Rajcata - nemoc? Co to muze byt?
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10678) - 70.240 (?), 11.7.2025 14:07
Zdravím, pane PP. Jak se pořád máte? Myslím, že se jednalo o minulý rok, kde jste koncem srpna už nechtěl stříkat, jelikož se blížil konec sezóny. Rajčata jsem vyséval letos nezvykle brzy, ale jelikož jsem je nemohl včas přesadit ven, tak se z nich staly dlouhé přerostlé "nítě". Ale vzpamatovaly se až na čtyři sazenice, kterým uhnil dole stonek a zvadly. Všiml jsem si, že jeden plod už taky červená. To samé salátové okurky. Přesazoval jsem je zežloutlé, živořící, dole s roztřepeným stonkem a teď už jsou všechny dvoumetrové. Zdravím taky MilošeK na nádherné Křivoklátsko. Neexperimentuju, jen porovnávám Jahodoo a Gardenberry.Mají podobný tvar plodů, ale Gardenberry jsou protáhlejší se zeleným límcem kolem stopky. Jahodaa jsou celé světle zelené a víc do tvaru jahody. Ještě žádné nečervená.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3234) - 208.138 (?), 11.7.2025 19:10
Ty příznaky se od sebe dost liší. Vyskytly se všechny na jedné a téže rostlině? Napadlo mne, že může jít o víc než jednu chorobu. To poslední bych tipoval na Alternarii, případně na PB, protože příznaky obou jsou si podobné. Ale jen v mírné podobě. Je to plísni odolná odrůda? Protože většina z nich je odolná proti oběma, což ale neznamená, že se na nich nemůžou objevit příznaky.
To první a druhé mi připomíná příznaky toho, s čím se letos potýkám: vlnovník. Venku ta nákaza je ale jen velice mírná. Některé, snad jeho, projevy ale u mne silně připomínají Septorii. Není vyloučeno, že jde o nejmíň dva různé patogeny. Totéž se děje, ale v mnohem větší míře, u mne na balkónech. Už léta. Zpočátku jsem to také měl za Septorii, ale to podle toho, že plody zůstávaly a zůstávají netknuté. Všechno odskáčou listy.
Reakce rostlin na jednotlivé patogeny nejsou uniformní. Žlutý okraj se mi objevil i při napadení, prokazatelném, PB. Na odolných odrůdách - ovšem není nemyslitelné, že to skutečně byla Septoria. Bez jisté diagnózy je pak ošetření nejisté. Takže dělám to, co pan PP - za přísných hygienických opatření otrhávám i jen nepatrně napadené listy. Nedotýkám se jiných částí rostlin a ruce po výkonu dezinfikuji mýdlem. A jinak spoléhám na přirozenou odolnost rostlin. Ano, ztráty rozhodně jsou, ale s těmi jsem se smířil.
Mám za to, že ani s celým dostupným arsenálem postřiků nelze docílit naprosto zdravý porost. Navíc se ještě vyskytuje dlouhá řada fyziologických poruch. V tom aby se čert (jestli to dokáže) vyznal.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|