Rajcata - nemoc? Co to muze byt?

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10678) - 70.240 (?)
12.7.2025 10:36

Díky za reakci, Milane. To už nevím, s kterých to bylo rostlin, ale z vícero. Vyfotil jsem jen jeden list. Z odolných mám Naginu, Coctail Crush a Crimson Crush. U nich to asi nebylo. Každé léto se mi už do žádných postřiků nechce, ale minulý rok jsem rajčata stříkal. Miloši, Spencer mě kdysi nějak nezaujal stejně jako Mandat pana PP, ale Mandat jsem si znovu vysadil, tak zkusím příští rok i ten Spencer.

Gardenberry
Gardenberry
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10678) - 70.240 (?), 10.7.2025 12:25

Co je to za chorobu? Alternarie, plíseň bramboru, nebo něco jiného?

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (407) - 210.156 (?), 10.7.2025 12:47

dle treti fotky bych tipl plisen. Hned bych dal ortivu.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10678) - 70.240 (?), 10.7.2025 16:25

Díky za reakci, Miloši. Ještě nevím, jak to udělám. Vzpomínám si na pana PP, který napsal: "Odstranil jsem napadené listy a nestříkal jsem nic".

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (407) - 57.139 (?), 10.7.2025 18:08
Samozřejmě, to je na vás, já už nikdy na nic čekat nebudu, vždy jsem o vše přišel za pár dní. Teda pokud je to opravdu plíseň. A ano, odstranit list je dobře. Jen jediné je mi divné že tak brzo.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6667) - 9.142 (?), 10.7.2025 19:07

Přiznám, že už si na to moc nepamatuju, ale myslím, že plíseň vcelku poznám. Proto jsem asi nědělal další zákroky. Zda je to plíseň nedokážu posoudit, u mne nebývá při plísni nikdy list žlutý, vždy hned černá. JInak malá koktejlová rajčata už zrají, což je začátkem července u mne úspěch. 

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10678) - 70.240 (?), 11.7.2025 14:07

Zdravím, pane PP. Jak se pořád máte? Myslím, že se jednalo o minulý rok, kde jste koncem srpna už nechtěl stříkat, jelikož se blížil konec sezóny. Rajčata jsem vyséval letos nezvykle brzy, ale jelikož jsem je nemohl včas přesadit ven, tak se z nich staly dlouhé přerostlé "nítě". Ale vzpamatovaly se až na čtyři sazenice, kterým uhnil dole stonek a zvadly. Všiml jsem si, že jeden plod už taky červená. To samé salátové okurky. Přesazoval jsem je zežloutlé, živořící, dole s roztřepeným stonkem a teď už jsou všechny dvoumetrové. Zdravím taky MilošeK na nádherné Křivoklátsko. Neexperimentuju, jen porovnávám Jahodoo a Gardenberry.Mají podobný tvar plodů, ale Gardenberry jsou protáhlejší se zeleným límcem kolem stopky. Jahodaa jsou celé světle zelené a víc do tvaru jahody. Ještě žádné nečervená.

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (407) - 158.138 (?), 11.7.2025 15:48
Také zdravím, a díky. No a to žluté je nějaká alternaria, ale mám zkušenost že jak začne ta, hlavně jen na některé odrůdě co je nejvíc náchylná, do týdne, 14. dnů jede plíseň. Tím nevyvracím že to šedé na plíseň vypadá. Ta nejnáchylnější odrůda je Spencer, ta se fakt nedá normálně pěstovat, ale ta chuť a bouchnutí v puse...

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3234) - 208.138 (?), 11.7.2025 19:10

Ty příznaky se od sebe dost liší. Vyskytly se všechny na jedné a téže rostlině? Napadlo mne, že může jít o víc než jednu chorobu. To poslední bych tipoval na Alternarii, případně na PB, protože příznaky obou jsou si podobné. Ale jen v mírné podobě. Je to plísni odolná odrůda? Protože většina z nich je odolná proti oběma, což ale neznamená, že se na nich nemůžou objevit příznaky.

To první a druhé mi připomíná příznaky toho, s čím se letos potýkám: vlnovník. Venku ta nákaza je ale jen velice mírná. Některé, snad jeho, projevy ale u mne silně připomínají Septorii. Není vyloučeno, že jde o nejmíň dva různé patogeny. Totéž se děje, ale v mnohem větší míře, u mne na balkónech. Už léta. Zpočátku jsem to také měl za Septorii, ale to podle toho, že plody zůstávaly a zůstávají netknuté. Všechno odskáčou listy.

Reakce rostlin na jednotlivé patogeny nejsou uniformní. Žlutý okraj se mi objevil i při napadení, prokazatelném, PB. Na odolných odrůdách - ovšem není nemyslitelné, že to skutečně byla Septoria. Bez jisté diagnózy je pak ošetření nejisté. Takže dělám to, co pan PP - za přísných hygienických opatření otrhávám i jen nepatrně napadené listy. Nedotýkám se jiných částí rostlin a ruce po výkonu dezinfikuji mýdlem. A jinak spoléhám na přirozenou odolnost rostlin. Ano, ztráty rozhodně jsou, ale s těmi jsem se smířil.

Mám za to, že ani s celým dostupným arsenálem postřiků nelze docílit naprosto zdravý porost. Navíc se ještě vyskytuje dlouhá řada fyziologických poruch. V tom aby se čert (jestli to dokáže) vyznal.devil

Milan HP

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10678) - 70.240 (?), 12.7.2025 10:36

Díky za reakci, Milane. To už nevím, s kterých to bylo rostlin, ale z vícero. Vyfotil jsem jen jeden list. Z odolných mám Naginu, Coctail Crush a Crimson Crush. U nich to asi nebylo. Každé léto se mi už do žádných postřiků nechce, ale minulý rok jsem rajčata stříkal. Miloši, Spencer mě kdysi nějak nezaujal stejně jako Mandat pana PP, ale Mandat jsem si znovu vysadil, tak zkusím příští rok i ten Spencer.

Gardenberry
Gardenberry
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?6:29
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty