Rajčata

host - 137.170 (?)
13.1.2014 12:08

Díky Stando za vysvětlení smiley

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 137.170 (?), 13.1.2014 9:41, zobrazeno: 4546x

Jaký je rozdíl mezi keříčkovým a tyčkovým rajčetem?

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 13.1.2014 10:34

U tyčkového rajčete se pěstuje jen jeden vrchol a zálístky se vylamují. Pak je na tyčce ke každému listu jedno květenství. Po sklizni spodních plodů se dá rostlina po tyčce posunout dolů a stonek přihrnout zemí - pro tento účel jsou proto ty "závitové dráty", kde je posunování jednodušší. Ve skleníkových hydroponických kulturách takto se zimním přisvětlováním mohou být rostliny pěstovány i přes zimu (viz "plastová" holandská rajčata na pultech marketů).

U keříkového rajčete se nic nevyštipuje a rostlina většinou nenaroste vysoká. Výborné to je pro polní kultury, kdy se předpokládá jednorázová sklizeň na konci sezóny. Často jsou proto určeny k zpracování (sušené, pyré, protlak, šťáva, v oleji,...). V zahrádkářské praxi jsou oblíbeny především pro svou kompaktnost a nižší nároky na prostor. S ohledem na hustotu keříku jsou náchylnější k plísním.

host - 137.170 (?), 13.1.2014 12:08

Díky Stando za vysvětlení smiley

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3373) - 5.149 (?), 13.1.2014 13:25

Jedna oprava: U tyčkového (indeterminantního) rajčete jsou vždy k jednomu květenství tři listy.

Mám jiný názor na keříčková rajčata: V zahrádkářské praxi u nás nejsou oblíbená, protože jejich sortiment je velmi úzký většinou  jako rajčata na kečupy a protlaky. Ano jejich sklizeń je kratší, ale ty odrůdy které jsem pěstoval já dozrávaly také postupně ne naráz. Jejich hlavní výhodou je nižší podíl práce při pěstování (není nutno vyštipovat), ale pěstování bez jakéhokoliv vyvázání ssebou nese velké riziko plísně bramborové (plody a stonky leží přímo na zemi). V cizině se to řeší různými klecemi ev.florida vazbou.

Mr Big

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025