Rajcata - nemoc? Co to muze byt?
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3274) - 208.138 (?), 28.7.2025 20:32
Hlídejte stonky, zda se na nich neobjeví tmavé skvrny, které jsou jakoby vpadlé, tedy menšího obvodu než zdravý stonek. A pak plody. Ty při Alternarii jeví podobné znetvoření jako u PB, ale postupuje převážně od korunky.
Loni jsem měl oba tyto příznaky téměř zároveň a byl to signál k obrání zdánlivě zdravých nezralých plodů a k likvidaci neodolného vzorku. Něco málo plodů uzrálo pak vevnitř, ale nebylo to víc jak 20%. A od nástupu choroby do zničených plodů to netrvalo dlouho. Maximálně 2 týdny. Ale rostliny nebyly ničím preventivně ošetřeny.
Odolné odrůdy si snad ani ničeho nevšimly.
Ty příznaky nejsou podle mne úplně spolehlivé k přesnému určení nákazy.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3274) - 208.138 (?), 29.7.2025 9:57
Petře, to je dobrá zpráva. Tak ať to vydrží.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Petr L - (27) - 229.164 (?), 2.8.2025 14:55
Ahoj, mám něco podobného viz foto. Opakuje se mně to každý rok (cca už 5 let), začátkem srpna, přičemž ale plody zůstavají zdravé, takže plíseň bych vyloučil. Když se to stalo poprvé, tak jsem hned podezíral alternarii, septorii atd, ale na nic kloudného jsem nepřišel. Podstané je, že plody jsou v pořádku. Takže postupuju tak, že zasažené listy otrhám, ale nejdu úplně po všech skvrnkách, jen co vidím nejvíc. Je fakt, že mě štve, že z krásně zelených listů a dobře vypadajících rostlin pak v půlce září moc listové plochy nezbyde, ale plody chutnají dobře. Pěstuji v květináčích a podezírám výživovou poruchu-kořeny se tam paří, můžou být přemokřené, blbě se hlídá hnojení atd. Každopádně jsem to pustil z hlavy a už se tím více netrápím a nezjišťuji příčinu, přijde to kažý rok ať dělám cokoliv :-)
|
|
 |
|
 |
 |
|
Petr L - (27) - 229.164 (?), 2.8.2025 14:57
Včera jsem si však všiml škaredé černé skvrny na stonku. Jedná se zrovna o nejzdravější rostlinu, která má listy bez jakékoliv poruchy příznaků problému. Co by to mohlo být?
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Petr L - (27) - 229.164 (?), 3.8.2025 15:23
Jak jsem viděl ty Vaše fotky, tak jsem viděl opravdu to samé, co mívám já. Ono by to mohlo být i něco bakteriálního (rakovina rajčete, vadnutí). Našel jsem i článek, kde jsou fotky o té chorobě a je to velmi podobné tomu, co mám (možná tedy i Vy) doma. Mrkněte: https://blogs.cornell.edu/livegpath/gallery/tomato/bacterial-canker-of-tomato/
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Petr L - (27) - 229.164 (?), 3.8.2025 16:36
Ano, přesně tak. Mohlo by to být ono teoreticky. Hlavní je závěr, že plody jsou v pořádku. Možná se to projeví v menším výnosu. Já osobně jen přemýšlím, jestli se toho zdá zbavit. Jestli to přezimuje každý rok v kontaminované zemině, či je to prostě důsledek pěstování v květináčích v mém případě.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|