata? Jaké letos pěstujete odrůdy? Co plíseň? Nevím, jestli má smysl vracet se ke Stupickému polnímu ranému nebo Slávě Porýní. To je u mě dávná minulost. Už si na ně pořádně ani nevzpomínám. Co jim vyrostlo na Vysočině, nevím. Jen mě zaujalo to množství dosti velkých plodů. Zapomněl jsem si vzít plod na vyloupání semínek. Na fotkách je odolná Nagina, která je velice chutná, což jsem ani nepředpokládal.

Nagina
Nagina
Nagina
Nagina

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3289) - 208.138 (?), 25.9.2025 11:45

Naginu, pod "krycím názvem" Crimson Plum od Suttonů, jsem pěstoval několik let za sebou. V roce 2022 mi vyšla chuťově až k 8. Skvělá. Následující dva roky se ale stále chuťově zhoršovala, takže jsem ji nakonec vyřadil. Podotýkám, že vždy z originálních semínek F1. Letos ale byl podobně vydařený rok jako 2022, tedy na chuť (ale i na plodnost). Všiml jsem si, že v těch povedených letech chutnají všechna rajčata o hodně líp. A letos se olizuju až za ušima.laugh Samozřejmě to nemusí být všude stejné.

Milan HP

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10842) - 70.240 (?), 25.9.2025 12:26

Z Pepého už asi žádnou další reakci nedostanu, takže to máš asi pravdu, Milane. Nemůžu si letos stěžovat na žádnou odrůdu, ale pokud by ta Nagina byla takhle dobrá, tak by se teď v téhleté podzimní slotě a číhající plísni bramboru určitě víc rostlin hodilo. Jak je na tom s raností to Stupické? Gardenberry, Goldkrone a spol. začínají zrát dosti časně a třeba nějaké rané TORO už znovu nechci, stejně jako pozdější Galant. Na tu Slávu Porýní si vůbec nepamatuju, ale na Startky asi tyhle odrůdy mít nebudou.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3289) - 208.138 (?), 25.9.2025 13:42

No, Startku mám letos jen jednu. Vedla si dobře, ale na Mountain Magica nemá. A teď už je chycená plísní. MM jsem letos nasadil hodně a ještě víc jich nařízkoval. A řízky jsou obalené. Do zámrazu mám víc než vystaráno. Garden Berry jsem už dva roky nedával. Na Galanta ani Toro se nepamatuju, že bych je měl. Goldkrone určitě ne.

Milan

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10842) - 70.240 (?), 25.9.2025 15:56

Koukal jsem na internet, jestli jsou semena MM k mání, ale je u nich uvedeno, že to jsou koktejlová rajčata. Já bych spíš potřeboval rajčata velikosti těch Startek. Malých mám víc než dost, ale zase klobouk dolů před plodností a raností právě Gardenberry.

MOUNTAIN MAGIC F1 6 sjeden z prvních hybridů s geneticky deklarovanou rezistencí k plísni bramborové. Odrůda původem z USA je dnes pěstována po celém světě a představuje vysoký standard v odolnosti proti této nemoci. Spolehlivý tyčkový hybrid s červenými koktejlovými plodů o hmotnosti 40—50 g. Pevnější, ale chutný plod s dobrou odolností k praskání.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3289) - 208.138 (?), 14.9.2025 18:53

Nemyslím si, že to řeším "tragicky", spíš se snažím to řešit pragmaticky. Ale jednu věc bych opravdu špatně snášel: kdyby se moje zdravé výpěstky vyhodily na kompost nebo do popelnice. U ovoce to ale mám trochu jinak, protože to u mne roste samo. Ale i na ovoce už jsem si našel pár spotřebitelů, někteří dokonce dojedou si je sami načesat. Párkrát nechali moji synci vypálit calvados z moštu, tedy když bylo spousta jablek. Výsledkem bylo GGT (jaterní test na konzumaci alkoholu) 3,34, když horní limit je 1,19. Tak jsem urychleně tvrdé pití opustil úplně. Dobré vínko mi naposledy vyneslo 1,54, což považuji za přijatelné.laugh

Nicméně mám dobrou zprávu: dneska přijel dospělý vnuk a ptal se, zda má úroda dá dost rajčat na výrobu domácího kečupu. Že si ho s přítelkyní uvaří. Srdce mi radostně poskočilo. Tak jen doufám, že si to nerozmyslí. Má úroda, až začnou naplno zrát rajčata na řízcích (přes 30), dá na několik várek. winkAč to zpočátku tak nevypadalo, letošní rok se rajčatově vydařil hodně nad průměr. Alespoň u mne. A nakonec i chuťově.

Milan HP

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti23.9.2025
Pila solo 63419.9.2025
Jak se dostat s odpadní trubkou do této šachty?15.9.2025
Jak se dostat s odpadní trubkou do této šachty?14.9.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025