Rostliny nemají funkci on-off, takže všechny zásahy do výživy mají nějakou setrvačnost. Dnes rajčata pohnojím na list, protože hlína v květináčích ještě neproschla.
Fialovění rostlin je fyziologocká porucha- rajčata mají nedostatek fosforu a to znamená že půda použitá pro výsev je chudá na fosfor (někdy se doporučuje do výsevního substrátu přidat trošinku superfosfátu). U již vysazených rajčat se jedná většinou o relativní nedostatek fosforu- v případě chladného počasí nejsou rostliny schopny svými kořeny přijímat žádné živiny a to i fosfor, rostliny dostanou fialovou barvu. Jakmile se oteplí tak je všechno znovu OK.
Děkuji za odpověď. Myslel jsem si, že to bude výživou, protože výsevní substráty asi moc živin neobsahují a pokud se to změní po přesazení a pohnojení, je to potvrzeno.
Jenže já to pozoroval včera, tzn po oteplení, do té doby byly rostliny v lepším stavu. V týdnu jsem vzrostlejší rostliny přihnojoval Kristalonem, to by taky mohla být příčina, každopádně je "kořenový systém zblblý na ultimum".
Rostliny nemají funkci on-off, takže všechny zásahy do výživy mají nějakou setrvačnost. Dnes rajčata pohnojím na list, protože hlína v květináčích ještě neproschla.